Title of a News Article

Urfa’da yeni kararlar alındı

Urfa’da yeni kararlar alındı
banner206

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsüyle ilgili Şanlıurfa’da yeni kararlar alındı.

Şanlıurfa İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kararlar şu şekildedir; “Tüm Dünya’yı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgınının toplum sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına sosyal mesafe ve kişisel hijyen kurallarına uyulması hayati derecede öneme haizdir. Devletimiz tüm kurumları ile bu salgının yayılması ve vatandaşlarımızın hayatlarını tehdit etmesini engellemek için birçok tedbir almakta ve bu kapsamda uyulması gereken kuralları belirleyerek vatandaşlarımızla paylaşmaktadır.

Bu çerçevede İçişleri Bakanlığının 23.03.2020 tarih 5823 sayılı genelgesi ve 23.03.2020 tarih 6 nolu Hıfzıssıhha Kararı ile toplu ulaşım araçlarında alınması gereken tedbirler belirlenmiştir. Ticari taksilerin faaliyetleri sırasında, gerek araç içi alanın darlığı gerekse bu alanların gün içinde bir çok kişi tarafından kullanılması nedeniyle sosyal mesafe ve kişisel hijyen tedbirleri açısından bazı riskler ortaya çıkmaktadır.

09.05.2020 tarihinde olağan üstü toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu; İçişleri Bakanlığının 08.05.2020 tarih 7785 sayılı ticari taksilerle ilgili genelgesi ve İçişleri Bakanlığının Uluslararası Yük Taşımacılığı konulu yazıları gereği aşağıda aşağıdaki kararları almıştır.

A. Ticari taksilerin faaliyetleri sırasında, gerek araç içi alanın darlığı gerekse bu alanların gün içinde bir çok kişi tarafından kullanılması nedeniyle sosyal mesafe ve kişisel hijyen tedbirleri açısından ortaya çıkan risklerin giderilmesi amacıyla pandemi sürecinde aşağıda belirtilen tedbirlerin alınmasına,

1. Ticari taksi durakları ve ticari taksi olarak kullanılan araçlar en az haftada bir kez olacak şekilde düzenli aralıklarla temizlenecek/dezenfekte edilecektir. Bu amaçla araç dezenfeksiyonunu gerçekleştirilen kurum, kuruluş veya odalar tarafından gerçekleştirilen işlemin tarihi ve kimin tarafından yapıldığı gösteren belgeyi gerektiğinde ibraz edilmek üzere araçta bulundurulacaktır.

2. Ticari taksi şoförleri, kişisel hijyen kurallarına uygun şekilde hareket edecek ve aracın içinde mutlaka maske kullanacaklardır.

3. Ticari taksilerde, gün içerisinde araca binen her müşterinin kullanımına yetecek ölçüde kişisel kullanıma uygun dezenfektan malzeme/ürün veya 80 derecelik kolonya bulunduracak, ticari taksi şoförleri taksiye bindiği anda dezenfektan veya kolonya kullanabileceği/kullanması gerektiği konusunda müşteriyi bilgilendirecektir.

4. Ticari taksilere aynı anda üç kişiden fazla müşteri kabul edilmeyecektir.

5. Müşteriler ticari taksilere maskesiz binemeyeceklerdir.

6. Hizmet sunulan her müşteriden sonra trafik kurallarına uygun bir alanda/durakta müşterilerin fiziksel temas edebileceği (kapı kolu, cam açma düğmesi, koltuklar vs.) yerlerin silinmesi/dezenfekte edilmesi ve araç içerisinin havalandırılması sağlanacaktır.

7. Meslek odaları ve işletmeciler tarafından taksi ücretinin, fiziksel temas gerektirmeyen (kredi kartı, mobil uygulamalar vb.) temassız ödeme yöntemleriyle ödenebilmesi için gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeler yapılacaktır.

B. Gelinen aşamada anılan Ticaret Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının görüşleri ve Sağlık Bakanlığının bila tarihli ve 39476629-724.01.01 sayılı yazısı doğrultusunda uluslararası yük konusundaki 09.04.2020 tarih 6360 sayılı ve 27.04.2020 tarihli 7172 sayılı İçişleri Bakanlığı Genelgeleri iptal edilmiş ve uygulamanın aşağıda belirtildiği şekilde yapılması kararlaştırılmıştır. Uluslararası ticaret amacıyla İran ve Irak Sınır Kapılarından giriş-çıkışlar hariç olmak üzere (anılan kapılardan geri alınmamak kaydıyla sadece yabancı uyruklu tır şoförleri çıkış yapabilecektir) ülkemizden transit geçecek araç ve şoförler ile ülkemize giriş/çıkış yapacak araç ve şoförlere aşağıda belirtilen şartların sağlanması halinde geçiş izni verilmesine;

1. Türkiye'den Transit Geçecek Araçlar ve Şoförler

a) Koronavirüsle mücadele kapsamında araç şoförünün sağlık kontrolü sağlık birimlerince yapılacak ve bahse konu hastalığa ilişkin semptomların görüldüğü kişi/kişilere geçiş izni verilmeyecektir.

b) Giriş yapan araçlar dezenfeksiyon işlemine tabi tutulacaktır.

c) Şoförlerin yurt içindeki molalarında ve diğer insanlarla temas halinde olabilecekleri her noktada maske takmaları, araçlarında yeterli miktarda maske, dezenfektan ve uzun süre yetecek gıda malzemesi bulundurmaları sağlanacaktır.

d) Gümrük idarelerince transit geçecek araçların geçecekleri güzergâhlar ve mola yerleri belirlenecek ve transit geçecek tüm araçların “araç takip sistemi” üzerinden takip edilmesi suretiyle en uzak sınır kapısından 36 saat, diğer sınır kapılarından 24 saat içinde ayrılmaları sağlanacaktır (Bu süreler; yol durumu, hava şartları, çıkış yapılacak gümrük idaresindeki yoğunluk durumu vb. hususlar dikkate alınarak ilgili gümrük idaresince 48 saate kadar uzatılabilecektir).

e) Gümrük idarelerince belirlenecek mola yerlerinde ilgili Kaymakamlıklarca gerekli sağlık ve güvenlik tedbirleri alınacaktır.

f) Türkiye’den  transit geçecek şoförlerden zaruri haller dışında  duraklama, bekleme yapmayacaklarına ilişkin İçişleri Bakanlığı birimlerince giriş kapılarında bir taahhütname alınacak, bu taahhütname ile şoför, yükümlülükleri ve bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde kendisine Umumi Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca ceza uygulanacağı hususunda bilgilendirilecektir.

g) Giriş izni verilmeden önce araçların ülkemizden geçerek çıkış yapacağı ülke tarafından kabul edileceği hususunda emin olunacak, araçların ülkemizden çıkması halinde giriş yapacağı ülke tarafından kabul edilmemesi halinde ise bu araçların girişi onaylanmayacaktır

2. Türkiye’ye Giriş Yapacak Şoförler

a) Koronavirüsle mücadele kapsamında araç şoförünün sağlık kontrolü sağlık birimlerince yapılacak, muayene ve epidemiyolojik değerlendirmesinde,

b) Hastalığa ilişkin semptomların görülmesi halinde;

i. Türk şoförlerin sağlık denetleme merkezlerince ilgili Sağlık Müdürlüklerine bildirimi yapılarak belirlenen yerlerde karantina/tedavi altına alınmaları sağlanacaktır. İkamet ve kimlik bilgileri, gerekli kontrollerin sağlanması için bulunacağı ilin Sağlık Müdürlüklerine bildirilecektir.

ii. Yabancı şoförlere geçiş izni verilmeyecektir.

c) Hastalığa ilişkin semptomların görülmemesi halinde;

i. Türk şoförler 14 günlük karantina süresini evlerinde geçirmek üzere ülke içine alınacak ancak uluslararası ticari taşımacılık faaliyetleri kapsamında karantina süresinin bitmesini beklemeksizin yurt dışına çıkabileceklerdir. Uluslararası ticari taşımacılık kapsamında ülke dışına çıkmayacak şoförler ise 14 günlük karantina süresini evlerinde tamamlayacaklardır. Türk şoförlerin ikamet ve kimlik bilgileri, gerekli kontrollerin sağlanması için bulunacağı ilin Sağlık Müdürlüklerine bildirilecektir.

ii. Yabancı şoförlere ülkemize girişlerini takip eden en kısa sürede ülkemizden çıkış yapacaklarını taahhüt etmeleri halinde 14 günlük karantina süresi uygulanmadan ülke içine girişlerine izin verilecektir. Yabancı şoförler, ülkemizde bulundukları süre içerisinde kendilerinde herhangi bir solunum sistemi enfeksiyonu belirti ve bulgusu (ateş, öksürük, nefes darlığı, vb.) geliştiğini hissetmeleri halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvuracaklarını taahhüt edecektir.

d) Yabancı şoförlere yurt içindeki mola yerlerinde ve diğer insanlarla temas halinde olabilecekleri her noktada maske takmaları, araçlarında yeterli miktarda maske, el dezenfektanı ve uzun süre yetecek gıda malzemesi bulundurmaları gerektiği ve ihtiyaç görülmesi halinde mola yerlerinin Devlet tarafından belirlenebileceği ve eskort eşliğinde yolculuk edebilecekleri hususu İçişleri Bakanlığı birimlerince tebliğ edilecektir.

e) Ülkemize giriş yapan araçlar dezenfeksiyon işlemine tabi tutulacaktır.

f) Türk ve yabancı şoförler için belirlenecek mola güzergâhlarında ilgili Kaymakamlıklar tarafından gerekli sağlık ve güvenlik tedbirleri alınacaktır. Anılan şoförlerden zaruri haller dışında duraklama ve bekleme yapmayacaklarına ilişkin İçişleri Bakanlığı birimlerince bir taahhütname alınacak, bu taahhütname ile şoförlerin yükümlülükleri ve bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde Umumi Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca ceza uygulanacağı hususunda bilgilendirilmeleri sağlanacaktır.

g) Ülkemiz açısından aciliyet arz eden ilaç, tıbbi malzeme ve gıda maddeleri taşıyan araçların/şoförlerin girişlerine öncelik verilecektir.

C. COVİD-19 pozitif tespit edildiğinden 14 gün süreyle evde izolasyonu amacıyla aşağıda yazılı olan yerlerde karantina tedbiri kararı alınmasına/sonlandırılmasına,

1. Eyyübiye İlçesi Haleplibahçe Mahallesi 2426 Sokakta ikamet eden bir kişide 09.05.2020 tarihinde COVID-19 pozitif çıkması nedeniyle ilgili binada son COVID-19 pozitif hastanın evden ayrılışından 14 gün sonrasına kadar karantina tedbiri uygulanmasına,

2. Siverek İlçesi Ayvanat Mahallesi Ayvanat 35 Sokakta ikamet eden bir kişide 08.05.2020 tarihinde COVID-19 pozitif çıkması nedeniyle ilgili binada son COVID-19 pozitif hastanın evden ayrılışından 14 gün sonrasına kadar karantina tedbiri uygulanmasına.

3. Siverek ilçesinde faaliyet gösteren bir tekstil firması çalışanlarınca maske takılmaması, sosyal mesafe kuralına dikkat edilmemesi, pozitif çıkan vakanın diğer çalışanlar ile yakın temaslı olması ve bilim kurulu önerilerine uygun çalıştırılmaması nedeniyle firma çalışanlarının karantinaya alınarak firmadaki üretime 14 gün süreyle ara verilmesine,

4. Karaköprü İlçesi Narlıkuyu Mahallesi 1109. Sokakta ikamet eden bir hastanın 27.04.2020 tarihinde COVİD-19 pozitif tanısı alması nedeni ile ikamet ettiği binada 27.04.2020 tarih ve 34 No’lu Hıfzıssıhha Kurulu Kararı ile 14 gün süre ile karantina tedbiri uygulanmasına karar verilmiş; geçen süre zarfında hastanın 25.04.2020 tarihinde evden ayrılmasından dolayı 14 günlük sürenin 09.05.2020 tarihinde bitmesi ve yeni pozitif vakanın çıkmaması nedeniyle ilgili binada karantina tedbirinin 09.05.2020 tarihi itibariyle sonlandırılmasına,

Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmaması, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195