Title of a News Article

Urfalıların yakından tanıdığı isim yönetime girdi

Urfalıların yakından tanıdığı isim yönetime girdi
banner206

TOBB Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen Yargıda Birlik Derneği Genel Kurulu’na Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı Eyüp Yeşil, Adalet Bakan Yardımcıları Uğurhan Kuş ve Yakup Moğol, HSK 1. Daire Başkanı Halil Koç ve çok sayıda yargı mensubu katıldı.

Şanlıurfa eski Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş, Yargıda Birlik Derneği’nin yeni yönetiminde yer alan isimlerden birisi oldu.

Seçime tek liste ile gidildi. Yapılan oylama sonucunda, yönetim kurulu, denetim kurulu, istişare kurulu ve etik kurul asıl ve yedek üyeleri belirlendi.

İŞTE YENİ YÖNETİM KURULU

Yargıda Birlik Derneği’nin 15 üyeli yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: “Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner, Yargıtay Üyesi Ali Nevzat Açıkgöz, Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri Birol Kırmaz, Yargıtay Üyesi Fehmi Tosun, Yargıtay Üyesi Berrin Aksoyak, Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaköse, İstanbul Anadolu Başsavcı Vekili Cumali Karakütük, İstanbul İdare Mahkemesi Başkanı Hakan Yumuşak, Samsun Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Fahri Gülay, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Kurt, Yargıtay Savcısı Elif Aydan Bozfırat, İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Onur Dinç, Afyonkarahisar Cumhuriyet Savcısı Fatih Karakuş, Yargıtay Üyesi Necip Topuz ve Yargıtay Üyesi Mustafa Doğru…”

BAŞKAN KIRMAZ OLDU

Genel Kurulu’nun ardından Yargıda Birlik Derneği yeni yönetim kurulu üyeleri toplandı. Toplantıda yapılan seçim sonucunda, Yargıda Birlik Derneği Başkanlığı’na Birol Kırmaz, Başkan Vekilliklerine Ali Nevzat Açıkgöz ve Ömer Faruk Aydıner seçildi. Genel Sekreter Cumali Karakütük olurken, Genel Sekreter Vekilliklerine Gökhan Karaköse ve Berrin Aksoyak getirildi. Yine Basın Sözcüsü Mustafa Doğru, Dış İlişkiler Sorumlusu Mehmet Ali Kurt, Sayman ise Fehmi Tosun oldu.

BAKANLIK VE HSK’DAN İSİMLER YÖNETİMDE

Adalet Bakan Yardımcısı Uğurhan Kuş ile HSK Üyesi Ergün Şahin de Yargıda Birlik Derneği’nin yeni yönetiminde yer aldı. Bakan Yardımcısı Kuş, İstişare Kurulu Üyesi olurken, HSK Üyesi Ergün Şahin ise Etik Kurulu Üyeliği görevine getirildi.

Genel Kurul’da konuşan Yargıda Birlik Derneği Başkanı Birol Kırmaz, kuruldukları günden beri, "yeniden ve daima hukukun üstünlüğü" ideali çerçevesinde özverili bir şekilde çalıştıkları söyledi. Kırmaz, “Belirtmek gerekir ki yargıda birlik ailesi mozaik değildir; ebrudur. Her renk ayrı değerde ama aynı kıymettedir. Bir rengi diğerinden ayırmak mümkün değildir, ahenk bozulur. Yani bizim ailemiz Anadolu’nun ta kendisidir” dedi. “biz milletimiz için varız, milletimiz adına vâr olacağız ve sadece milletimizin hizmetindeyiz” diyen Kırmaz, “Milletin iradesi ile çatışanlarla, bağrından çıktığı insanını hakir görüp onun dilinden anlamayanlarla, ülkesinin sorunlarına duyarsız kalanlarla, doğduğu vatana ihanet edenlerle, yolumuz bir değildir, olamaz” ifadelerini kullandı.

AYNINER: KİMSE TOPLUM YARGIÇLIĞINA SOYUNMAMALI

Yargıtay Üyesi ve Yargıda Birlik Derneği Genel Başkan Vekili Ömer Faruk Aydıner, genel kurulda yaptığı yargı bağımsızlığı vurgusu yaptı. Yargıda birliğin FETÖ ile mücadeledeki öncü rolüne dikkat çeken Aydıner, geçmişte yaşanılanlardan çıkarılması gereken en büyük dersin, yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığının, hukuka bağlı kalmanın demokrasi ve hukuk devleti açısından hayati öneme sahip olduğu gerçeği olduğunu vurguladı. “Kimse toplum yargıçlığına soyunmamalıdır” diyen Aydıner, “Kimsenin mahkemeleri etki altına tesir altına almaya hak ve yetkisi yoktur. Yargı kararlarında elbette beğenilen ya da beğenilmeyen taraflar olabilir…Bu hususu adeta Türkiye de yargı bitti şeklinde algı amigoluğuna dönüştürmek bu ülkeye sadece ve sadece ihanettir. Yargı kendi içerisinde denetimini kurmuş bir mekanizmadır. Bir yargı mensubunun vermiş olduğu karar bir üst yargı mensubunca denetlenir ve karara bağlanır. Dosyaya ve somut delillere dayanmayan tüm eleştiriler yargıya fayda sağlama niyetinden öte kendi piyarını yapma, kaos ortamı çıkarma yada şahsi çıkar ve arzularını gerçekleştirme gayretidir. Hiç kimse siyasal nefretini yargı üzerinden tezahür etme gayretine düşmemelidir” ifadelerini kullandı.

“YARGI MENSUBU FERASET SAHİBİ OLMALIDIR”

Tutuklamalara dönük tartışmalara da değinen Ömer Faruk Aydıner, şu değerlendirmelerde bulundu: “Yargı mensubu için tarafların konumu cinsiyeti ırkı ayırt edici özellikler değildir. Yargının bakacağı fiil, fail ve delildir. Tutuklamalar konusunda ülkemizde günde yüzlerce işlem yapılmaktadır. Haksız yapılan eleştirilerin çoğu daha ziyade neden tutuklanmadı şeklinde olup yapılan tutuklamalar ise haber konusu dahi yapılmamaktadır. Oysa demokrasi eşitlik ve hürriyetin en yüksek seviyede yaşatılmaya çalışıldığı yüzyılımızda bu anlayış nakıs bir anlayıştır. Tartışılması gereken haksız tutuklamalar ya da haksız mahkumiyetlerdir. Bir masumu tutuklamak ya da ona ceza vermek on tane suçluyu salıvermekten çok daha tehlikeli olup toplumsal sonuçları çok daha ağırdır. Haksız tutuklanan bir masum yüzlerce suçlu olarak topluma geri dönecektir. Yargı mensubu hikmet sahibi, basiretli ve feraset sahibi olmalıdır. Korkuya, sevgiye, toplumsal beklentilere göre karar veremez…

“ADALET MAHKEME KARARLARI İLE VÜCUT BULUR”

Aydıner konuşmasında yeni anayasa çalışmalarına ilişkin de çarpıcı mesajlar verdi. Aydıner şunları kaydetti: “En sağlam hak teorileri ile temellendirilmiş en özgürlükçü ve en iyi şekilde kaleme alınmış bir anayasa ve yasa metni düzenlenebilir. Ancak mükemmel metinler, mükemmel hakkaniyeti getirir mi? sorusu da henüz cevaplandırılmamış bir soru olarak durmaktadır. Adalet, hakkaniyet ve nesafet, kurallarla değil, daha çok hakim-mahkeme kararları ile vücut bulur. Hakim; hak ve özgürlükler, adalet ve hakkaniyet tarafında olmalıdır. Burada Hakim, taraf gibi nitelendirilse de aslında tarafsızlık tam da bu anlamda, bu duruş ile ifadesini bulmaktadır. Mevlana’ya göre adalet, suyu ağaca vermek iken adaletsizlik ise aynı suyu dikene vermek olarak anlamlandırılmıştır. Yani adalet, öylesi bir erdemdir ki; Hakkın gerçek sahibine teslim olunmasıdır denilebilir.” kaynak Habertürk

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2021, 09:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142