Title of a News Article

500 yataklıda uygulanmaya başlandı

500 yataklıda uygulanmaya başlandı
banner206

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kapalı psikiyatri servisinde, Halk arasında “beyine elektrik uyarımı”, “elektroşok tedavisi” veya “şok tedavisi” olarak bilinen elektrokonvülsif terapi (EKT) işlemi, psikiyatri hekimleri tarafından uygulanmaya başlandı.

Elektrokonvülsif terapi (EKT) uygulaması ile beyine uygulanan düşük doz elektrik akımı aracılığıyla hastaya epilepsi (sara) nöbeti geçirtilir. EKT belli psikiyatrik rahatsızlıklar için güvenliği ve etkinliği bilinen bir tedavidir. EKT 1938’den beri birçok ruhsal bozukluğun tedavisi için kullanılmaktadır. İşlem yapılmadan önce hasta genel anestezi altına alınır.

Ağır depresyon tedavisinde ilacın etki etmediği durumlarda, özellikle intihar eğiliminin olması halinde, beyine elektrik uyarımı olarak bilinen, Elektrokonvülsif Tedavi (EKT) uygulanabiliyor. Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Psikiyatri Uzmanı olarak görev yapan Doktor Büşra Bakırcı, EKT ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Faaliyete yeni açılan 26 yataklı kapalı psikiyatri servisinde bölgeye hizmet verdiklerini belirten Uzman Doktor Büşra Bakırcı, ilaç dışı yöntemlerin önde gelen tedavi biçimlerinden olan EKT tedavisinede başladıklarını ifade ederek şunları söyledi; “Halk arasında şok olarak bilinen elektrokonvülsif terapi, psikiyatri rahatsızlıkları müdahalesinde kullanılan ilaç dışı yöntemlerden birisidir. Bu uygulama başta majör depresyon olmak üzere ilaçlara direnç gelişen olgularda veya intihar düşüncesi, yeme içme reddi gibi acil müdahale gerektiren durumlarda kullandığımız gerekli ve etkili bir tedavi yöntemidir. Anestezi uzmanı ve psikiyatristin hazır bulunduğu acil müdahale imkânı veren tedavi odamızda işlemi uygulamaktayız. Hastaya anestezik ilaç verildikten sonra beyne ritmik olarak elektrik akımları verdiğimiz bu işlem ortalama 5-10 dakika sürmektedir. Anestezik ilaç verildiği için hasta için oldukça konforlu olan bu tedavi yönteminde hasta herhangi bir ağrı hissetmediği gibi aynı zamanda tedavisinde de dramatik bir iyileşme gözlemlemekteyiz” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195