Title of a News Article

Maraş Katliamı, Urfa’da kınandı

Maraş Katliamı, Urfa’da kınandı
banner206

Maraş Katliamının 43. Yıldönümü Şanlıurfa Alevi Kültür Dernekleri Şanlıurfa Şubesi tarafından yapılan basın açıklamasıyla kınandı.

Bundan 43 yıl önce Kahramanmaraş’ta 19 ile 26 Aralık günleri arasında Alevilere dönük bir katliam gerçekleşti. Resmi rakamlara göre; yedi gün süren olaylar sırasında 105 Alevi öldürülürken, Alevilere ait 200'ün üzerinde ev yakıldı, 100'e yakın işyeri tahrip edildi. Yirmi üç yıl süren davalar sonunda 22 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1–24 yıl arasında ceza aldı. Katliamda önemli rol oynayan 68 kişiye ise ulaşılamadı. Maraş Katliamının üzerinden 43 yıl geçmesine rağmen halen o kötü günler anılıyor. Bu anmalardan birisi de Şanlıurfa’da yapıldı. Sırrın Mahallesi’nde bulunan cem evi önünde bir araya gelen Alevi Kültür Dernekleri üyeleri, tarihe kara leke olarak geçen Maraş Katliamını kınadı.

Anma programına Eğitim Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Mahmut Binici, CHP Haliliye İlçe Başkanı İbrahim Halil Alagöz, Emep İl Başkanı Cemalettin Özden, Türkiye İşçi Partisi İl Başkanı İbrahim Halil Şansal, Alevi Kültür Dernekleri Şanlıurfa Şubesi Başkanı Reşit Burhan, sivil toplum kuruşu temsilcileri ve canlar katıldı.

TÜRKMEN: KATLİAMIN SORUMLULARINI LANETLİYORUZ

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından açıklamada bulunan Alevi Kültür Dernekleri Şanlıurfa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Türkmen, Maraş Katliamı’nın yıldönümünde katliamı kınadıklarını belirterek, “Alevi halkımıza yönelik düzenlenen bu katliamın sorumlularını 43. Yılında bir kez daha lanetliyoruz” dedi.

“CANLARIMIZ İÇİN ADALET ARAYACAĞIZ”

Katliamları yapanlar değil, katliamları gündeme getirenlerin suçlu görüldüğünü iddia eden Türkmen, “’Yarayı kaşımayın; tarihi, tarihçilere bırakın!’ gibi kurnazlıklarla katliam ve katliamcılar unutturulmaya çalışıldı. Türkiye, geçmişindeki bu utancı temizlemek, geleceğini de aydınlatmak zorundadır. Bizce bunun çözümü, katliamın gizli arşiv belgelerinin açıklanması ve sorumluların bulunması ile olur. Bizler, kaç yıl geçerse geçsin Maraş’ta kaybettiğimiz canlarımız için adalet arayacağız ve bu karanlığı aydınlatılıncaya kadar çaba harcayacağız. Maraş katliamının 43. Yılında yaşamını yitiren canlarımızı saygıyla anıyor; katilleri, koruyucularını ve onları yönlendiren insanlık dışı gerici faşist ideolojilerini ve Dünya üzerinde yaşanan tüm katliamları ve soykırımları kınıyor ve lanetliyoruz” şeklinde konuştu.

CHP Haliliye İlçe Başkanı İ. Halil Alagöz, Mezopotamya Yazarlar Derneği Şanlıurfa Temsilcisi Cemal Babaoğlu ve Alevi Kültür Dernekleri Şanlıurfa Şubesi eski Başkanı Kemal Atalar da, Maraş Katliamı’nın yıl dönümüne ilişki açıklamada bulunarak, hayatını kaybeden canları andılar.

Bu arada ‘Maraş’ı, Çorum’u, Sivas’ı unutma’, ‘Gelin canlar bir olalım’, ‘Düzenin Alevisi olmayacağız’ ve ‘Sevgi bizim Dinimiz’ yazılı dövizlerin yer aldığı açıklama esnasında, sık sık ‘Maraş’ı unutma, unutturma’ sloganları atıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195