Title of a News Article

5 İsim serbest

5 İsim serbest
banner206
 Soruşturmada, Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru tutuklama talebiyle adliyeye sevk edildi. Can Gürkan için ek gözetim süresi istendi.
Manisa'nın Soma ilçesinde 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapasamında, Soma Kömür işletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru tutuklama talebiyle adliyeye sevk edildi. Can Gürkan için de ek gözetim süresi istendi. Savcının, Gürkan'ın tekrardan ifadesini alıp mahkemeye sevk edeceği öğrenildi.

TEKNİSYEN TUTUKLANDI

Öte yandan adliyeye sevk edilen teknisyen Mehmet Ali Günayçelik de tutuklanırkdı. Böylece soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 6'ya yükseldi. Fuat Ünal serbest bırakıldı. Naci Kor, İsmail Adalı, Necati Karadeniz, Nazmi Cem Nesemioğlu ve Hüseyin Alkan ise "denetimli serbestlik" kapsamında serbest bırakıldı. 

5 KİŞİNİN TUTUKLANMASI İSTENDİ

Bugün Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile Genel Müdür Ramazan Doğru'nun aralarında bulunduğu toplam 9 kişi, gruplar halinde adliyeye sevk edildi. Adliye binasının kapısına kadar araçla getirilen Can Gürkan içeriye girerken, "Zamanı gelince konuşacağız" dedi. Gürkan, akşamüzeri 'denetimli serbestlik uygulanması' talebiyle, 5 kişi tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Daha sonra ise aralarında şirketin Genel Müdürü Ramazan Doğru'nun da bulunduğu 3 kişi daha adliyeye sevk edildi. Genel Müdür Ramazan Doğru ifadesinin ardından tutuklama talebiyle adliyeye sevk edildi.

5 KİŞİ TUTUKLANDI, 8 KİŞİ ADLİ KONTROL ŞARTIYLA SERBEST 

Maden faciasıyla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan kişilerden dün 16 kişi adliyeye sevk edildi. Bu kişilerden İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisleri Yalçın Erdoğan, Ertan Ersoy, vardiya amirleri Yasin Kurnaz'ın ardından Hilmi Kazık da tutuklanarak Yeni Şakran Cezaevi'ne gönderildi. 5 kişinin tutuklandığı soruşturmadı, 3 kişi savcılıkça, 8 kişi ise mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

ŞİRKETİN YÖNETİM KURULU BAŞKANI DA GÖZALTINA ALINDI 

Pazar akşam saatlerinde facianın olduğu Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu bazı kişiler daha gözaltına alınıp jandarmada sorgulandı. Gürkan'ın aralarında bulunduğu 6 kişi öğle saatlerinde Soma Adliyesi'ne sevk edildi. Polisin geniş güvenlik önlemleri altında zanlılardan 3'ü jandarma, 2'si de polis araçlarıyla adliyeye getirirken, Can Gürkan ise jandarma aracı içinde adliye kapısına kadar getirildi. Can Gürkan, içeriye girerken "Zamanı gelince konuşacağız" dedi. 

Bu kişiler hakkında da 'Taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek' suçundan işlem yapıldığı belirtildi. 

SAVCI: SERBEST BIRAKILSIN

Geceyi İlçe Jandarma Komutanlığında geçiren Can Gürkan'ın burada, olayda kendisinin ve şirketinin bir ihmalinin sözkonusu olmadığını, yaşanan olayın bir kaza olduğunu söylediği öğrenildi. Can Gürkan, savcılıktaki sorgusunun ardından akşamüzeri denetimli serbestlik yasasından yararlandırılması isteğiyle mahkemeye edildi. Savcı, diğer 5 kişinin ise tutuklanmasını istedi.

GENEL MÜDÜR DE ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Bir süre sonra ise adliyeye isimleri öğrenilemeyen 2 kişi, ardından da şirketin basın toplantısına da katılan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru sevk edildi. Bugün adliyeye sevk edilen kişilerde kelepçe takılmadığı görüldü. 

SENSÖR UYARILARI BİLGİSAYAR KAYITLARINDA 

Öte yandan soruşturma kapsamında maden işletmesinin geriye dönük bir yıllık işlemleri dâhil tüm bilgi ve belgelerine el konulduğu ve bilgisayar kayıtlarında kaza günü ile kazadan iki gün önce gaz sensörlerinin uyarı vermesine rağmen önlem alınmadığının belirlendiği öne sürüldü.

"HAYATIMDA BU OCAĞA GİRMEDİM"

Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Ege Linyit İşletme Müdür Yardımcısı Ali Ulu'nun ifadesinde, görevinin sadece çıkarılan kömürün kalitesini ölçmek olduğunu söylediği öğrenildi. Ulu, "Genel Müdürlüğümüz bağlı sahalarını işletme haklarını sözleşme karşılığında devreder. Kazanın meydana geldiği ocağın işletme hakkı hizmet alımı olarak sözleşme karşılığında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye devredildi. Ancak devir tarihini tam olarak hatırlamıyorum. Hizmet alımı ile ilgili kastetmek istediğim Genel Müdürlüğümüz ocağın tüm işletmesini devreder. Buna mukabilen şirketten çıkardığı kömürün tonuna göre para alırız. Benim görevim şirketin çıkardığı kömürün kalitesini kontrol edip buna değer biçmektir. Bunun ötesinde hiçbir görevim yoktur. Maden saha sorumlusu olduğumu kabul etmiyorum. Şirketin iş sahası denetimi bizden ayrı yapılmaktadır. İsmini hatırlayamadığım yönetmelik uyarınca teknik nezaretçi defterini okuması ötesi bir görevimiz yoktur. Şirkete dönük hiçbir yetkim yoktur. Hayatımda bu ocağa girmedim" dedi.

Güncelleme Tarihi: 19 Mayıs 2014, 21:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195