Title of a News Article

Aydınlık, bakanlığa soru önergesi sundu

Aydınlık, bakanlığa soru önergesi sundu
banner206

Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, depremler sonrasında hastanelerin önemini vurgulayarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na yazılı soru önergesini sundu.

Şanlıurfa Şehir Hastanesi’nin tamamlanması için konuyu sürekli gündemde tutan ve mücadele eden CHP’li Aydınlık, hazırlamış olduğu yazılı soru önergesinde Şanlıurfa Şehir Hastanesi’nde sismik izolatör kullanıp kullanılmayacağını da sordu?

HASTANELERİN DURUMU NE?

CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, konuyla alakalı yapmış olduğu açıklamada “çok ciddi bir felaketle karşı karşıya kaldık ve gördük ki deprem sonrası en önemli konulardan birisi de sağlık hizmetleri. Bu nedenle bu konuda yapılan çalışmaları Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’ya sorduk; deprem bölgesinde yıkılan hastaneleri, aile sağlığı merkezlerini, ağır hasar alanları sorduk.

Maalesef ülkemiz genel olarak deprem bölgesinde yer alan bir ülke, uzmanların dediği gibi ne zaman ve nerede deprem olacağını bilemiyoruz, her an, her yerde olabilir. Bu sebeple Türkiye genelinde de sağlık kuruluşlarının depreme dayanıklılık testlerinin yapılıp yapılmadığını da sorduk” dedi.

SORUMLULARDAN HESAP SORULUYOR MU?

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde birçok hastane ve aile sağlığı merkezinin yıkıldığını belirten Aziz Aydınlık, “meydana gelen depremlerde ne yazık ki birçok devlet hastanesi, özel hastane ve aile sağlığı merkezleri yerle bir oldu. Bu konu çok çok önemli, bu tür acil durumlarda en fazla ihtiyacımız olan şey sağlık kuruluşları. Bu sebeple yıkılan ya da ağır hasar alan bu sağlık kuruluşlarını yapanlardan hesap soruluyor mu merak ediyorum. Sorumluluğu olan herkes yargılanmalı ve cezasını almalı” diyerek iktidarı uyardı.

DOKTOR EKSİKLİĞİ 1 SANİYE KAYBEDİLMEDEN HALLEDİLMELİ

Özellikle Şanlıurfa’da yaşanan uzman doktor eksikliğinin bir an önce giderilmesini isteyen Vekil Aydınlık, “bu depremler bize birçok şey öğretti, gerçeklerle yüz yüze geldik. Ben şahsen bırakın vekilliği bir Urfalı olarak her fırsatta uzman doktor eksikliğini dile getirdim. Bugün bir kez daha gördük ki deprem sonrası her alanda uzman doktor ihtiyacını bir kez daha hissettik. Artık vakit kaybedilmemeli, vatandaşlarımızı başka illere gitmek zorunda bırakmamalıyız” diyerek sözlerini noktaladı.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA,

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin KOCA tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. 01.03.2023

Aziz AYDINLIK

Şanlıurfa Milletvekili

Sayın Bakan, ne yazık ki Kahramanmaraş merkezli depremlerde gördük ki afet sonrasında hastanelerin önemi çok büyük. Bu süreçte devlet ve özel birçok hastanenin yıkıldığını ya da ağır hasarlı olarak yıkım kararı alındığını gördük. Aynı şekilde bölgede ayakta kalan birçok hastanenin de “sismik izolatörler” sayesinde hiç hasar almadığına ya da az hasarla depremi atlattığına şahit olduk.

Bu bağlamda;

1) Yaşanan depremlerde bölgede kaç tane özel hastane ve devlet hastanesi yıkılmıştır?

2) Kaç tane aile sağlığı merkezi yıkılmıştır?

3) Deprem bölgesinde özel hastanelerin, devlet hastanelerinin ve aile sağlığı merkezlerinin hasar tespit çalışmaları ve Türkiye genelinde depreme dayanıklılık testleri tamamlanmış mıdır?

4) Kaç hastane kullanılamaz durumdadır?

5) Kaç aile sağlığı merkezi kullanılamaz durumdadır?

6) Depremde yıkılan ve kullanılamaz hale gelen devlet hastanelerinin, özel hastanelerin ve aile sağlığı merkezlerinin illere göre dağılımı nelerdir?

7) Şanlıurfa Şehir Hastanesi dahil inşası devam eden sağlık kuruluşlarında sismik izolatör kullanılacak mıdır?

8) Sismik izolatör bulunan hastane sayısı ve illere göre dağılımı nedir?

9) Hali hazırda hizmet veren sağlık kuruluşlarına sismik izolatör ilave edilmesi uygun sağlık kuruluşu sayısı ve illeri nelerdir?

10) Depremlerde yıkılan sağlık kuruluşlarının yapımında imzası ve sorumluluğu bulunanlardan kaç kişi hakkında yasal işlem başlatılmıştır?

11) Şanlıurfa’daki uzman doktor eksikliği tamamen ne zaman giderilecektir, bu konuda hazırlanmış bir çalışma takviminiz var mıdır?

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195