Title of a News Article

Bu ayrıntıyı kaçıran emekli olamaz!

Bu ayrıntıyı kaçıran emekli olamaz!
banner206

Haftaya yasalaşması beklenen EYT teklifine göre, sigorta girişi 9 Eylül 1999’dan önce olanlar, herhangi bir yaş şartı olmaksızın emekliliğe hak kazanacaklar. Şubatta başvuranların martta ilk aylıklarını alması bekleniyor. 1999 öncesi sigortalı olan SSK'lıların prim şartı ise 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişiyor. İşte 1999 öncesi yıllara göre emeklilik için gereken prim gün sayıları.

Milyonların aylardır merakla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi dün AK Parti, MHP ve BBP’li milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunuldu. 

Teklif, 2 Şubat Perşembe günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak. Komisyon Başkanı, AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, EYT düzenlemesini içeren kanun teklifinin görüşmelerine, ilgili bakanlıkları, işçi ve işveren kuruluşlarını, dernek ve platformları davet etti.

Teklife göre 9 Eylül 1999’dan önce sigortalı olarak işe başlayan tüm çalışanlar; SSK, Bağ-kur veya Emekli Sandığı’ndan hangisinin mevzuatına tabi ise o yasaya göre yaş sınırı olmaksızın emekli olabilecek.Bu kapsamda SSK’dan emekli olacak vatandaşların sisteme giriş yılına bağlı olarak 5 bin ila 5 bin 975 gün; Bağ-kur ve Emekli Sandığı’ndan emekli olacak vatandaşların ise 9 bin gün prim ödemiş olması gerekecek. Emekli olup çalışmaya devam edecekler için sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanacak.

Teklifle taşerondan kamuya geçenlerin emeklilik zorunluluğu isteğe bağlı hale getirilecek.

HAFTAYA YASALAŞACAK

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, “İnşallah en geç haftaya salı veya çarşamba günü EYT’nin Genel Kurul’dan geçerek yasalaşmasını öngörüyoruz. Şubat ayı içinde başvuru yapanlar mart itibarıyla emeklilik maaşlarını alabilecek” dedi.

Meclis’te düzenlediği basın toplantısında düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlandığı gün yürürlüğe gireceğini ifade eden Akbaşoğlu, “Tahminlere göre 2 milyon 250 bine yakın insanımız 2023 yılı içerisinde emekliliği hak edecek; bu düzenleme uzun vadede 5 milyon çalışana dokunacak. Emekliliği hak eden kişilerin çalışmaya devam etme veya emekli olma noktasında kendi iradelerinde olduğu için bunun nasıl tezahür edeceğine hep beraber şahit olacağız” dedi.

Akbaşoğlu, emeklilik başvurularının, ister e-devlet üzerinden ister SGK’ye başvurularak yapılabileceğini belirtti. (Milliyet)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195