URFASTAR/ÖZEL HABER
Ereğli Sulh Ceza Hâkimliği’nin 2 Ekim 2025 tarihli kararına göre, Şanlıurfalı bir sürücü hakkında Ereğli Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği tarafından 10 Şubat 2025’te hız sınırını aştığı gerekçesiyle idari para cezası uygulanmıştı.
Sürücü, aracının hızının 122 km/saat olarak ölçüldüğünü, oysa yasal sınırın 121 km/saat olduğunu belirterek cezaya itiraz etti.
MAHKEME: “1 KM HATA PAYI KABUL EDİLEBİLİR”
Dosyayı inceleyen Hâkim, Karayolları Trafik Kanunu’nda belirtilen hız sınırları ve ölçüm toleranslarını dikkate alarak, 1 km/s’lik farkın “hata payı veya ölçüm sapması” kapsamında değerlendirilebileceğine hükmetti.
Kararda şu ifadeler yer aldı:
“Müterizin aracının hızının 122 km/sa olduğu, hız aşımının 1 km/sa farkla olduğu, bu farkın ölçüm sapmalarından kaynaklanabileceği, bu haliyle idari para cezasının hukuka uygun olmadığı anlaşılmıştır.”
Mahkeme, yapılan inceleme sonunda itirazın kabulüne ve 2 bin 167 TL tutarındaki cezanın iptaline karar verdi.
KARAR KESİNLEŞTİ
5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 28. maddesi uyarınca verilen kararın kesin olduğu belirtildi. Böylece Şanlıurfalı sürücünün itirazı sonucu ceza tamamen kaldırıldı.
Karar, hız ölçüm cihazlarının hata paylarıyla ilgili olarak emsal teşkil edebilecek nitelikte değerlendiriliyor.
Emsal karar ile ilgili buna benzer trafik cezası yiyen vatandaşların itiraz edebilmeleri için yardımcı olacak itiraz dilekçesi aşağıda örnek olarak verilmiştir
Tıklayın: Trafik Para Cezası Itiraz Dilekçesi




