Title of a News Article

Terörün kaynağına neşter vuruldu

.

Terörün kaynağına neşter vuruldu
banner206
 KOM'un Boş Paket Araştırması, sigara kaçakçılığının terör örgütüne hatırı sayılır kaynak yarattığını ortaya koydu. Kaçak sigara kullanımının Suriye ve Irak sınırına yakın illerde çok yüksek olması dikkat çekiyor.

Yasal düzenlemeler sonrasında sigara ve tütün mamülleri tüketimi 2015'te yüzde 20'den 11.7'ye gerilerken kaçak sigara oranının artması endişe yarattı. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi'nin (KOM) Türkiye'nin kaçak sigara haritasını ortaya koyan Boş Paket Araştırması'na göre 2015'te illegal yollardan ülkeye giren tütün ürünleri bir önceki yıla kıyasla yüzde 13.3 arttı. Buna göre 2015'te piyasa değeri 1.5 milyar lira olan 143 milyon 239 bin paket kaçak sigara ele geçirildi. İllerdeki kaçak sigara tüketim oranına bakıldığında ise yüzde 45.3'le Van, 44.1'le Batman, 39.9'la Diyarbakır ve 36.7'yle Şanlıurfa'nın başı çektiği görüldü. Kaçak sigara pazarının 1.5 milyar liraya yaklaştığı belirtilen KOM'un raporuna göre kaçak sigaradan elde edilen gelir terörün finansmanına kaynak oluşturuyor. Yasadışı ürünlerin, terör örgütünün aktif olduğu illerde daha yoğun tespit edilmesi de bunu doğruluyor. 
 
KONTROL SIKILAŞTIRILDI
 
Hükümet, yapılan yasal düzenlemeyle kaçakçılara uygulanan hapis cezaları ve gümrüklerdeki denetimleri artırdı. Türkiye'den geçen transit ürünlere ilişkin kontroller genişletildi. Özellikle, 'ALO 136' kaçak ihbar hattı aktifleştirilerek özel sistemler kuruldu. Kaçak sigara yakalatan ve yakalayanlara ödül sistemi getirildi. Araştırmaya göre, Türkiye'deki kaçak sigara pazarında en büyük pay, yüzde 35.4 ile Bulgaristan'da üretilen ve Türkiye'de yasal satışı olmayan bir sigara firmasına ait. Öte yandan yasadışı açık tütün satışında da kayda değer bir artış var. 2015'teki saha gözlemlerinde yaklaşık 6 bin noktada kaçak tütün satıldığı tespit edildi. 
 
% 45'LİK DÜŞÜŞ 2 MİLYAR EK GELİR
 
Kaçak sigara nedeniyle devlet her yıl milyarlarca liralık ÖTV geliri kaybediyor. Kaçak sigarada yüzde 45'lik bir düşüş devlete yıllık 2 milyar liralık ek vergi geliri sağlıyor. Terör örgütlerinin bu kanaldan elde ettiği gelir de azalmış oluyor. Rapora göre kaçak sigara sorunun çözümünde vatandaşa da büyük görevler düşüyor. Tüketiciler Alo 136 Kaçakçılık İhbar Hattı'nın yanı sıra Alo 155 Polis İmdat, Alo 156 Jandarma, Alo 153 Zabıta, Alo 179 Valilik, Alo 158 Sahil Güvenlik hatları aranarak kaçak sigara satanları ihbar edebilir ve kamu sağlığının korunmasına destek verebilirler. 
 
Kaynak: Sabah

Güncelleme Tarihi: 29 Şubat 2016, 08:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195