Title of a News Article

Urfa'da pamuk için 7 ilke belirlendi

Urfa'da pamuk için 7 ilke belirlendi
banner206

GAP Bölge Kalkınma İdaresi 2017 yılından beri GAP Bölgesi’nde tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi alanlarında, üretim faktörlerinin ve üretim kaynaklarının daha etkin ve verimli bir biçimde kullanılması suretiyle, Bölge’nin rekabet edebilirliğinin arttırılmasına katkıda bulunmak amacıyla “GAP Bölgesi’nde Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayide Entegre Kaynak Verimliliği Projesini” ilgili kurumlar ve UNDP teknik desteği ile yürütmektedir. Proje kapsamında bugün protokol imzalandı. Protokol törenin bir konuşma yapan Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mehmet Açıkgöz, Türkiye’deki pamuğun yüzde 60’ından fazlasının GAP Bölgesinde üretildiğini, bunun da yaklaşık yüzde 45’nin Şanlıurfa’da yetiştiğini belirtti. Açıkgöz, “Bölgemiz için sosyo-ekonomik değeri yüksek, rekabet üstünlüğü olan içinde pamuğun da olduğu 7 stratejik tarımsal ürün (Pamuk, Buğday, Mısır, Fıstık, Zeytin, İsot biber, Koyun Sütü) belirlenmiştir.

Ülkemiz pamuk üretiminin % 60’ından fazlası GAP Bölgemizde, bunun da yaklaşık % 45’i Şanlıurfa İlimizde üretilmektedir. Pamuğu üretirken kullandığımız tarımsal girdilerin (su, gübre, ilaç vb.) aşırı bir şekilde kullanılması sebebiyle bir taraftan üretim maliyetleri artarken, çiftçilerimizin rekabet gücü azalmış diğer taraftan da toprak ve su kaynaklarımız kirlenmeye başlamış, insan sağlığını tehdit eden durumlar ortaya çıkmaya başlamıştır.

Pamuk üretimini daha verimli, kaliteli ve sürdürülebilir hale getirmek için Pamuğun Dijitalleştirilmesi Projesini Harran ovasında uyguladık. Bu proje ile pamuk üretiminin birçok evresi tarlada kurulan iklim istasyonları, yer sensörleri ve uydudan aldığımız görüntülerle dijital olarak izlenmiştir. Alınan bu veriler geliştirilen yazılımla analiz edilerek girdi optimizasyonu sağlanmıştır” dedi.

İYİ PAMUK PROJESİ İPUD VE UNDP İŞBİRLİĞİ İLE YÜRÜTÜLÜYOR

Pamuğun üretim standartları olarak nitelendirilecek 7 ana ilke belirlediklerini Açıkgöz, bununla çiftçilerin refah seviyesinin arttırılmasının hedeflendiğini kaydetti. Açıkgöz, sözlerini şöyle tamamladı: “Pamuk üretiminin olumsuz çevresel ve sosyal etkilerini azaltmak ve sektörün geleceğini daha güvenli hale getirmek amacıyla geçen yıl dünyadaki en büyük sürdürülebilir pamuk üretimi programı Better Cotton Initiative (BCI) kapsamında İyi Pamuk Projesini İPUD ve UNDP işbirliği ile başlattık.

İyi Pamuk; çevresel, sosyal ve ekonomik anlamda sürdürülebilir pamuk üretimini hedefleyen bir pamuk üretim standardıdır. Bu standart, ilaç kullanımından toprak sağlığına, su tüketiminden pamuk üretiminde çalışan işçilerin çalışma koşullarına kadar 7 ana ilke altında toplanan kriterlerden oluşur.

 Bu Proje ile Bölgemizdeki Pamuğun da dünyaca tanınan İyi Pamuk (Better Cotton) standartları çerçevesinde yetiştirilmesini, çevre üzerindeki baskının azaltılmasını ve kalitesinin artırılarak çiftçilerimizin refah seviyelerinin iyileştirilmesini hedefliyoruz

Projemiz kapsamında bu yıl Şanlıurfa ve Diyarbakır illerimizde toplam 1025 orta-ölçekli pamuk çiftçisine ulaşıp İyi Pamuk standartlarına uygun üretim yapmaları sağlanmıştır. Siz değerli kurumlarımız ile iş birliği ve güç birliği yaparak önümüzdeki dönemde küçük ölçekli çiftçilere de yaygınlaştırılması ve sayılarının artarak devam etmesini planlıyoruz.

Bugün burada İdaremiz, Ticaret ve Sanayi Odamız, Ticaret Borsamız, Ziraat Odalarımız ve Çırçır Fabrikası temsilcilerimiz ile bir araya gelmemizin sebebi;

 Şanlıurfa İlimiz başta olmak üzere GAP Bölgesinde yetiştirilen pamuğun sürdürülebilir bir şekilde yetiştirilmesi, kalitesinin yükseltilmesi ve korunması, çevresel zararın en aza indirgenip insan sağlığının ve doğanın korunması ile Bölgemiz ve Ülkemiz ekonomisine daha fazla katkı sağlaması amacıyla;

 İyi pamuk üretiminin 7 ilkesine bağlı kalacağımızı ve bu süreci aktif olarak destekleyeceğimizi kamuoyu ile paylaşacağız ve bu konuda iyi niyet protokolünü imzalayacağız. Protokolde de yer alan bu 7 temel ilke şunlardır;

 Ürün koruma uygulamalarının etkilerini en aza indirgeyen,

Suyu verimli kullanan ve suyun bulunabilirliğine dikkat eden,

Toprak sağlığına önem veren,

Doğal yaşam alanlarını ve çevreyi koruyan,

Lif kalitesine özen gösteren ve bunu koruyan,

İnsana yakışır iş standartlarını uygulayan,

Etkili bir yönetim sistemi

Ayrıca bugün burada bir araya geldiğimiz kurum ve fabrika temsilcilerimiz ile birlikte, İyi Pamuk Üretimini İlimizde ve Bölgemizde yaygınlaştırmak için çiftçi tarafından üretilen iyi pamuk’un, kütlü satışının konvansiyonel pamuk arasındaki fark kiloda minimum 0,25 TL olarak belirlenmiştir. Bu rakamın üst sınırı işletmelere bırakılmıştır.

Bugün imzaladığımız bu önemli iş birliği protokolü bu alanda bir ilk olup, hem pamuğunun sürdürülebilir şekilde üretilmesine, hem de Türk pamuk, iplik, tekstil ve hazır giyim sektörünün bu yönde gelişen dünya talebine ayak uydurabilmesine ve bölge pamuğumuzun hak ettiği yere gelmesi sürecine önemli katkı sunacağına inanıyorum.

Bu sürece katkı veren başta Başkanlarımız ve Çırçır Fabrikası temsilcilerimiz olmak üzere herkese çok teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195