Title of a News Article

Ehliyet ve kimlik yenilecekler dikkat!

.

Ehliyet ve kimlik yenilecekler dikkat!
banner206

Kimlik ve ehliyet yenileme ile ilgili milyonlarca vatandaş son dakika gelişmelerini merak ediyor. Kimlik, ehliyet ve pasaportta yeni dönem başlıyor.

Ehliyet ve kimlik yenileme işlemi yapmak isteyenler dikkat! Yeni sürücü belgesi ve kimlikler çip ve dijital imza ile daha güvenli hale getirilecek. Eski ehliyetler için yıl sonu dolacak olan değişim süresi uzatılarak son tarih 31 Aralık 2024’e çekildi. Ehliyet ve kimlik yenilemede son gün geçtiği takdirde idari para cezasını beraberinde getirecek. Ancak yeni yıl itibariyle para cezaları da bugüne kadar görülmemiş bir zam oranıyla artacak. Pasaport, ehliyet, yurt dışından getirilen telefonlara kayıt harcı, trafik cezaları ve bazı vergiler yüzde 122,93 oranında artacak. A sınıfı ehliyet harcı, 370 liradan 825 lira 87 kuruşa, B sınıfı ehliyet harcı ise bin 116 lira 90 kuruştan 2 bin 489 lira 77 kuruşa yükselecek. Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde ise Cumhurbaşkanının artırma yetkisi yüzde 50 olmakla birlikte, indirme yetkisi yüzde 80 düzeyinde. Cezalarda ise ilan edilen yeniden değerleme oranları değiştirilemiyor. Yeniden değerleme oranında değişiklik olmaması durumunda yeni yılda Motorlu Taşıtlar Vergisi, ehliyet-pasaport harçları ve trafik cezaları bu oranda artış gösterecek. 6 aylık pasaport harcı 309 lira 17 kuruştan 689 lira 24 kuruşa çıkacak. 3 yıl ve üstünde süreli pasaport harcı bin 48 liradan 2 bin 337 lira 95 kuruşa yükselecek.

EHLİYETİ YENİLEMEYENE PARA CEZASI

Kanuni süre içerisinde eski tip sürücü belgesini yenilemeyen kişilerin eski tip sürücü belgeleri geçerliliğini yitiyor. Geçerliliğini yitiren eski tip sürücü belgesi ile araç kullanan kişilere; kolluk kuvvetlerince Karayolları Trafik Kanununun 39/3 maddesi gereği "Geçerlilik Süresi Dolan Sürücü Belgesi ile Araç Kullanmak " fiilinden dolayı idari para cezası uygulanacak. Yeni E sınıfı ehliyet 5 yıl geçerli. Diğerlerinde süre ise 10 yıl. Geçerliliğin sona ereceği tarih, çipli ehliyetin üzerinde ayrıca belirtiliyor. Süre dolunca yeni ehliyet için tekrar başvuruluyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195