Title of a News Article

Sefertepe kazı evi inşaatına başlandı

Sefertepe kazı evi inşaatına başlandı
banner206

Neolitik döneme ait yerleşim yerleri arasında olan Sefertepe'de arkeolojik kazıların süratli bir şekilde yürütülmesi amacıyla Viranşehir Kaymakamlığı koordinasyonunda kazı evi inşa edilecek. 1000 m2 alan üzerinde inşa edilecek olan kazı evi çalışmaları İlçe Kaymakamı Önder Çengel'in talimatı ile başladı. Sefertepe Kazı Evi Projesi'ne sponsor olan iş insanları ile kazı evi alanını ziyaret eden İlçe Kaymakamı Çengel alanda incelemelerde bulundu.

İncelemelerin ardından Sefertepe Kazı Evi Projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan İlçe Kaymakamı Önder Çengel, son zamanlarda ülkemizde gerçekleşen en büyük ve en kapsamlı arkeolojik kazıların Şanlıurfa'da yapıldığını belirterek tarihin sıfır noktası Göbeklitepe'den sonra ilk yerleşik yaşam ve sosyal topluluk örneklerine ev sahipliği yapan Sefertepe'de insanlık tarihini aydınlatacak verilere ulaşmayı beklediklerini kaydetti.

Sefertepe Kazı Evi Projesi'nin Sefertepe'deki arkeolojik kazıları hızlandıracağını kaydeden Çengel, projeye sponsor olan Atmaca Agro Tarım, Aba Bulgur, NANSAN ve MAYSAN Sulama Sistemleri firmalarına desteklerinden ötürü teşekkür etti. Çengel, ayrıca Viranşehir Belediyesi ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'ne projeye katkılarından ötürü teşekkür etti.

SEFERTEPE

Sefertepe, Şanlıurfa ili Viranşehir ilçesinde Eskikale ve Kırbalı Mahalleleri sınırları içerisinde yer alan II. derece arkeolojik sit alanıdır. Tepe, Şanlıurfa’nın yaklaşık 72 km doğusunda, Viranşehir’in yaklaşık 25 km batısındadır. Bölgede yer alan diğer önemli Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem yerleşmelerinden olan Göbeklitepe’ye yaklaşık 50 km, Karahantepe’ye ise yaklaşık 20 km mesafede yer almaktadır. Alanın kuzeyinde ve doğusunda Viranşehir ovaları, batısı ve güneybatısında ise Tektek Dağları bulunmaktadır. Bölgede II. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenen kısım yaklaşık 32 dekarlık bir alanı, tepe kısmı ise yaklaşık 10 dekarlık bir alanı kapsamaktadır ve tepenin denizden yüksekliği 607,5 m’dir. 2021 yılında çalışmalarına başlanan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü Şanlıurfa İli Neolitik Çağ Araştırmaları -Taş Tepeler- Projesi kapsamında kazı çalışmalarına başlanan arkeolojik alanlardan biri de Sefertepe’dir. Kazı çalışmaları 2021 yılında Şanlıurfa Müzesi başkanlığında, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü, Tarihöncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr.Emre Güldoğan’ın bilimsel danışmanlığında başlamıştır. İlk kazı sezonu itibariyle yerleşimde Çanak çömleksiz Neolitik Dönem’in B evresine (PPNB) tarihlenen dörtgen planlı oldukça düzgün inşa edilmiş duvar dizileri bulunan ve bütününde bir yapı kompleksi olarak tanımlanan mekanlar açığa çıkarılmıştır. Mekan içerlerinde, Şanlıurfa bölgesinde yer alan ve Neolitik Dönem’e tarihlenen Göbeklitepe, Karahantepe, Nevali Çori ve Harbetsuvan gibi yerleşim yerlerinden de bildiğimiz dikilitaşlar görülmektedir. Bu dikilitaşlar hem “T” biçimli hem de düz dörtgen forma sahiptir ve bazılarının üstlerinden kazıma ve kabartma tekniklerinde yapılmış çeşitli motifler (hayvan motifleri ve geometrik motifler) yer almaktadır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195