Title of a News Article

Urfa'ya trafo dayanmıyor!

Urfa'ya trafo dayanmıyor!
banner206

Aşırı ve kontrolsüz elektrik tüketimi nedeniyle yalnızca Ocak ayında 57 trafo yandı.

Dicle Elektrik’in hizmet verdiği şehirlerde meydana gelen kontrolsüz elektrik tüketimi bölgedeki trafoları olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bu kapsamda 2021 yılında 916, geçen sene ise 1.116 trafo yandı. Söz konusu rakam, bu yılın Ocak ayının ilk 25 gününde ise 57’ye ulaştı. Trafoların yanmasına ise kayıt dışı tüketim kaynaklı elektrik ısıtıcılarının yol açtığı belirtildi.

Dicle Elektrik’in hizmet verdiği Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerinde aşırı ve kontrolsüz elektrik tüketiminin yarattığı sorunlar sürüyor. Özellikle kış aylarında yaşanan kontrolsüz elektrik tüketimi nedeniyle geçen sene bölgede bulunan bini aşkın trafo yandı. Söz konusu rakam bu yılın Ocak ayının ilk 25 gününde ise 57’ye ulaştı.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Dicle Elektrik’in Sistem İşletmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün, 2021’de bölge genelinde 916, geçen sene ise 1.116 trafonun yandığını vurgulayarak, “Kayıt dışının da etkisi ile kontrolsüz aşırı tüketim yüzünden 2023’ün Ocak ayının ilk 25 gününde 57 trafo daha yandı. Bu sayı maalesef her geçen gün artıyor, son olarak Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine bağlı Aligör Mahallesi’ndeki trafo yandı” dedi.

“Kayıt dışı tüketim alanındaki çalışmalarımız aralıksız sürüyor”

Trafoların genellikle elektrikli ısıtıcılardan kaynaklanan sorunlar nedeniyle yandığını aktaran Tüzün, “Birçok konutta veya işyerinde aynı anda devreye giren ısıtıcılar, şebeke üzerinde aşırı yük oluşturuyor. Dağıtım bölgemizde kayıt dışı tüketimi önemli ölçüde denetim altına aldık. Bu konudaki çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Ancak, yatırım çalışması yapmamıza izin verilmeyen kırsal kesim ve bazı ilçe merkezlerinde kayıt dışının da etkisi ile özellikle kış aylarında kontrolsüz bir tüketim artışı yaşanıyor. Yaşanan artışın aşırı boyutlara ulaşması arızaları beraberinde getiriyor, söz konusu olumsuz koşullar nedeniyle trafolar yanabiliyor. Sonraki süreçte meydana gelen uzun süreli kesintiler nedeniyle de bazı mağduriyetler yaşanabiliyor. Tüm bunların yaşanmaması adına yöre halkına; maliyeti yüksek bir yöntem olan elektrikle ısınmak yerine, daha ekonomik, verimli ısınma yöntemlerini tercih etmelerini tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Yanan trafo kısa sürede yenilendi

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine bağlı Aligör Mahallesi’ndeki yanan trafo ise Dicle Elektrik ekipleri tarafından olayın yaşandığı günün akşam saatlerinde yenilendi. Bu kapsamda Aligör Mahallesi, kısa bir sürenin ardından elektrik hizmetini almaya devam etti. 

URFASTAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142