Title of a News Article

Urfa düşman işgalinden nasıl kurtuldu?

Urfa düşman işgalinden nasıl kurtuldu?
banner206

12 bin yıllık köklü bir geçmişe sahip, insanlığın ik var olduğu şehir olan tarihi Şanlıurfa, 1920 yılında Fransızların işgalinden kurtuldu. 

Zor şartlar altında verilen mücadele ile Fransızları kovan Urfalılar aradan geçen yıllar sonra Şanlı unvanına layık görüldü.

1984 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde alınan karar ile Urfa'ya Şanlı unvanı verildi ve Şanlıurfa oldu. Bu yıl Şanlı unvanının verilişinin 38. yılı ve bu sabah Şehitlik kabristanı ziyaret edilerek çelenk sunumu yapıldı.

Yeni Asri Mezarlıkta bulunan Şehitlik Kabristanı'nda ki çelenk sunumu törenine Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül,20.nci Zırhlı Tugay Komutanı Oktay AĞBUGA, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yeniçeri, İlçe Belediye Başkanları, Askeri erkan, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Tören alanında saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Tugay Komutanı Oktay Ağbuga ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül Atatürk büstünün önüne çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundular.

ŞANLIURFA NASIL DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULDU?

Ekim 1919'da İngilizlerden sonra Urfa'ya giren Fransızlar burada da Maraş'takine benzer uygulamalarda bulunmuşlardır. Bununla yetinmeyerek, Haçlı Seferleri sırasında kurulan Urfa Haçlı Kontluğu'na kadar geriye giden birtakım haklar ileri sürmüşlerdir.

Ali Saip Bey'in jandarma komutanı olarak atanmasından sonra yapılan çalışmalarla 3 bin kişilik bir kuvvet meydana getirildi. Hacı Mustafa Hacıkamiloğlu başkanlığında oluşturulan Kuva-i Milliye ordusu 7 Şubat 1920'de şehirdeki Fransız komutana bir ültimatom vererek 24 saat içinde Urfa'yı boşaltmalarını istedi. Fransız komutanın zaman kazanmaya yönelik cevabı ve devreye İngilizleri sokarak Osmanlı Hükümetine baskı yapmaya kalkışmaları üzerine 8-9 Şubat gecesi Fransızlara karşı taarruza geçildi. Çarpışmalar 10 Nisan'a kadar devam etti. Bu tarihte Fransızlar, birliklerinin yarısını kaybetmiş olarak Urfa'yı terk ettiler.

Resim

Resim

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195