Title of a News Article

Çiftçi Feryat Ediyor!

​​​​​​​Urfastar, kuraklık içerisinde borçlarla boğuşan çiftçilerin sesine kulak verdi. Büyük ürün kaybı yaşayan çiftçi destek paketinin genişletilmesini isterken, Güneydoğu'nun afet bölgesi ilan edilmesi isteniyor.

Çiftçi Feryat Ediyor!
banner206

(URFASTAR - ÖZEL HABER) 2021, felaketler yılı olarak adlandırılan 2020 yılını aratmayacak türden olaylarla gündemi belirlemeye devam ediyor. Koronavirüs'te dalga üstüne dalga yaşatan 2021 yılının asıl önemli konusunu ise kuraklık ve etkileri olarak öne çıkıyor. Zira; Türkiye genelinde şiddetli kuraklık acil durum seviyesine ulaşırken, ülkenin tahıl deposu Güneydoğu'da bu yıl yağışlarda yaşanan yüzde 56'lık kayıp son 48 yılın en kurak döneminin sinyalleri olarak gösteriliyor. Uzmanlar, hükümet tarafından alınan önlemlerin ve desteklerin daha da geniş kapsama yayılmasını talep ederken, borç batağındaki çiftçi de kara kara ne yapacağını düşünüyor.

URFASTAR ÇİFTÇİLERİ DİNLEDİ

Urfastar, bugün bölgede üretim yapan çiftçilerin sesine kulak verdi. Üretimin düştüğünü, sessiz feryatların endişe ile karıştığı Şanlıurfa'da şimdilik geleceğe dair iyimser bir görüş yok. Ekini tarlada kuruyan çiftçi desteklerin yetersiz olduğunu belirtirken, özellikle arpa ve buğday rekoltesinin yağışlardan kaynaklı yok denecek dereceye düştüğü dile getiriliyor. Hasatta yüzde 60-70 oranlarda düşüş yaşandığını Şanlıurfa'da çiftçiler, kuraklığın vatandaşa şimdilik yansıtılmadığını ileri sürüyor. Uzmanların da aynı tür görüşlerini paylaşan çiftçi Hasan Sarı, "Ekinler tarlada kurudu. Hayvanlara yem oldu. Çok büyük borcun altına girdik. Hiç böyle bir kuraklık yaşamamıştık. Ancak büyüklerimiz geçmişte buna benzer bir kıtlığın yaşandığını bizlere anlatıyorlar. Tüm yaşadıklarımız karşısında hükümetten destek bekliyoruz. Elimizden geldiği kadar kuyu suları ve yer altı kaynaklarından sulama yaptık ve kurtarabildiğimizi kurtardık onun dışında yine de büyük kaybımız var" ifadelerini kullandı.

FİYATLAR SOFRALARA HALEN YANSIMADI

Çiftçi kesimi sıkıntılarını dile getirirken uzmanlar ise kuraklıktan yaşanan olumsuz tablonun halen sofralara yansımadığı görüşünde. Uzmanlara göre özellikle kuru gıda da fiyat artışları birbirini izleyebilecek. Bazı ürünlerde yüzde 50'lere varan büyük zamların özellikle asgari ücretle geçimini yapan aileleri büyük sıkıntıya uğratabileceği dile getiriliyor. Bununla birlikte günlük tüketilen domates ve salatalık gibi ürünlerin de zamlanabileceğini belirten uzmanlar, tüm yaşananların kuraklığa bağlı zincirleme reaksiyonlar olacağını ifade etti.

HÜKÜMET, TESPİT İÇİN SAHADA

Edinilen bilgilere göre AK Parti milletvekilleri de çiftçilerin kuraklık nedeniyle büyük sıkıntı yaşadığını bizzat yerinde tespit etti. Meclis'in bayram nedeniyle çalışmalara ara verdiği dönemde seçim bölgelerine giden milletvekilleri, en fazla kuraklık nedeniyle yaşanan sıkıntıların gündeme geldiğini söylediler. AK Parti kaynakları, Tarım Bakanlığının kuraklığın boyutunu tespit etmek için illerde çalışma başlattığını kaydetti. Bu çalışmalardan elde edilecek sonuçlara göre, kuraklığın neden olduğu zarar konusunda bir envanter çıkarılacak. AK Parti'nin ekonomi kurmayları "Tarlada kalan ürünün miktarı üzerinden bir zarar hesabı yapılır. Ona göre tohumun ve gübrenin bir bölümü karşılanacaktır" değerlendirmesini yaptı.

YENİ BİR FORMÜL ÜZERİNDE GÖRÜŞÜLÜYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta, kuraklıktan etkilenen çiftçilerin kredi borçlarının erteleneceğini açıklamıştı. AK Parti milletvekilleri bu adımın yeterli olmayacağını, çiftçilere kuraklık desteği verilmesini gündeme getirdi. Bu kapsamda, kuraklık nedeniyle ürünü tarlada kalan çiftçilere tohum ve gübre desteği verilmesi formülü tartışılıyor.

Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2021, 21:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195