Title of a News Article

Yazmacı, 'inanırsanız başarırsınız'...

Yazmacı, 'inanırsanız başarırsınız'...
banner206

URFASTAR-ÖZEL RÖPORTAJ

Şanlıurfa’da 15 yıla aşkındır turizm sektöründe hizmet veren, kişiliği ve misafirperverliği ile tanınan ilk kadın girişimci Cevahir Asuman Yazmacı ile özel bir röportaj gerçekleştirdik.

Urfalı kadınların deyim yerindeyse büyük ablası olan ve onları cesaretlendirerek iş hayatına teşvik etmesi yönüyle tanınan  kadın girişimci Asuman Yazmacı ile gerçekleştirilen röportajda Şanlıurfa’ya neler kattığını konuştuk.

Yıllar önce il dışından gelen misafirlerini bir restoranta götürerek kötü yemek ve kötü hizmet sonucu bu sektöre atıldığını ifade eden Cevahir Han Restoranın işletme sahibi Kadın girişimci Asuman Cevahir Yazmacı, bugün 15 yıla aşkın süreyi büyük başarılarla geride bıraktı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeliği, Şanlıurfa Girişimci İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı gibi görevleri yerine getirmekte olan Cevahir Asuman Yazmacı ya bir görev daha verildi.

Geçtiğimiz hafta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde yapılan bölge kadın girişimcileri temsilciliğine yapılan seçimler sonucunda 7 ilin temsilcisi olan Cevahir Asuman Yazmacı’ya bir görev daha verildi ve Yazmacı’nın yeni görevi Şanlıurfa başta olmak üzere tüm kamuoyunda takdir ve memnuniyetle karşılandı.

Kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yaparak onları iş hayatına girmeleri yönünde çaba ve gayretlerini her platformda gördüğümüz gibi, geçtiğimiz haftada bunun bir örneğini yaşadık. Avrupa Birliği’nin finansörlüğünde yapılan Şanlıurfa Trabzon Kadın Girişimciler Kurulu kardeşlik projesi kapsamında Kuzeyden Güneye iş ortaklıkları yönünde yeni çalışmalar yapılması için somut adımlar atıldı.

Urfa ekranlarda görüldüğü gibi değil!

Şanlıurfa, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Peygamberlerin gelip geçtiği bir diyar. Basılan her karışta tarihin fışkırdığı dev bir müze. Trabzon’dan gelen kadın girişimlerle birkaç gün önce 2 günlük bir Urfa turu yapıldı ve Cevahir Asuman Yazmacı, Urfa ile ilgili yorumlarını sordu. Alınan cevaplarla buraya gelmeden öncesi düşünceleri arasında dağlar kadar fark olduğu apaçık ortaya serildi.

Ekranlara yansıyan birkaç görüntü ile Urfa’yı tanımak yanlıştır diyen Yazmacı şu sözleriyle her şeye açıklık getirdi.

“Yani insanların aklında, Urfa kebap ve lahmacundan ibarettir fikrini soyutlamaya çalışıyoruz. O fikirle gelen yalnızca burada 3 günde kalsa kebap ve lahmacun yiyeceğini düşünüyor. Burada kendilerine böyle olmadığını da anlattık ve yemeklerimiz tanıttık.  İnanç şehri, kültür şehri, medeniyet şehri, kültür şehri ve müthiş bir gastronomi kültürüne sahip bir şehir. Ve bu şekilde algıları değişti.”

Bir Urfalı olarak gurur duyduğunu dile getiren ilk kadın girişimci Cevahir Asuman Yazmacı’nın kadınlara mesajı net oldu.  ‘O nedenle benim özellikle kız kardeşlerime kadınlara tavsiyem şu, hayatınızdan öfke ve hırsı çıkarın. Azim ve inançla yürümeye çalışın, inanırsanız başarırsınız.’ Diyen Yazmacı ile yapılan işte o röportaj…

-Öncelik sizi tanıyabilir miyiz?

“Cevahir Asuman Yazmacı, Şanlıurfa’nın Viranşehir İlçesinde doğdum. Şehirn ilk kadın girişimcisiyim, 2005 yılında şehrin en eski konaklarından birisi olan Hacı Kamiloğlu Konağı’nın turizme kazandırdım ve ilk defa kamuya ait bir yerin özelleşmesini sağladım. 15 yıldır turizm sektörünün içerisindeyim butik otel ve restoran işlettim. 15 yıldan sonrada yine şehrin en eski hanlarından birisi olan Samsat Hanı’nın restorasyonunu gerçekleştirerek şehirde yine bir ilki gerçekleştirerek bir han konsepti oluşturduk ve bu defa hanı turizme kazandırdık, Cevahir Han olarak burada hizmet vermekteyiz. Ben buradaki misyonuma şöyle bakıyorum; Cenabı Allah herkese bir misyon yüklüyor, galiba bana da bu şehirdeki eski bozuk ama kazandırılabilecek yerleri yapıp hayata geçirme misyonu verdi. Bunun içinde şükrediyorum. Çünkü ilkleri yapmak her zaman en güzelidir.”

-Bu iş hayatına girmenizdeki etken neydi? Neden turizme atılarak böyle bir mekan açmak istediniz?

“Yıl 2005 aylardan şubat, eski işlettiğim konak öğretmenler evi tarafından işletiliyordu. Yediğim kötü yemek ve aldığım kötü hizmet sonucunda bu sektörde kendimi buldum. Cevahir’in hikayesi o zaman başladı. İl dışından gelen bir grup arkadaşımı yemeğe götürmüştüm, her şey çok kötüydü. İşletme müdürüne de ‘herşey çok kötü neden böyle’ dediğim de, ‘işinize gelirse hanımefendi’ cevabıyla karşılaştım ve bu sektörde verilmeyecek tek cevap bu. Benim de işime gelmedi, hedefim şehirde bir farkındalık oluşturmak, kadına bakış açısını değiştirmekti bu minvalde de başarılı olduğumu düşünüyorum. Gerçekten turizmin de bir ivme kazandırdığımızı düşünüyorum. Bir farkındalık oluşturduğumuza inanıyorum ve kadının da ekonomik hayatta var olabileceğini göstermiş olduk.”

-Var olan görevlerinizin yanı sıra TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Bölge Başkanlığına seçildiniz. Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?

“Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 2007 yılında Sayın Oda Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun kurduğu kadın girişimciler kurulunda kurucu üye ve üst kurul üyesi olarak görevim devam etmekteydi, geçtiğimiz haftada bölge temsilciliği başkanlığı seçimi yapıldı. 7 ilden oluşan bölgemizde başkanlarımız ve arkadaşlarımız bu göreve bizi layık görerek seçtiler. Burada da, Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin, Diyarbakır, Siirt, Batman ve Şırnak illerinden oluşan bir bölgeyiz. Bu bölgenin de başkanı olarak inşallah layıkıyla görevi yerine getireceğiz.”

-Kadınlar için neler yaptınız, neler yapmak istiyorsunuz, onlar için ne gibi projeleriniz var?

“Öncelikle ben şöyle bir misyon üstlendim, kadınlara kız kardeşim diyorum hepsine. Bu bakış açısıyla kadınlarımızı cesaretlendirmemiz gerekiyor ve ben bu sektöre adım attığımdan bu yana da belki de Cevahir Asuman Yazmacı cesaretin adı oldu. Çünkü ben yaptıysan siz yaparsınız bakış açısıyla bütün kardeşlerimize de bu bakış açısıyla yaklaşıyorum. 2007 yılında kadın girişimciler derneğini kurduk. Buradaki 7 yürekli kadın arkadaşımla. Çünkü bizim öncelikle girişimciliği insanlara lanse etmemiz lazım. Kadının girişimci olabileceğini anlatmamız lazımdı ve bunları gözler önüne sermemiz gerekiyordu. Girişimci kadınlar derneğinden sonra da Başkanımız sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun kurmuş olduğu TOBB bünyesinde kadın girişimciler kurullarında yer aldım.”

‘Bu proje 81 ilde model proje olacak’

“Şimdi burada hedef girişimciliği arttırmak ama nitelikli kadın girişimciliği oluşturmamız gerekiyor. Bu nedenle birçok faaliyetlerimiz oldu 2007 yılından bu yana. Konferanslar, paneller gerçekleştirdik, sodes projeleri yürüttük. Çünkü burada kadınların ev eksenli çalışanların sayısı çok fazla, onlara destek olmaya çalıştık. Şimdi de geçtiğimiz hafta Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası çatısı altında Avrupa Birliği finansörlüğü ile il kadın girişimciler kurulu ile Şanlıurfa ve Trabzonlu Kadın Girişimciler Kurulu olarak bir projemizi hayata geçirdik ve ilkini Şanlıurfa’da gerçekleştirdik. Buradaki hedefimiz kuzeyden güneye kadınları buluşturmak, birlikte ortak hareket edebilmeleri ve buradaki kadınlarla Trabzon’da ki kadınları bir araya getirip, ortaklaşa iş kültürünü arttırmak. Onların biraz daha vizyonunu geliştirmek. İlkini burada gerçekleştirdik çok güzel bir performans elde ettik. Bu aynı zamanda TOBB bünyesinde de bir ilk. Protokol imzalayarak Trabzon’la kardeş şehir olduk. Avrupa Birliği’nde eşine rastlanmayan bir projeye imza attık. AB’nin bu traz projelere hiç finansörlüğü olmamıştı. İnşallah bu projemiz 81 ildeki kadın kurullarında model proje olacak. Buradaki projemizin asıl amacı şu. Benim bakış açımda, yaptığımız her işte bir başka ile bir başka kurula bir başka derneğe ve kadınlara model olmak. Bunu da elimizden geldiğince bütün desteği şahsım ve Ticaret ve Sanayi Odası  adına desteklemeye çalışıyorum. Çünkü kadınların desteğe ihtiyacı var. Biz kadınları cesaretlendirirsek yapamayacakları hiçbir iş yok ve başarılıyı alkışlamamız lazım. Bu kadınların daha çok motive olmasını sağlıyor. Onların cesaretini azmini biraz daha arttıran bir unsur.”

-Trabzon ve diğer illerden gelen misafirlerin Şanlıurfa’da tarihi mekanlardaki gezilerinde neler yaşanıyor. Bakış açıları nasıl?

“Trabzon’dan gelen girişimci kadınlarımız için Urfa hayal edemedikleri güzellikte bir şehir olarak değerlendirildi. Nedenine gelirsek, insanlar ekranlarda Urfa’yı farklı görüyorlar. Ben hep şunu söylüyorum, Urfa’yı anlamak için gelip buradaki havayı solumanız lazım. Bizde gelen arkadaşlarımıza şehri 2 günde önemli yerleri gezdirmeye çalıştık. Bir kere Urfa; Tarih, Kültür ve Gastronomi kenti ve bunların hepsini onlarla paylaştık. Göbeklitepe zaten olmazsa olmazlarımız, 2019 yılının Göbeklitepe yılı ilan edilmesiyle birlikte şehir de şehirde gerçekten inanılmaz bir hareketlilik baş gösterdi. Urfa, bir müze şehir, Türkiye’nin en büyük arkeoloji müzesine sahibiz, en güzel mozaik müzesine sahibiz, zaman çok yetmese de müzelerimizi gezmeye çalıştık. Gastronomi denince yemek kültürümüz çok geniş kapsamlı. Yemeklerimizi anlatmaya çalıştık. Özellikle arkadaşlarımıza biz, coğrafi işaretli Urfa’nın yemeklerini tattırmaya çalıştık. Yani insanların aklında Urfa kebap ve lahmacundan ibarettir fikrini soyutlamaya çalışıyoruz. O fikirle gelen yalnızca burada 3 günde kalsa kebap ve lahmacun yiyeceğini düşünüyor. Burada kendilerine böyle olmadığını da anlattık ve yemeklerimiz tattırdık.  İnanç şehir, kültür şehri, medeniyet şehri, kültür şehri ve müthiş bir gastronomi kültürüne sahip bir şehir. Ve bu şekilde algıları değişti.”

“Bizim ilk kardeşliğimiz Fenerbahçe Trabzonspor Türkiye Kupası maçında oldu. bugün de biz Trabzon kadın girişimciler kurulu ile kardeş şehir protokolünü imzalayarak bunu daha da pekiştirmiş olduk. Kuzeyden Güneye bakış açısını girişimcilik anlamında, kadına bakış ve iş anlamında değiştirmiş ve dönüştürmüş olduğumuzu düşünüyorum."

-Güzel bir şekilde Urfa’nın tarihi ve kültürünü anlatmaya çalıştınız, son olarak neler söylemek istersiniz?

“Cevahir Asuman Yazmacı’nın başarısı kesinlikle ben inancıma borçlu olduğumu düşünüyorum. Çünkü hep inandım elimden geleninin fazlasını yapmaya çalıştım tevekkül ettim. İnanırsanız başarırsınız, azim çok kıymetli bir şey.  Azim ve inançla insanın yapamayacağı hiç bir şey yok. Şuna inanan biriyim, hayatta öfke ve hırs biriktirmeyenler yol alıyor. Azim çok farklı bir şey, hırsa daha çok farklı bir şey. Hırsta sürekli birini geçme çabası içerisindesiniz ama azim öyle değil. O nedenle benim özellikle kız kardeşlerime kadınlara tavsiyem şu, hayatınızdan öfke ve hırsı çıkarın. Azim ve inançla yürümeye çalışın, inanırsanız başarırsınız.”

Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2019, 09:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195