Title of a News Article

Urfa’da Ahilik Çoşkuyla Kutlandı

Urfa’da Ahilik Çoşkuyla Kutlandı
banner206

Şanlıurfa'da Ahilik Çoşkuyla Kutlanıyor! 

Şanlıurfa’da esnaf arasında yüzyıllardır sürdürülen ahilik geleneğinin kutlama haftası programı Vali Hasan Şıldak’ınkatılımıyla tarihi Gümrük hanında başladı.

2023 yılı Ahilik Kültürü Haftası; Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından organize edilen, Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Harran Üniversitesi, Ticaret İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, Şanlıurfa Ticaret Borsası ile Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği tarafından düzenlenen kutlama programı, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Ahilik Duasının okunmasıyla başladı.

Ahilik kutlamaları kapsamında programda, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Ekibi tarafından çıraklıktan ustalığa yeni adım atmış birine ahiliğin kuralları hatırlatılarak dualar eşliğinde icazet verilmesi sahnelendi. 

Programda bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, “Ahilik bizim toplumumuzun varoluş sebeplerinin, köklerinin derinlerde olduğu bir kültür manzumesi, alışveriş ve ticari hayatta örfi olarak başlayan uygulamaların daha sonra kurumsallaşması ve genel kabul görmesiyle prensiplerin hayata geçirilmiş olup uygulanmış, faydası görülmüş ve gerçekten maneviyatımızın, huzur ikliminin, kardeşliğin, birliğin, beraberliğin timsali olmuş bir teşkilatın adıdır.” dedi. 

Vali Şıldak, “Biz de bugün bu teşkilatı benimseyip yaşatmak adına şimdiki ticaret hayatımızda, günümüzdeki modern çağda ticaretin, esnaflığın bu ilkeler çerçevesinde hayat bulmasını sağlamak adına bunları öğütleyerek, tavsiye ederek ticaret erbabına bir yol gösterici rehber olarak görmeleri adına bu haftayı kutluyoruz.” diye belirtti.

VALİ ŞILDAK: ŞANLIURFA’YI DÜNYAYA AÇILAN BİR TURİZM ŞEHRİ YAPMAK İÇİN ÇABA GÖSTERMELİYİZ 

Şanlıurfa’yı dünyaya açılan bir kültür ve turizm şehri yapmak için hep birlikte çalışmaları gerektiğinin altını çizen Vali Şıldak, “Şanlıurfa’yı sadece Türkiye’ye değil dünyaya açılan bir kültür ve turizm şehri olarak da tanıtmak, buraya ziyaret için gelen misafirlerimizi, geldiklerinin çok daha ötesinde, beklentilerinin üstünde bir memnuniyetle misafir edip yolcu etmek için çaba sarf etmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Serdar Şeyhanlıoğlu, “Ahilik gerçekten sahip çıkılması ve unutulmaması gereken bir değerimizdir. Teknolojinin bize sunduğu kolaylıkların yanı sıra teknolojinin bize unutturduğu bazı değerleri ahilik şemsiyesi altında korumamız gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şefik Bakay ise, “Ahilik; kardeşlik, mertlik, yiğitlik, yardımseverlik, misafirperverlik, dürüstlük ve vatanperverlik anlamına gelmektedir. Yani Türk ve İslam Kültüründe ifade edilen güzel ahlak ve güzel insan demektir.” diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından yılın ahisine, kalfasına ve çırağına, Ahilik Haftası Tertip Komitesi’nce hazırlanan plaketler verildi. Daha sonra esnaf ziyareti ile devam eden program, Haşimiye Meydanında Vali Hasan Şıldak tarafından ahilik pilavı dağıtılmasıyla sona erdi. 

Bu arada kutlama programına Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak’ınyanı sıra, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Serdar Şeyhanlıoğlu, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, İl Emniyet Müdürü Erdem Bildirici, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yetim, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şefik Bakay, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve esnaf katıldı.

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2023, 14:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195