Title of a News Article

O Sorunu Belediye Çözecek

Urfa taziye evi,

O Sorunu Belediye Çözecek
banner206

İbrahim Halil ŞEKER / www.urfastar.com

Şanlıurfa’da 90’lı yıllardan itibaren başlayan taziye evi geleneğinin, cenaze sahiplerine ağır maddi külfet getirmesi karşısında artan şikayetler üzerine, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi bir çalışma başlattığı öğrenildi.

Taziye evlerini üç gün kullanan cenaze sahiplerinin 2-3 bin lira kiralama bedeli ödemek durumunda kalmasının yanında, taziye evine başsağlığına gelenlere ikram edilen su, çay, kahve ve yemek bedelleri de eklenince duruma isyan eden vatandaşlar, konuyu sosyal medyada sık sık gündeme getirmeye başladı.

Sosyal medya gruplarında ve şahıs hesaplarında sık sık eleştirilen taziye evi uygulaması ve Urfa Çalışma Grubu’nun Valilik ve Büyükşehir Belediyesine verdiği dilekçeler üzerine Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün ilgili daire müdürlerine bu sorunun çözümü için talimat verdiği öğrenildi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi STK’lardan Sorumlu Daire Başkanı Ali Ferhat Türkmen de sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda, taziye evlerindeki başta ücret olmak üzere yaşanan olumsuzlukların sosyal bir krize dönüştüğünü ifade ederek, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün emirleri ile bu konuda çalışmalara başladıklarını duyurdu.

Türkmen, vatandaşların da desteğiyle taziye evlerinde yaşanan sorunları çözeceklerini, bu konuda herkesin destek ve katkılarını beklediklerini ifade etti.

Başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde cenaze ve taziye hizmetlerini belediyeler ücretsiz veriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’da vefat edip kendi memleketine gidecek cenaze için araç tahsis ederken, cenaze ile birlikte memlekete gidecek vatandaşlara da otobüs tahsis edip memleketlerine gidip gelmelerini temin ediyor. İstanbul’dan memlekete belediye hizmetiyle gidip gelen vatandaşların yoldaki yemek ihtiyaçları da yine belediye tarafından karşılanıyor.

URFA ÇALIŞMA GRUBU ÖNERİLERİNİ YAPTI

Urfa Çalışma Grubu Derneği, Şanlıurfa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’ne sosyal krize dönüşen taziye evi geleneğindeki sorunların çözümü için önerilerini içeren bir dilekçe verdi. Verilen dilekçede şu öneriler yer aldı:

1 – Taziye evlerinin yönetimsel yapısının değiştirilerek, belediyelerdeki ilgili sosyal işler birimine bağlanması, ücretlerin makul bir seviyeye çekilerek denetime tabi tutulması,

2- Son yıllarda geleneklerimize aykırı olarak Eyyübiye ilçemizin belli bölgesinde bazı ailelerin kendine özel yaptığı taziye evleri, hem israfa hem de toplumsal ayrışmaya sebebiyet vermektedir. İhtiyaç fazlası taziye evlerinin kültür merkezine dönüştürülmesi.

3- Taziye evlerindeki yer döşemesi olarak kullanılan halıların hijyenik olmaması, alerjik rahatsızlıklara neden olmasından dolayı ve ziyaretin kolay olması açısından kaldırılarak ayakkabı ile giriş çıkışın sağlanması ve bu konu ile ilgili olarak birkaç pilot taziye evi tespit edilerek uygulamaya geçilmesi, halkımız tarafından benimsenmesi durumunda il genelinde yaygınlaştırılması,

4- Kahve ikramının hijyen açısından tek kullanımlık fincanlarla yapılmasının sağlanması.

Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2019, 15:25
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ş .
Ş . - 5 yıl Önce

Taziye evleri hayırsever vatandaşlar tarafından yapılmıştır fakat şu anda buraları kullananlar malesef rant kapısına çevirerek taziye sahiplerinin sırtında yük olmaktadırlar.

Murat
Murat - 5 yıl Önce

Heryerde taziye evleri bedava urfada paralımı nasıl belediye imiş rantcı

Fethi
Fethi @Murat - 5 yıl Önce

Taziye evleri belediyeye ait değil camii dernekleri veya hayırseverlerin yapmış olduğu bazende bazi aşiret ve aileler kendileri için yaptığı yerlerdir bazı düzenlemelerin yapılması gerekir ama yine de herşeye rağmen çok güzel bir hizmet emeği geçen herkesten Allah razı olsun

Urfalı Vatandaş
Urfalı Vatandaş - 5 yıl Önce

Daha kolayı var taziyeyi bitirin mezarlıkta kabul edin sonrası herkes işine baksın millet acı paylaşmaya gidiyor kabul yemek sıkıntı fakat taziye evini ranta çeviren muhtarlar sizin himayenizde tek fiyat 3 gün 300tl diyin yeter 30 gün dolu taziye evi zaten çaycı taziye sahibinden para alıyor

Ali yildiz
Ali yildiz - 5 yıl Önce

Evet özellikle eyubiye bölgesinde aşiretler adına açılan taziye evleri büyük bir israf için yarişmaktalar taziye evine yapılan israf lar haddi hesabı yok bir tarafta cenaze yassı öbür tarafta yemak hizmetleri çay hizmeti kahve hizmetti

SIRADAKİ HABER

banner195