Title of a News Article

Harran için takdir edilecek proje...

.

Harran için takdir edilecek proje...
banner206
 Hayati Harrani Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencisi Halil Laçin, Danışman Öğretmeni Tülin Kırpık ile birlikte “Harran Tarihini Koruyalım” adlı bir proje gerçekleştirdi. Harran’daki tarihi eserleri asit yağmurlarından ve çevre faktörlerinden korumayı amaçlayan proje, herkes tarafından takdirle karşılandı.

 

UĞUR BUDAK

Hayati Harrani Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencisi Halil Laçin, Danışman Öğretmeni Tülin Kırpık ile birlikte tarihi eserleri asit yağmurlarından ve çevre faktörlerinden korumayı amaçlayan “Harran Tarihini Koruyalım” isimli bir proje geliştirdi.

Şanlıurfa 1. Bilim Şenliklerinde de halkın beğenisine sunulan “Harran Tarihini Koruyalım” isimli proje, şenliği gezmeye gelen tüm misafirlerin takdirini topladı. Projeyi yapan Halil Laçin, projenin amacının Harran’daki tarihi eserleri asit yağmurlarından ve çevre faktörlerinden korumak olduğunu söyledi. Projenin yapılışından da bahseden Laçin, “Mukavvalar yardımıyla kale parçalarının kalıpları çıkarılarak içleri çabuk donan alçı ile dolduruldu. Parçalar üzerine ince uçlu tornavidayla taş desenleri verildi. Kale parçaları alçı ile birleştirilerek akrilik boya ile boyandı. Daha sonra vernik sürülüp kaplama yapıldı” dedi.

 

“Bu proje sayesinde tarihi eserin yapısı korunmuş olacaktır”

Hayati Harrani Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencisi Halil Laçin, yaptığı açıklamada, ülkemizdeki tarihi eserlerin yeterince korunmadığını ve değer verilmediğini sözlerine ekleyerek, “Bu tarihi eserler yıllar geçtikçe çeşitli faktörlerle yıpranıp zaman içerisinde yok olmaktadır. Her ne kadar restore edilse de ilk dokunun korunabilmesi tarihin kalıcılığı açısından daha önemlidir. Tarihi eserin bulunduğu bölgeye turistik gelir sağlarken dış ülkelere de Türkiye’nin tanıtımı açısından önemlidir. Bunları düşünerek Harran tarihi eserlerini koruma amaçlı bir proje geliştirdik. Tarihi eserlere zarar veren faktörler; insan, canlı varlıklar ve asit yağmurlarıdır. Harran Bölgesi kış mevsimi çok yoğun geçmemesine rağmen kömür ile ısınan ve pamuk fabrikaları olan bir bölgedir. Bu durum atmosfere asit yağmurlarına neden olan karbondioksit, kükürtdioksit, azotdioksit gibi gazların salınmasına neden olur. Havanın nemi ile birleşerek asitli su damlaları şeklinde yeryüzüne döner. Asidin aşındırıcı özelliğinin olması yıllar içinde tarihi eserlerimizin yok olmasına neden olmaktadır. Tüm bu faktörler göz önüne alınarak hem insanlar tarafından tahrip edilmesini önlemek hem de asit yağmurlarının zararlı etkilerinden korumak için tüm tarihi eseri dayanıklı şeffaf bir malzeme ile kapladık. Bu malzeme sayesinde hem görsellik hem de tarihi eserin yapısı korunmuş olacaktır” şeklinde konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2016, 08:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195