Title of a News Article

Şanlıurfa Tanıtım Günleri bugün başlıyor

Şanlıurfa Tanıtım Günleri bugün başlıyor
banner206

12 bin yıllık tarihi geçmişiyle dünyaya adını bir kez daha duyuran Kadim şehir Şanlıurfa'nın kültürü ve lezzetleri Ankara'ya taşındı. 15 Eylül yani bugün açılışı yapılacak olan Şanlıurfa Tanıtım günlerine katılımın yoğun olması bekleniyor.

Şanlıurfa Vakfı tarafından organize edilen Şanlıurfa Tanıtım Günleri'ne, Valilik, Büyükşehir ilçe belediyeleri ve bazı kamu kurumları katılım sağlıyor.

Milliyet Gazetesi yazarlarından Eren Aka, bugün yapılacak olan Tanıtım günlerini köşesine taşıdı.

İşte Aka'nın Şanlıurfa ile ilgili olarak yazdığı makale;

"12 bin yıllık Göbeklitepe ile adını dünyaya duyuran Şanlıurfa’nın yöresel lezzetleri ve kültürü “Şanlıurfa Tanıtım Günleri” ile Ankara’ya taşındı. Urfa gastronomisiyle, müziğiyle, lezzetiyle, kültürüyle, tarihiyle, folkloruyla çok önemli bir şehir. Açık hava müzesi dediğimiz bir şehir, eğer insanlığın ilk dönemini çözmek istiyorsanız, Göbeklitepe’yi anlamanız gerekiyor, gelin bu kültürü tanıyın. Geçtiğimiz senelerde birçok kentte gerçekleşen tanıtım günlerinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi standında çeşitli yarışmalar da yapılmıştı. En tatlı acı sloganıyla namına nam katan Urfa isotu yeme yarışması ve yine Şanlıurfa’ya özgü lahmacun yeme yarışmaları alanı dolduranlar tarafından ilgiyle izlenmişti. Bu sene de Ankara’da dört gün boyunca sürecek tanıtım gününde Dünyanın en güzel mutfaklarından biri olma özelliğinde olan Şanlıurfa mutfağının çiğköftesi, ciğer kebabı, lahmacunu, içli köftesi, künefesi, baklavası, fıstığı, salça ve baharatlarıyla özlenen lezzetleri de Ankaralılarla buluşturacak.

Ankara’da Şanlıurfa rüzgârı esecek

İslam ülkeleri turizm başkenti Şanlıurfa

İnanç ve kültürlerin toprağında doğduğu, medeniyetlerin kavşağında buluştuğu ilk buğdayın ovasında ekildiği, mimarinin ve kadim dinlerin ilk defa tapınaklarında şekillendiği, yanık ve içli nağmelerin gür seslerde türküye dönüştüğü, Tarihin başlangıç noktasıdır Şanlıurfa. Ateşle suyun, acıyla tatlının, sevgi ve kardeşliğin dahası farklılıkların ahengini yansıtan, sahip olduğu bu tarihsel ve kültürel birikimi ile dünya kültürel mirasına giren müstesna bir şehridir Şanlıurfa.

Ankara’da Şanlıurfa rüzgârı esecek

Kadim şehirdir

Urfa, taşı toprağı tarihle yoğrulan ve tarihin her döneminde mutlaka izi bulunan; şehrin genelinde ortaya çıkan her arkeolojik bulguda, tarihin yeniden yazılmasına vesile olup tarihe kaynaklık eden, tarihin gelecekle buluştuğu kadim bir şehirdir. Rivayetlere göre Hz. Âdem, eşi Hz. Havva ile birlikte hayatının bir evresinde gelip bu bölgede yerleşmiş ve ilk buğdayı Harran ovasında ekerek çiftçilik tarihini burada başlatmıştır. Ünlü tarihçi Ebul Farac’a göre Şanlıurfa, Nuh tufanından sonra kurulan ilk şehirlerden biridir. Özetle, madde ile manayı en iyi şekilde mezcetme kapasitesine sahip önemli bir merkez olan Şanlıurfa hem eşsiz bir tarih laboratuvarı ve açık hava müzesi, hem de inanç kültürü için ruhani ve manevi bir merkezdir."

Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2022, 08:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195