Title of a News Article

Açanal, Meclis’te Taş Tepeleri konuştu

Açanal, Meclis’te Taş Tepeleri konuştu
banner206

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zemzem Gülender Açanal, Şanlıurfa’da Göbeklitepe ve çevresindeki diğer on bir arkeolojik alandan oluşan Taş Tepeleri TBMM’de anlattı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda gündem dışı söz hakkı alan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Gülender Açanal, Taş Tepeler’in önemine dikkat çekti.  Milletvekili Açanal, yaptığı konuşmada,

Şanlıurfa Müzesi iş birliği ile açığa çıkarılan Nevali Çori, Neolitik halkının avcı toplayıcı yaşam tarzını sürdürmekle birlikte tarım ve hayvancılık yaptığını ortaya koymakta olduğunu belirterek, “Ortaya çıkarılan mimari kalıntılar ise orta Fırat havzasının erken neolitik dönemine dair önemli bilgiler vermekte” dedi.

1995 yılında Şanlıurfa Müzesi başkanlığında ve İstanbul Alman Arkeoloji Enstitüsü danışmanlığıyla başlayıp 2017 yılına kadar süren kazılar sonucunda Neolitik döneme ait ve Anadolu’da inşa edilen ilk tapınak olan Göbeklitepe’nin açığa çıkarıldığına da dikkat çeken Açanal, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“”Değerli Milletvekilleri, bu tapınak o dönemdeki insanların dinden ve inançtan yoksun ilkel bir hayat sürmediklerini bilakis inanca sahip olduklarını ve inançlarını yaşamak için tapınak inşa ettiklerini ve zengin dini semboller kullandıklarını gösteriyor. Göbeklitepe insanların yerleşik hayata geçip konut inşa etmeden hayvanları evcilleştirmeden ve tarımsal üretime başlamadan evvel dini inançlarını karşılamak için tapınak yaptığının bir göstergesidir. Bu güne geldiğimizde ise Harran Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Ankara Bilim Üniversitesi ve ayrıca beş ayrı ülkeden 8 ayrı üniversite ile 4 uluslararası ekonomi, enstitü ve müzeyi de dahil eden bir iş birliği ile Urfa tüm dünyayı ve bilim insanlarını yine şaşırtıp Taş tepeleri karşımıza çıkarıyor. Taş tepeler Göbeklitepe’yi de kapsayan toplam 12 ayrı arkeolojik alanda müteşekkil bir çatı isim olup bu bölgenin tümünü ifade etmektedir. Söz konusu 12 alan Göbeklitepe, Karahantepe, Harbetsuvan, Gürcü Tepe, Kurt Tepesi, Taşlı Tepe, Sefer Tepe gibi alanlar. Yoğunburç, Sayburç, Çakmak Tepe ve Yeni Mahalle. Değerli milletvekilleri bilim insanları Taş tepelerde kalabalıklar halinde bir arada yaşamaktan, iş birliğinden ve organize bir yaşamdan yani şu an mevcut olan toplum düzeninin Neolitik dönemdeki halinden bahsediyor. 12 bin yıl önce barınağın konuta dönüştüğü gerçek köylerin oluşumunun  başladığı Taş tepeler de insanlığın ilk kap kacak kullandığı ve temel ticaret girişimlerine dair buluntuların yer aldığı biliniyor. Bölgede bulunan anıtsal yapıların insanların bir araya geldiği ortak mekanlar olduğuna inanılıyor. Nevaliçori’nin, Göbeklitepe’nin Karahantepe ile başlayan taş tepelerin tümünün tarih boyunca inanç merkezi olarak kalmış Peygamberler Şehri Şanlıurfa’da  ortaya çıkmış olması ülkemiz için önemli bir ekonomik ve kültürel bir fırsat oluşturmuştur. Anadolu’nun ne kadar kadim çok katmanlı ve zengin bir kültürel dokuya sahip olduğunu kanıtlamıştır. Bu zenginliğin farkındalığıyla 2019 yılını Göbeklitepe yılı ilan etmek ve bugün taş tepelerin ortaya çıkışı ile 2023 Dünya Neolitik Kongresini Urfa’da planlamak hükümetimizin vizyonunu gösterdi. Bu vesileyle Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy başta olmak üzere Taş tepeler kazısı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul hocama şu an hayatta olmasa da Klaus Schmidt hocama ve çalışmaların her aşamasında emeği geçen bilim insanlarına sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Sadece ilk tapınak merkezlerine ve sahipliği yapması ile değil arkeoloji, sanat, din felsefesi, sembolizm gibi pek çok disiplini çeken nitelikleri ile bölgede gelişmiş tüm uygarlıkların mirasını gururla taşıyan Urfama hepinizi davet ediyorum.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195