Title of a News Article

Vali açıkladı! Taziyelerde yemek yasaklandı

Vali açıkladı! Taziyelerde yemek yasaklandı
banner206

Vali Hamza Aydoğdu önceki gün Somuncu Baba Külliyesi’nde bir cenaze namazına katıldı. Daha sonra valilik kararıyla Aksaray’da cenaze yemeklerinin yasaklandığını açıkladı. Bununla ilgili de valilik tarafından gerekli kurumlara ‘Genel emir’ adı altında yazı gönderildi. Vali Aydoğdu, yasakla ilgili şunları söyledi:

“Aksaray’da bir esnafımızın annesinin cenaze namazını kıldık. Bizim dinimizde, medeniyetimizde ve kültürümüzde cenaze olduğunda bir an önce hızlı bir şekilde yıkayıp defnetmemiz gerekiyor.

KABUL EDİLİR DEĞİL

Hocalarımız ve büyüklerimizden öğrendiğimiz kadarıyla Peygamber Efendimiz, cenaze evine Yemek gönderirmiş. Son zamanlarda Türkiye genelinde garip bir uygulama var. Cenazesi olan, gelenlere yemek Ikram ediyor. Cenazede bir-iki kişi olduğunda problem yok. Ama 200 ile 300 kişi bir araya geldiğini düşündüğümüzde maddi durumu iyi olmayan çevresinden borç alıyor ya da gidip kredi çekiyor. Bu yanlış geleneği bir resmi yazıyla imam ile müftülerimiz ve sivil toplum kuruluşlarıyla istişare ederek Aksaray bir model olsun istedik ve bu uygulamaya son veriyoruz. Cenazede bize düşen, dua okuyup başsağlığı dilemek ve vazifemizi yaptıktan sonra oradan ayrılmaktır. Cenaze evinde sanki bayram havasında yemek yenmesini beklemek ya da ikramı beklemek, cenaze sahibinin de bu psikoloji içerisine girip bu mahcubiyet içerisinde ‘Ben yemek ikram etmezsem gelenlere ayıp olur’ diye sağdan soldan borç alması ve bankadan kredi çekmesi kabul edilir bir şey değil.”

'TÜM YURDA ÖRNEK OLACAK'

Uygulamanın yurt geneline örnek olacağını düşünen Aydoğdu, şöyle devam etti: “Vatandaşlarımızdan da bu konuda çok güzel tepkiler aldık. Çünkü onlar da zora düşüyordu. Merkez, ilçe ve köylerde cenaze sahiplerinin yemek vermesini ortadan kaldırıyoruz ve yasaklıyoruz.

TOPLUMSAL SIKINTI

Bir evde cenaze varsa, 3 gün mahalleli komşu ailenin acısı olduğu için mutfağa giremez ve yemek yapamaz diye komşulardan yemekler gelirdi. Bu güzel gelenek, bugün yerini, cenaze sahibinin yemek verme merasimine dönüşüyor. Bu da toplumsal ciddi sıkıntılara yol açıyor. Şehir olarak ilk uygulama Aksaray’da başladı. Cenaze namazı kıldıran imama ricada bulunduk. Müftümüz de diğer imamlarımızı toplayıp talimatları bildirecek.

FITRATA AYKIRI

Bütün cenaze namazlarında sonra bunun yanlış bir uygulama olduğunu ve Peygamber Efendimizin sünnetinin cenaze evine yemek yapılıp götürülmesi şeklinde oluğunu bütün vatandaşlarımıza bildireceğiz. Bence bu doğru uygulamaları her yerde doğru bir şekilde uygulamamız lazım. Acın varken bir taraftan da gelen insanlara yemek yedirme derdinde olmamalıyız. Bu uygulamanın tüm Türkiye’de örnek olacağını düşünüyorum. Çünkü insanın fıtratına uygun.” kaynak hürriyet

Güncelleme Tarihi: 29 Ekim 2022, 18:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195