Title of a News Article

Vatandaş Feryat Ediyor

​​​​​​​Urfastar, vatandaşın fiyatları giderek artan konut sorununu ele aldı. İşte vatandaş, müteahhit ve emlakçılara yönelik reel gözlemlerle Şanlıurfa'da konut sorunu.

Vatandaş Feryat Ediyor
banner206

TÜİK'in verilerine göre Nisan ayında Türkiye genelinde konut satışının en yüksek olduğu iller arasına Şanlıurfa girerken, tablonun tam tersine yükselen fiyatlar vatandaşın tepkisini çekiyor. TÜİK raporlarına göre Nisan ayında Türkiye genelinde 95 bini aşkın konut satışı yaşanırken, bu rakam Şanlıurfa'da kayıtlara bin 646 adet olarak geçti.

FİYAT ARTIŞLARINA TEPKİLER YÜKSELİYOR

Satışın yüksek olmasına rağmen fiyatlarda giderek yükseliş gösteren artışlara bir tepki de Mimar Bahattin Çelik'ten geldi. Mimar Bahattin Çelik konu ile ilgili vatandaşın görüşlerini içeren paylaşımında "Urfa'da insanlar nasıl ev alacak? 1+1 evler 250-300 bin,2+1 evler 400-500 bin,3+1 evler 600-700 bin Türk lirasına ulaştı. Güneydoğunun en pahalı evleri Urfa'da bulunuyor. Bu işe çözüm bulunmalı, KİRALIK ev yok, Kimse de SATIN alamıyor.İmar tıkandı, yeni arsası ucuz yerler açılmalıdır" diyerek tepkilerin dışarı vuran yansıması oldu.

Mimar Çelik'in paylaşımında vatandaşlarda sorunlarını yazarak destek verdi. 450 bin liraya ev alıp bulamayanlardan, çevre illere nazaran yüksek fiyatlar verenlerin tepkilerle destek verdiği paylaşımlarda bir vatandaş ise "Bu kadar kurak bir şehirde insanlar niye evlere milyon TL verir ki?" diyerek tüm olayı özetledi.

MÜTEAHHİT ARTAN MALİYETTEN ŞİKAYETÇİ

Tepkiler bir yana Şanlıurfa'da müteahhitler ise artışın en büyük sebebinin artan maliyetler olduğunu öne sürüyor. 7.40 - 7.50 lira seviyesinde değişen demir fiyatlarına, beton ve çimento zamlarını eklediklerini ve işçi SGK giderleri ile kalıp bağlama ve dış cephelerde geçtiğimiz yıllara nazaran yükseliş gösteren artışları dikkat çeken müteahhitler; yapı denetimi,  projesi, ruhsatı, vergisi derken 3+1 bir dairenin arsa payı ile birlikte 400-450 bin civarında mal edildiğini öne sürüyor. Tüm maliyetlere yüzde 20 kar payının uygulanması ile bina değer satış fiyatının belirlendiğini belirten müteahhitlere göre asıl sorun zamlanan maliyet ürünleri.

UMUTLAR TOKİ'DE Mİ?

Son dönemlerde Maşuk bölgesinde konut atağını başlatan TOKİ'ye yine yoğun ilginin olduğu gözlemleniyor. TOKİ; Maşuk'ta yeni konut yapımlarına devam ederken, benzer projelerin diğer bir ayağı ise Yeşildirek'te sürüyor. Kira öder gibi ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar müteahhitlere nazaran TOKİ'yi tercih ederken, mevcut TOKİ yerleşimcisi ise 6 ayda bir uygulanan zamlara ve site yönetimlerine ateş püskürüyor. Böylesine bir döngü içerisinde konut sahibi olmak isteyen Şanlıurfalıların sorunu nasıl çözülür bilinmez ama konut sorununun halkın yine en büyük sorunu olduğu bariz bir şekilde ortaya çıkıyor.

"BAHÇELİ VE MÜSTAKİL EVLERE TALEP ARTTI"

Pandemi ile birlikte sokağa çıkma kısıtlaması ve tam kapanma süreçleri ile birlikte emlakçılar da süreç içerisinde en çok talebin bahçeli ve müstakil evlere yönelik olduğunu belirtiyor. Bağ evlerinin artık alınamayacak derecede rakamlara ulaştığı Şanlıurfa'da apartman dairesinde ikamet etmek istemeyen aileler ise bu kez daha refah ve bahçesi olan evleri tercih etmeye başladı. Taleplerin her geçen gün arttığını belirten emlakçılar, ulaşım sorununu olmadığı her alanda buna benzer projelerin daha da sıklıkla hayata geçirildiğini dile getiriyor.

"ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞANIN EV HAYALİ, HAYALLERDE KALIYOR"

Konut fiyatlarının artışına, altındaki rekor rakamlar da eklenince asgari ücretlilerin evlilik hayali de ertelendikçe erteleniyor. Bir zamanlar askerden geldiği gibi evlendirilen Şanlıurfalı gençler, şimdilerde elleri ceplerinde Abide ile Haşimiye arasında tur atmaya devam ederken, aileler çocuklarını evlendirip yuva sahibi yapamamaktan yakınıyor.  

Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2021, 01:16
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmet
Ahmet - 3 yıl Önce

Bu soruyu gidin belediyeye sorun 20 yıldır imara açılan ve 100 bin kişinin yaşyacağı dağ eteğine neden alt yapı ve yol hizmeti götüremediler

Halil
Halil - 3 yıl Önce

Böyle kuzu gibi oy veren toplum ev alamayinca anlar zaten memleketin halini

Halil
Halil - 3 yıl Önce

Böyle kuzu gibi oy veren urfa ev alamayinca anlar memleketin hâlinden

SIRADAKİ HABER

banner195