Title of a News Article

Rusya Ukrayna'dan ne istiyor?

Rusya Ukrayna'dan ne istiyor?
banner206

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında, dünya kamuoyunun merakla beklediği bir görüşme gerçekleştirildi. Erdoğan, Putin'e barış çağrısını yinelerken, Putin de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a silahların susması için tek şartını iletti. Buna göre Putin'in barış için Rusya'nın taleplerinin karşılanmasını istediği belirtildi. Rusya'nın talepleri arasında Ukrayna'nın NATO'ya katılmaması, silahsızlanması ve Neonazizim'den arındırılması bulunuyor.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta ateşkes ilan edilip edilmeyeceği önemli soru işaretleri arasında bulunuyor. Yarın gerçekleştirilecek 3. tur müzakere görüşmeleri öncesinde tüm gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki görüşmeye çevrilmişti. Erdoğan beklendiği gibi barış çağrısını yinelerken, Rusya Devlet Başkanı Putin de ateşkes için "taleplerimiz karşılanmalı" şartını sundu.

1 SAATİ AŞKIN GÖRÜŞTÜLER

İkili arasındaki görüşme 1 saati aştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüşmesinde ateşkesin sağlanması, insani koridorların açılması ve bir barış anlaşmasının imzalanması için acilen adım atılmasının önemini vurguladı.

Erdoğan görüşmede, Ukrayna sorununun bir an evvel barışçı yöntemlerle çözümü konusunda her türlü katkıyı yapmaya hazır olduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, acil bir genel ateşkesin bölgedeki insani endişeleri gidermenin yanında, siyasi çözüm arayışlarına da fırsat vereceğini söyledi.

Görüşmeye ilişkin Kremlin'den de bir açıklama geldi. Açıklamaya göre; Putin, Erdoğan'a Ukrayna ve yabancı müttefikleriyle diyaloğa hazır olduğunu söyledi. Putin ayrıca askeri operasyonun bitmesi için Rusya'nın taleplerinin karşılanmasını istedi. Putin'in Ukrayna tarafının saldırıyı durdurması gerektiğini de dile getirdiği öğrenildi. Yarın üçüncüsü yapılacak barış görüşmelerine de değinen Putin, "Umarım Ukraynalı müzakereciler daha yapıcı bir tutum sergiler ve gerçeği göz önünde bulundurur" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Batı'dan isteği Ukrayna'nın asla ama asla NATO üyesi olmaması, NATO'nun etki alanını genişletmemesiydi. Rusya, 1994 yılında Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini tanıyan anlaşmayı imzalamıştı. Ancak geçen yıl Putin, Rusların ve Ukraynalıların "tek millet" olduğunu dile getirdi. Daha sonra ise Donbas bölgesinin tarihsel olarak Rusya toprağı olduğunu savundu. Ukrayna'nın NATO'ya katılması durumunda ittifakın Kırım'ı geri almayı deneyeceğini belirtti. Putin'in diğer istekleri ise NATO'nun Rusya sınırları yakınlarında silahlanmaması ve askeri altyapının 1997 seviyesine çekilmesiydi. Putin ayrıca Ukrayna'nın Neonazizim'den arındırılmasını istiyor. haberler.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195