Title of a News Article

Gül, Urfalı isimle birlikte deprem bölgesinde

Gül, Urfalı isimle birlikte deprem bölgesinde
banner206

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Şanlıurfa eski Milletvekili Faruk Bayrak ile birlikte 11 ilde on binlerce can kaybına ve büyük bir yıkıma neden olan 6 Şubat depremlerinin ardından Kahramanmaraş, Hatay’dan sonra Adıyaman’ı da ziyaret etti. Gül, "Şehirleri depreme dayanıklı hale getirmek için elden gelen bütün gayret ve kaynaklar seferber edilmeli" dedi. Gül, "Bundan sonra yapılacak bütün yapıların herhangi bir depremde bir daha bu manzarayla bir yıkımla karşılaşılmayacak gibi yapılması önemli. Mecburi denetimler eğer istismar edilirse hiç affı olmayan ağır cezaların verilmesi gerekir" diye konuştu.

İlk olarak Afet Koordinasyon Merkezi’ne gelen Gül, burada Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılıç ve yetkililerden bilgi aldı. Ardından şehir merkezinde depremden etkilenen bölgeleri yerinde inceleyen Gül, vatandaşlara "geçmiş olsun" dileklerini iletti. Daha sonra Eğriçayır Çadır Kent’ine gelen Gül, burada depremzedeleri ziyaret ederek, taziye ve geçmiş olsun dileklerini aktardı.
Çadır kentteki yetkililer ve  sivil toplum kuruluşlarının görevlileriyle de bir araya gelen Gül, yaptıkları fedakar çalışmalarından ötürü kendilerine teşekkür etti. Gül, bu büyük depremin Adıyaman’daki acısını da hep beraber gördüklerini ifade ederek, "Bu güzel şehrimizde maalesef çok büyük bir acı var" dedi. Vatandaşların acılarını paylaşma ve başsağlığı dilemek için burayı ziyaret ettiğini belirten Gül, bu acıların üstünden devlet ve millet olarak gelinmesi gerektiği dile getirdi.

"STK’ların güçlendirilmesi, teşvik edilmesi, onların hep önlerinin açılması çok önemli"
Sivil toplum kuruluşlarının öneminin altını çizen Gül, şöyle konuştu:
“Devletin ve kamunun gücü her şeyin üstünde, dolayısıyla sorumluluğu da tartışılmaz; vatandaşlarının en kara gününde yanında olup, elinden gelen her şeyi yapacaktır. Böyle büyük bir depremde de koşturdu tabii ki. Yalnız bütün yükü kamuya, devlete de bırakmamak gerekir, sivil toplum örgütlerine de çok büyük görev düşüyor. Böyle acılı günlerde zaman çok önemli; elastik, esnek olmak, süratle hemen reaksiyon vermek gerekiyor. O bakımdan STK’ların güçlendirilmesi, teşvik edilmesi, onların hep önlerinin açılması çok önemli. Burda gezdiğim yerlerde de gördüm, gerek ülkemiz içerisinden gerekse ülkemiz dışından gelen çok sayıda STK’nın çabalarını takdirle karşılıyorum, çok teşekkür ediyorum.” 
Adıyaman’daki can ve bina kaybının nüfus ve şehrin büyüklüğüyle mukayese edildiğinde çok büyük olduğunu dile getiren Gül, canların geri getirilemeyeceğini ancak binalar yapılırken ders alınarak, en güzel şekilde bu şehirlerin yaşatılması ve yaşanılabilir şehir olması için bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

"Hiç affı olmayan ağır cezaların verilmesi gerekir"
Adıyaman’da ayrı bir acı daha olduğunu vurgulayan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelen gencecik çocuk yaşta diyeceğimiz çok sayıdaki kız ve erkek voleybol takımının oyuncularının, tur rehberlerinin burada hayatlarını kaybetmesi de çok üzücü oldu. Bu vesileyle Kıbrıs Türk Halkı’na da başsağlığı diliyorum. Cenab-ı Allah böyle acıları bir daha göstermesin. Ama madem ki böyle deprem bölgelerinde yaşıyoruz önemli olan bundan sonra yapılacak bütün yapıların herhangi bir depremde bir daha bu manzarayla, bu yıkımla karşılaşılmayacak gibi yapılması önemli. Bunlar yapılırken yasal zorunluluklar, mecburi denetimler eğer istismar edilirse hiç affı olmayan ağır cezaların verilmesi gerekir. Bütün bunlar herhalde şu sıcak günler geçtikten sonra soğukkanlılıkla değerlendirmemiz gerektiğine, devlet ve millet olarak bir daha bu acıları yaşamamak için almamız gereken tedbirlerin olduğuna inanıyorum. Bunların da muhakkak yapılması gerektiği kanaatindeyim. Başta İstanbul olmak üzere başka şehirlerimizde de fırsat varken süratli bir şekilde en büyük öncelik olarak görüp, şehirleri depreme dayanıklı hale getirmek için elden gelen bütün gayret ve kaynaklar seferber edilmeli. Bir kez daha Adıyamanlı vatandaşlarımıza çok geçmiş olsun, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.”.
Konuşmasının ardından Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine geçen Gül, afetle mücadele ilçe koordinasyon merkezinde koordinatör Tokat Valisi Numan Hatipoğlu’ndan gerçekleştirilen çalışmalar hususunda bilgi aldı. Vali ve eski Adıyaman Milletvekili Mahmut Göksü ile beraber Tokat Valiliği tarafından kurulan psikososyal destek merkezinde çocuklarla bir araya gelen Gül, burada çocukların etkinliklerini izledi.
Ardından Fransızların kurduğu tam teşekküllü sahra hastanesini ziyaret eden Gül, burada afetin 10. gününden beri hizmet vermekte olan, ameliyatlarında gerçekleştiği, 15 doktor ve 90 personelle hizmet veren bu hastane hakkında Fransız yetkililerinden bilgi aldı. Yetkililere özverili çalışmaları ve zor günlerdeki bu anlamlı destekleri için teşekkür etti. (T24)

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195