Title of a News Article

Bu kez konut fiyatlarını ele aldı

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, "yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen, yaşadığımız deprem sürecinden sonra artan kira ve konut fiyatlarına yönelik çözüm olarak 2 projeyi sizlerle paylaşmak istiyoruz" diyerek yetkililere seslendi.

Her hafta Cuma günü saat 11.11'de Şanlıurfa'nın bir sorununu ve bu soruna yönelik çözüm önerilerini paylaşan HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, bu hafta ise "yüzyılın felaketi" olarak nitelendirilen, yaşadığımız deprem sürecinden sonra artan kira ve konut fiyatlarına yönelik çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaştı.

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, HÜDA PAR olarak bu hafta yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen, yaşadığımız deprem sürecinden sonra artan kira ve konut fiyatlarına yönelik çözüm olarak 2 projeyi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Biliyorsunuz deprem sonrası TOKİ tarafından yapılacak olan belli bir sayıda konut var. Fakat bu, Şanlıurfa'daki yüksek konut fiyatlarını çok da etkilemeyecektir, dedi.

Özaslan, Urfa'daki yüksek konut fiyatlarını aşağı doğru çekmek ve bir dengede tutabilmek için iki çözüm önerimiz olacak;

Birincisi, belediyeler hazine arazilerinin üzerine konut yapsınlar ve maliyetine halka satsınlar. Biliyorsunuz ki bir konutun maliyetini etkileyen en önemli girdi, arsadır. Hazine arazileri üzerine belediyeler konut yapıp maliyetine halka satarsa otomatikman maliyetler aşağı doğru çekilecektir.

İkinci proje ise şu; halk bir araya gelsin, kooperatif usulü 50, 100, 200 kişi bir araya gelip belediyeye başvuruda bulunsunlar. Büyükşehir Belediyesi de hazine arazisi olan arsayı bedava olarak onlara hibe etsin. Onlar da o arsa üzerine kendi evlerini yapsınlar.

Her iki proje önerisinde de bu evler 20 yıl boyunca satılığa çıkarılamasın ve başka birine devredilemesin. Sadece ilk kez ev sahibi olacak olan vatandaşlar gelsin bu uygun fiyatlı evlerde otursun ve ev sahibi olsunlar, dedi.

Gayrimenkul rant ve zenginleşme aracı olmaktan çıkarılmalıdır

 

Son olarak Özaslan; bu iki proje gerçekleşirse Şanlıurfa'daki konut fiyatları otomatikman aşağıya doğru çekilecek ve kira fiyatları da otomatikman aşağıya doğru çekilecek ve bir denge oluşacak. Bu projelerde temel strateji, gayrimenkulü rant ve zenginleşme aracı olmaktan çıkarmaktır, diyerek temel ihtiyaç olan barınmanın (konutun) rant ve zenginleşme aracına çevrilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2023, 00:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195