Title of a News Article

Urfa'da cemaat bakın ne için dua etti?

HABER: OSMAN KAYA

1985 yılında Şanlıurfa’nın Haraptar (Sultantepe) köyünde çekilen Zügürt Ağa filmindeki yağmur duası bölümü, bugün Şanlıurfa’da gerçeklik kazandı.  Son günlerde yaşanan sıcaklıklardan dolayı yağmurun yağmaması, tarımla ilgilenen çiftçileri zor durumda bıraktı. İl Müftülüğü tarafından merkez camilerde Cuma namazına müteakiben yağmur duası yaptırıldı.

Yaz mevsiminin bitmesiyle yaklaşan kış ayları öncesi çiftçiler yağmur beklerken, son dönemlerde suyla buluşamayan topraklar çoraklaşmaya başladı. Dua talebinde bulunan çiftçiler, bugün cuma namazına müteakiben diğer vatandaşlarla birlikte namaz kılıp yağmur yağması için dua ettiler. Cami imamları öncülüğünde kılınan cuma namazı sonrası eller semaya açılarak yağmur duası edildi. Yaklaşık 5 dakika süren yağmur duasına genci yaşlısı binlerce kişi katıldı.

Şener Şen’in filme gerçek oldu…

Türkiye'de feodalizmin çöküşünü konu alan filmde Şener Şen, Haraptar (Sultantepe)köyünün ağası olarak başrol almaktadır. Yağmur yağmaması ve kuraklığın başlaması üzerine, köylüler ağanın ürünlerini çalıp satar ve İstanbul'a kaçarlar. Ağa da topraklarını satarak, İstanbul'a göç eder. Fakat şehir yaşamına ayak uyduramayan ağa elinde, avucunda ne varsa yiyip tüketir. Karısı da evi terk eder. Sonunda onu yalnız bırakmayan Kiraz ile yaşamaya başlar ve en iyi bildiği iş olan çiğ köfte yapma işine başlar. 

Yağmurun yağmaması üzerine birçok sıkıntı ile karşılaşan Ağa, köydeki ağalık döneminde en çok sevdiği çiğ köfteyi ticarete dönüştürerek o işle meşgul olur. Çiğ köfte yoğurup satarak iyi geçimini sağlayan ağa, yeni karısı Kiraz ile geçimini bu şekilde sağlar ve oynanan film böyle sona erer. 

Filmde yaşanılan olaylardan en önemli ve kırılma noktası olan yağmur yağmama problemine benzer olay bugün Şanlıurfa’da yaşandı. Her bu aylarda genel anlamda yağmur yağar ve çiftçiler ektikleri ürünlerin daha iyi olması için çaba sarf ederdi. Fakat, bu yıl sıcakların bir türlü gitmemesi kuraklığın geleceğine işaret ediyor.

Kent merkezinde Cuma namazı sonrası yağmur yağması için eller semaya açılarak dua edildi. Hz. Fatima Tüz Zehra Camisinde de yapılan yağmur duası sonucu, çiftçiler yağmurun en kısa zamanda yağacağına biraz daha ümitlendiler.

Yaz mevsiminin bitmesiyle yaklaşan kış ayları öncesi çiftçiler yağmur beklerken, her geçen gün su alamayan topraklar suya hasret kaldı. Dua talebinde bulunan çiftçiler bugün cuma namazına müteakiben vatandaşlarla birlikte namaz kılıp dua ettiler. Cami imamları öncülüğünde kılınan cuma namazı sonrası eller semaya açılarak yağmur duası edildi. Yaklaşık 5 dakika süren yağmur duasına genci yaşlısı herkes katıldı.

 



Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2016, 13:07
YORUM EKLE
YORUMLAR
Şanlıurfa
Şanlıurfa - 8 yıl Önce

Zengin arabasını-evni yenilesin, Suriyeli 2. kadını alsın.buda yetmez işkura işçi olarak yazılsın. Benim çocuk boş gezsin. Yağmur verme yarabbi

Ömenlii
Ömenlii - 8 yıl Önce

Faizin açık saçık dolaşmanın normal olduğu bir ülkede yaşıyoruz birde Allahtan rahmet istiyoruz taş yağmadığına şükredelim

Kadir
Kadir - 8 yıl Önce

Şener sen zaten yagmur duasini burdan gorerek filme yansitmis. Sener senin filmi gercek olmadi bence

SIRADAKİ HABER

banner195