Title of a News Article

Tuina masajının 10 faydası

Tuina masajının 10 faydası
banner206

Antik Çin kaynaklı olan Tuina masajının en eski masaj sistemi olduğuna inanılıyor. Peki Tuina masajı nedir, nasıl yapılır ve faydaları nelerdir?

Tuina veya tui-na masajı, antik Çin kaynaklıdır ve en eski masaj sistemlerinden biridir. , qi gong ve Çin bitkisel ilaçlarıyla birlikte geleneksel Çin tıbbının dört ana dalından biridir.

Geleneksel Çin tıbbına göre, her canlının bedeninde bulunan "qi” si bedende, kendine has kanallar içinde, dengeli ve düzenli bir şekilde akar. Tuina masajı, akupunktur prensiplerinin birçoğunu kullanarak vücutta dengeyi ve uyumu arttırmak için qi akışını uyarır. Tuina masajı genellikle akupunktur ile birlikte kullanılır.

Nasıl çalışır

Tuina masajının felsefesi ve ilkeleri, bir kişinin refahının duygusal ve fiziksel bileşenlerine ve iklim, ilişkiler ve diyet gibi hususlara odaklanan geleneksel Çin tıbbına dayanmaktadır. Tuina masajının altında yatan felsefe, kendinde ve çevrede uyum ve denge bulduğunda gerçek sağlığın elde edilmesidir.

Tuina masajının amacı, hastalık ve duygusal sorunlar olarak ortaya çıkan tıkanma ve rahatsızlıklardan kurtularak vücudun yin ve yangında uyum oluşturmaktır. Akupunktura benzer şekilde, tuina masajı aynı enerjik meridyenleri ve akupunktur noktalarını kullanır. Tuina masajının temel terapötik hedefi, qi durgunluğuna neden olan enerjik blokları ortadan kaldırmaktır.

Ne işe yarar

Tuina masajı, belirli sağlık sorunlarını veya vücuttaki bölgeleri tedavi etmek için kullanılabilir. Tuina masajı alternatif bir tedavi olarak kabul edildiğinden, herhangi bir tıbbi durumu tedavi etmek için kullanmadan önce doktorunuzla konuşmanız gerekir.

Tuina masajı, ağrı ve hastalıkları tedavi etmek veya sağlığı korumak için kullanılabilir. Teknik, i azaltmada, gevşemeyi sağlamada ve uykuyu derinleştirmede etkilidir. Sıklıkla kas-iskelet sistemi ve sinir sistemleri ile ilgili durumlar ve yaralanmalar için kullanılır.

İşte tuina masajının tedavi edebileceği bazı durumlar:

- Boyun ve 
- Kas-iskelet sistemi bozukluğu
- Adet öncesi sendromu (PMS)
-  ve uykusuzluk



- Stres
- Sindirim sorunları
- Solunum sorunları

Yararları

Araştırmaların hala devam ediyor olmasına rağmen, tuina masajının sağlık problemlerinin tedavisinde etkinliğini destekleyen birçok kanıt vardır. Bazı çalışmaların faydaları hakkında neler söylediğini görelim.

1. Kan dolaşımını arttırır

Tuina masajının temel amaçlarından biri, vücudun enerji akışını uyararak kan dolaşımını arttırmaktır.

2015 yılında yapılan küçük bir çalışma , BL 56 akupunktur noktasında yi zhi chan tuina manipülasyonunun dolaşımın iyileştirilmesinde etkili olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada, 10 dakika boyunca orta kuvvet kullanan manipülasyonun, kısa sürelerde hafif veya ağır kuvvet kullanan tedavilerden daha etkili olduğu bulundu.

Bu bulguları genişletmek için daha büyük çalışmalara ihtiyaç vardır.

2. Boyun ağrısını azaltır

Tuina masajı boyun ağrısını ve beraberindeki gerginliği ve tahrişi azaltır.

2018 yılında yapılan bir çalışma, Tuina masajının kronik boyun ağrısı olan kişilerde ağrıyı azaltmak için düşük maliyetli bir seçenek olduğu sonucuna vardı. Üç hafta içinde altı seans Tuina tedavisi alan insanlar, boyun ağrısının yoğunluğunun azaldığını bildirdi.

Bununla birlikte, Tuinayı diğer tedavilerle karşılaştıran daha fazla araştırma gereklidir.

3. Bel ağrısını azaltır

Tuina masajı, özellikle göbek egzersizleriyle birlikte yapıldığında bel ağrısını hafifletebilir.

2016 yılında yapılan bir çalışmada araştırmacılar, sırt ve bel ağrısı çeken insanlarda egzersizler ile birleştirildiğinde Tuina masajının etkili olduğunu bulmuşlardır.

4. Depresyonu tedavi eder

Tüm vücut iyileşmesine odaklanmak, depresyon hastaları için önemlidir, çünkü nedenler hem fiziksel hem de duygusal olabilir.

2015 yılında yapılan bir çalışma, Tuina masajının depresyon üzerinde tedavi edici etkisi olduğunu sonucuna vardı. Depresyonun azaltılmasında geleneksel tedavilerden daha etkili olduğu gösterilmiştir.

Bu bulguları doğrulamak ve genişletmek için daha yüksek kaliteli çalışmalara ihtiyaç vardır.

5. Sağlıklı laktasyonu destekler

Tuina masajı doğum sonrası emzirmeyi teşvik etmek için kullanılır.

2012 yılında yapılan bir çalışma, Tuina masajının sadece konvansiyonel tedavi alan kadınlara kıyasla laktasyon miktarını arttırdığını göstermiştir.

Prolaktin seviyelerinin azalmasını geciktirmek açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamasına rağmen, araştırmacılar Tuina masajının bu alanda olumlu bir etkisi olabileceğine inanmaktadır. Yeni annelerin daha fazla miktarda süt üretmesini daha hızlı sağlayabilir.

6. Osteoartriti tedavi eder

Tuina masajının terapötik faydaları osteoartrit semptomlarını hafifletmeye kadar uzanır.

2011 yılında yapılan bir çalışmaya göre osteoartriti olan kişilerde fleksör ve ekstansör kasların kas gerginliğini arttırır. Çalışmadaki hastalar dokuz ay boyunca haftada üç seans tedavi gördü ve ağrı ve sertlik sorunlarında iyileşme görüldü.

7. Karpal tünel sendromunu kolaylaştırır

2010 yılında yapılan bir çalışmaya göre Tuina masajı, karpal tünel sendromunun semptomlarını hafifletebilir.

Tuina masajına ek olarak akupunktur alan karpal tünel sendromlu kişiler, hormon bloğu tedavisi ve ilaç tedavisi ile tedavi edilenlere göre anlamlı derecede daha fazla gelişme gösterdi.

8. Kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarını tedavi eder

Tuina masajı genellikle kas işlevini geliştirmek ve eklemleri, kemikleri ve kasları etkileyen ağrıyı azaltmak için kullanılır.

2017 yılında yapılan bir çalışmada kas-iskelet sistemi bozuklukları tedavisinde Tuina masajının olumlu etkileri gösterilmiştir. Tekniğin özellikle ilaç ve fiziksel tedavilerle karşılaştırıldığında ağrıyı gidermede etkili olduğu gösterilmiştir.

Daha iyi kas fonksiyonunu desteklediğine dair kanıtlar ağrı azaltma kadar güçlü değildir. Bu bulguları genişletmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

9. Diyabetik ayak sorunlarını azaltır

Tuina masajı, diyabetik ayak problemi olan kişiler için faydalı olabilir.

2018 yılında yapılan bir çalışma, Tuina masajının erken evre diyabetik ayak problemi olan kişilerin tedavisinde yararlı olduğunu göstermiştir.

10. Kanser hastalarında yaşam kalitesini iyileştirir

Tuina masajı, hastalık ve konvansiyonel tedavi ile ilgili semptomları yönetmek isteyen kanserli kişiler için uygun bir seçenektir.

2016 yılında yapılan bir çalışmada kanser hastalarında yaşam kalitesini iyileştirmek için Tuina masajının etkisini değerlendirildi. Akupunktur ile birlikte yapıldığında, kanserli kişilerde yaşam kalitesini arttırmada etkiliydi. Ayrıca Tuina masajının, mide rahatsızlığını gidermede etkili olduğu gösterilmiştir.

Her ne kadar tuina masajı, kanserli insanları tedavi etmek için bir terapi olarak kullanılsa da, çalışmaların çoğunda sınırlamalar olduğundan, daha derinlemesine bir araştırma yapılması gerekmektedir.

Yan etkiler

Tuina masajı güvenli bir tedavidir ve genellikle iyi tolere edilir. Ancak, nazik veya rahatlatıcı bir masaj olmadığını ve bir seans sırasında veya sonrasında rahatsızlık hissedebileceğinizi unutmayın. Hafif morarmalar mümkündür.

Kırığı olan veya kırılmaya yatkın, damar iltihabı veya herhangi bir açık yara tipi olan kişiler için önerilmez. Ayrıca, ankilozan spondilit gibi kronik sırt sorunları olan kişiler için de önerilmez.

Ne zaman doktora görünmeli

Herhangi bir sağlık endişeniz varsa, tedavi planınıza Tuina masajı eklemeden önce doktorunuzla konuşun. Doktorunuz Tuina masajını konvansiyonel tedaviyi tamamlayıcı olarak kullanmanızı tavsiye edebilir.

Ek olarak, Tuina masajı ile birlikte kullanılmak üzere başka bir alternatif tedavi önerebilirler. Bir Tuina tedavisinden sonra herhangi bir olumsuz etki veya durumunuzda değişiklik yaşarsanız, doktorunuzla konuşun.

Kadinvekadin.net özel içeriğidir.

Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2019, 01:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195