Title of a News Article

Şanlıurfa'da buluştular...

Şanlıurfa'da buluştular...
banner206

Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen 2. Uluslararası Medeniyetler Diyalogu Sempozyumu, Dünyanın sayılı arkeolog ve medeniyet tarihçilerinin katılımıyla Şanlıurfa’da da yapıldı.

National Geographic'in öncülüğünde, Medeniyet Araştırma Merkezi'nin ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bilkent Üniversitesi, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü ve Türk Tarih Kurumunun katkısıyla düzenlenen 2. Uluslararası Medeniyetler Diyalogu Sempozyumu, Şanlıurfa’da da düzenlendi.

Nevali Oteli’nde düzenlenen sempozyuma Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Başbakanlık Başdanışmanı Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, İl Jandarma Komutanı Selman Kömürcü, National Geographic Başkan Yardımcısı Terry Garcia, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü, İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, dünyanın tanınmış arkeolog, antropolog ve tarihçileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Bekir Karlığa,

medeniyet yolculuğunun başladığı noktada medeniyetler diyalogunu konuştuklarını belirterek, “Bundan 12 Bin sene önce şuandaki bilgilerimize göre insanlığın medeniyet yolundaki adımlarının ilk kalıcı ürünleri 20 km ötedeki Göbeklitepe’de yapılmıştır. Medeniyetler Diyalogu sempozyumunun Türkiye’de yapılması arzu edildiği zaman düşündüğümüz, medeniyetin başlangıç noktasından yola konulmaktı. Mezopotamya medeniyetlerini Urfa ve Antep’te, Andolu medeniyetlerini Ankara’da, medeniyet felsefesini, medeniyetin muhtevasını, medeniyet şuuru konusunu da İstanbul’da tartışmak üzere planladık” dedi.

 

Vali Küçük; Önyargılar ve kötü düşünceler bu çalışmalarla bitecek

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ise, yaptığı konuşmada, 2. Uluslararası Medeniyetler Diyalogu Sempozyumu’nun Şanlıurfa’da da düzenlenmesinden dolayı emeği geçenlere teşekkür etti. Yapılan bu çalışmanın çok önemli ve kıymetli bir çalışma olduğuna vurgu yapan Küçük, “Çünkü gerçekten günümüzde artık steril devlet ve ülkeler yok. Globalleşen bir dünyadayız ve bu globalleşen dünyada sorunlarımız da, karşılaştığımız felaketler de ortak. Küresel ısınma, uluslar arası terörizm, iklim değişiklikleri ve pek çok sınır anlaşmazlıkları. Artık herkes kendi kabuğuna çekilerek bu sorunlara çare bulması mümkün değil. Ayrıca Medeniyetler Diyalogu, bu sorunların çözümünde bize çok büyük yardımcı olacaktır. Bu Dünyada daha fazla anlayışa ve empatiye ihtiyacımız var. Artık korkular, şüpheler, birbirimiz hakkındaki önyargılar ve kötü düşünceleri bu tür değerli çalışmalarla geride bırakacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Ekinci başkanlığında gerçekleşen sempozyumda; Prf. Dr Recep Şentürk, Dr. Lıng Qın, Prof. Dr. Wılleke Wendrıch ve Dr. Rakesh Tewarı Medeniyetler Diyalogu ile ilgili görüşlerini dile getirdiler. 

Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2014, 12:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195