Title of a News Article

Bu meslek de yok oluyor!

Bu meslek de yok oluyor!
banner206

 Şanlıurfalı kuzu dericileri, mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

Kuzu dericileri, mesleğin son dönemini yaşadığını vurgulayarak, koruma altına alınmasını istediler. Dünyanın çeşitli ülkelerinde kesilen kuzu derilerini toplayıp, bunları temizleyerek, kürk yapımı için hazır hale getiren Şanlıurfalı dericiler, bu işi yapan son 5 kişinin kaldığını ifade etti. Zor bir meslek olması ve yeterli miktarda geliri olmaması nedeniyle çocuklarını mesleğe yaklaştırmadıklarını anlatan deri ustaları, mesleğin yok olmaması için telkinler almalarına rağmen hiçbir destek almadıklarını ifade etti. Deri ustalarından İmam Karataş, “Bizi kelaynak kuşları gibi koruma altına alın. Bunu her yerde söyledim. Ama koruma altına da alınmıyoruz. Ne yapacağız bilmiyoruz. Koruma altına alınan kelaynak kuşları bizim yüz katımız daha fazla. Herhalde sayıları binin üzerindeymiş. Biz 4-5 kişiyiz. 4 kişi mi çok, bin kişi mi çok anlamadım. Bizi de kelaynak olarak saysınlar, ne yapak. En azından destek versinler. Köylüye destek veriyorlar, hayvancıya destek veriyorlar. Bize de versinler. İşte mesleği öldürmüyoruz. Yapıyoruz” diye konuştu.

50 senelik deri ustası Mithat Karagöz (61) ise destek verilmemesi halinde 10 yıla kadar mesleğin tamamen biteceğini savundu. Karagöz, “Beş kişiyiz. Burada 5 kişi ne yapabiliriz. Destek veren yok. Kendi başımıza kalıyoruz. Kendi çabamızla ne yapabilirsek. Bu da 10 sene sürmez, hepimiz gideriz. Hepimiz yaşlı adamlarız. En gencimiz 35-40 yaşında. Zaten 60 yaşından sonra bu işi yapmak mümkün değil” dedi.

56 yaşındaki deri ustası İbrahim Halil Mecsi ise 15 yaşından itibaren mesleği yaptığını söyledi. Zahmet gerektiren bir meslek olduğunu belirten Mesci, mesleğin yok olma noktasına gelme sebebini ise şöyle anlattı:

"Son yıllarda 75-78 kişiydik. Bu yıl ise son 5 kişi kaldı. Ben evladımı yaklaştırmadım. Kazanç yok, zor bir meslek. El emeği, göz nuru sarf ediyoruz. Halimiz ortada."

Kendilerinin kürkçü hanında derileri tuzlayıp, sakladıkları iş yerlerinin bulunduğunu anlatan dericiler, han yakınlarında gösterilen bir alanda ise derilerini yıkayabildiklerini ifade etti. Yazın sıcaklarda artan koku nedeniyle esnafın rahatsız olması sebebiyle kendilerinin şehir dışına çıkarılmak istendiklerini de söyleyen dericiler, 1 yıl önce gösterilen yerin ise hacizli olması nedeniyle taşınamadıklarını ifade etti. Dericiler, 10 ile 30 bin TL arasında değişen ödemeler yapmalarına rağmen yeni yerin tapularını alamamaktan da yakındı. Yeni yere taşınmaları durumunda ise dericiler, yeni yerde şimdiki gibi derilerini rahatça yıkayabilecek bir alanın olmadığını ileri sürerek, yer sorununun da bir an önce çözülmesini istedi.

Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2014, 18:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195