Title of a News Article

Asgari ücrette ilk rakamlar açıklandı

Asgari ücrette ilk rakamlar açıklandı
banner206

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısında anlaşma çıkmadı. Toplantı sonrası taraflardan ilk açıklamalar geldi. Türk-İş bir işçinin asgari geçim miktarını 3 bin 900 TL olarak ifade ederken, işveren tarafı söz konusu miktarı 3 bin 100 TL olarak açıkladı. Tarafların rakam konusunda anlaşmazlıkları sürerken, nihai karar dördüncü toplantıda çıkacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında bugün üçüncü toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda anlaşma sağlanamadı. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Parametreleri esas alarak belli hesaplar yaptık. Bu 2979 lirayla 3567 TL arasında eski formüle göre hesapladığımız zaman değişiyor. TİSK bu rakamı 3 bin 100 lira ortalama olarak daha uygun buluyor. Türk-İş 3 bin 900'ün altına düşmez diyor. Bu Hacettepe beslenme kalıplarına göre yapılan bir parametre. Komisyona aldığımız onlarca parametreden birisi. Onun dışında asıl asgari ücret bu komisyonun kararıyla belirlenecek" diye konuştu.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'in başkanlığındaki toplantıda, Çalışma Genel Müdürlüğü ve TÜİK'ten gelecek veri ve raporlar görüşüldü.

İlk toplantısını 1 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda, ikinci toplantısını 7 Aralık'ta Türk-İş'in ev sahipliğinde yapan Komisyon, saat 10.00'da başlayan üçüncü toplantısını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunda (TİSK) yaptı.

"HIZLI BİTİRMEK İSTİYORUZ"

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, toplantıdan önce basın mensuplarına açıklamalarda bulundu, "Bu sene işveren fedakarlık yapsın, kamu destek versin, çalışanların da rızasıyla üçlü imza arayışındayız. Hızlı bitirmek istiyoruz" dedi.

Son yıllarda mutabakatın işveren ile kamunun birlikte imzaladığı yıllar olduğunu söyleyen Akkol, "Bu yıl hep birlikte imzalamak istiyoruz" dedi.

Bu yıl asgari ücreti hızlı şekilde belirlemek istediklerini söyleyen patron temsilcisi, "Bunu bir gündem maddesi olmaktan çıkaralım arzusundayız. Dengeli bir ücret istiyoruz. Çalışanların enflasyona ezdirilmemesi yönünde hem Bakanlığımızın hem işçi kesiminin hem de işverenlerin bir mutabakatı var. Bu uzun yıllardır görülmemiş bir mutabakat. Çalışanların enflasyon karşısında ezilmeyeceği, dengeyi kaçırmayacak ama diğer taraftan uzun vadeli yatırım ve istihdam döngüsünü kırmayacak bir asgari ücret arayışı içerisindeyiz" dedi.

İşçileri temsil eden Türk-İş, kamuyu temsil eden Bakanlık ve işvereni temsil eden TİSK arasında kuvvetli bir iş birliği ve uyum olduğınu söyleyen Akkol, "Bazen mutabık kalamadığımız konular var ama üçlü sac ayağının tarafları olarak ülkemizin geleceği için doğru kararları vermeye çalışıyoruz" diye konuştu.

ÇALIŞMA GENEL MÜDÜRÜ: TİSK 3 BİN 100, TÜRK-İŞ 3 BİN 900 DEDİ

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Parametreleri esas alarak belli hesaplar yaptık. Bu 2979 lirayla 3567 TL arasında eski formüle göre hesapladığımız zaman değişiyor. TİSK bu rakamı 3 bin 100 lira ortalama olarak daha uygun buluyor. Türk-İş 3 bin 900'ün altına düşmez diyor. Bu Hacettepe beslenme kalıplarına göre yapılan bir parametre. Komisyona aldığımız onlarca parametreden birisi. Onun dışında asıl asgari ücret bu komisyonun kararıyla belirlenecek" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195