Title of a News Article

Kapalı ameliyatla bütün taşlar alındı

Kapalı ameliyatla bütün taşlar alındı
banner206

Şanlıurfa'da, Siverek Devlet Hastanesi'nde Perkütan Nefrolitotomi (kapalı böbrek taşı) ameliyatı yapıldı. Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Osman Bozkurt tarafından yapılmaya başlanan Perkütan Nefrolitotomi yöntemi ile ameliyat edilen hastanın böbreğinde bulunan çok sayıda taş çıkarılarak sağlığına kavuşması sağlandı.

Perkütan Nefrolitotomi nedir? Anestezi altında önce idrar yolundan böbreğe uzanan ince bir tüp (katater) yerleştirilir. Bu katater böbreğe sıvı verilmesine ve akışına yardımcı olması içindir. Katater takılması sonrası hastalar yüz üstü yatar pozisyona çevrilir. Hastaların sırtından yaklaşık 1cm’lik bir kesiden böbrek içine uzanan bir yol oluşturulup bu yola yerleştirilen tüp içinden kameralı aletler (nefroskop) ile böbrek içine girilir. Bu aşamada ameliyathanede kullanılan portatif röntgen cihazları cerraha yol gösterici olarak kullanılır. Böbrek içindeki taşlar parçalanıp dışarı alınır. İşlem sonunda hastanın böbreğine idrar akışını güvenli bir şekilde sağlaması için tüp (nefrostomi) yerleştirilir.

Siverek Devlet Hastanesi Üroloji uzmanı Opr. Dr. Osman Bozkurt yaptığı açıklamada;

Siverek Devlet Hastanesinde üroloji uzmanı olarak görev yapmaktayım. Hastanemizde birçok ameliyat başarılı bir şekilde gerçekleşmektedir. Perkütan Nefrolitotomi (PNL) ameliyatı da bunlardan biridir. Perkütan Nefrolitotomi sırttan girilerek yapılan böbrek taşı ameliyatlarına verilen isimdir. Bu bölgede pek yapılmayan bir ameliyattır. Perkütan Nefrolitotomi genellikle 2-2,5 cm den büyük böbrek taşları için tercih edilen kapalı böbrek taşı ameliyatıdır. Perkütan ciltten geçerek anlamına gelir. Nefrolitotomi ise böbrek taşının çıkarılması işleminin karşılanmasıdır.

Bu işlem ile hastanın sırtından yaklaşık 1 cm. bir delikten girilerek böbrekteki taşlar tek tek veya parça halinde kırılarak çıkarılır. Eskiden rutin olarak açık ameliyatlar ile alınan taşlar yaklaşık 20 yıldır ülkemizde standart olarak bu yöntemle alınabilmektedir. Ancak hala bazı merkezlerde ekipman yetersizliği ve tecrübeli doktor eksikliğinden dolayı böbrek taşları açık yöntemle yapılmaktadır. Diğer bir anlamda hastaların merak ettiği soru ne kadar süre sonra sosyal aktivitelere ve işe geri dönüş olacağı ile ilgili olduğudur. Endoskopik ameliyatların amacı açık ameliyatlara göre daha kısa sürede hastanın günlük rutinine dönebilmesidir.

Opr. Dr. Osman Bozkurt, hastamıza 3 cm’lik sol böbrek taşına Perkütan ameliyatı yaptık. Taşın hepsini temizledik çok şükür ameliyat güzel geçti, bir sıkıntı yaşamadık dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195