Title of a News Article

İki isyancının torunları mecliste

İki isyancının torunları mecliste
banner206

Şeyh Said’in torunu Abdurrahim Fırat, AK Parti’den Erzurum milletvekili; Hasan Hayri Bey’in torunu Muhip Kanko ise CHP’den Kocaeli milletvekili seçildi.

Şeyh Said'in torunu ve isyana destek verdiği gerekçesiyle idam edilen Dersim Milletvekili Hasan Hayri Bey’in torunu farklı partilerden meclise girdi.

Şeyh Said, 1925’teki Şeyh Said İsyanı’nın ardından Şark İstiklal Mahkemesi'nce yargılanarak idam edilmişti.

Şeyh Said ile birlikte idam edilenler arasında 1. Meclis'te Dersim Mebusu olarak görev yapan Hasan Hayri Bey de vardı. Eski bir asker olan Hasan Hayri Bey, "isyancılara yardım etmekle” suçlanmıştı.

Independent Türkçe’den Cihat Arpacık’ın haberine göre, Şeyh Said ve Hasan Hayri Bey’in torunları, farklı partilerden 28. Dönem milletvekili olarak seçildi.

Abdurrahim Fırat

Abdurrahim Fırat, Şeyh Said'in hem anne hem de baba tarafından üçüncü kuşak torunu. Hukukçu olan Fırat, Erzurum'da tanınan bir isim.

Şeyh Said ailesinden farklı isimler daha önce de milletvekili olmuştu. Abdurrahim Fırat, Türkiye siyasetinin bilinen isimleri olan Abdulmelik Fırat ve Mehmet Fuat Fırat'ın ardından 24 yıl sonra Meclis’e giren üçüncü isim oldu.

Muhip Kanko

Şeyh Said isyanına destek verdiği için idam edilen Dersim Milletvekili Hasan Hayri Bey'in torunu Muhip Kanko ise CHP'den milletvekili seçildi.

Tıp profesörü olan CHP Kocaeli Milletvekili Muhip Kanko, 2018 seçimlerinde de CHP'den aday olmuş ama seçilememişti.

Güncelleme Tarihi: 04 Haziran 2023, 12:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195