Title of a News Article

CHP sırtını HDP'ye dayadı!

CHP sırtını HDP'ye dayadı!
banner206

Türkiye'de son dönemde muhalefet partileri tarafından ısrarla istenen erken seçim tartışmalarında yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. HDP'lilerle aynı kareye girmeye kaçınan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu bugünlerde deyim yerindeyse sırtını HDP'ye dayamış durumda. Cumhurbaşkanlığı için aday olabileceğini son günlerde sıkça ifade eden Kılıçdaroğlu dün HDP eş başkanları ile aynı kareye girdi.  

Akşam gazetesi yazarlarından Melik Yiğitel, yaşanan gelişmelerle ilgili düşüncelerini ve yorumlarını yazdı. 

Kılıçdaroğlu, HDP heyetini kabulü sonrası takındığı tavır ve ifadeleriyle Cumhurbaşkanlığı adaylığı mesajını bir kez daha verdi. HDP'lilerle daha önce yaptığı görüşmelerde aynı karede yer almamaya özen gösteren Kılıçdaroğlu, bu tavrından vazgeçti ve Türkiye'nin beraber olmaya ihtiyacı olduğundan, kucaklaşmaya, helalleşmeye ihtiyacı olduğundan söz etti. Kaynaklarım, bu açıklamanın aynı zamanda, hakkında kapatma davası bulunan HDP'yi meşrulaştırma çabası olduğunu da ifade etti. HDP Eş Genel Başkanı Buldan ise CHP ile ortak önerge vererek erken seçim teklifinde bulunduklarını anlattı. Diğer Eş Genel Başkan Mithat Sancar içerideki görüşmeye dair önemli ipuçları verdi. Sancar, "İhtiyaç duyulduğunda başkanlar, eş başkanlar olarak bizler ve başkanlar düzeyinde de bu görüşmeleri sürdürme isteğimizi bir kez daha dile getirdik. Türkiye'nin sorunlarına birlikte çözüm aramamız lazım" dedi.

ADAYLIK İLANI GİBİ

Konuştuğum kaynaklar, Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığını konsolide ettiğini ifade etti. İstanbul seçimlerini HDP'nin oylarıyla kazanan Ekrem İmamoğlu'nu ise by-pass etmeye çalıştığını anlatan kaynaklar, buna gerekçe olarak Kılıçdaroğlu'nun tutum değişikliğini gösterdi. Daha önce HDP'lilerin yaptığı ziyaretlerde aynı karede yer almayan Kılıçdaroğlu'nun dün bu tutumundan çark ettiğini anlattı.

HELALLEŞME VURGUSU

Kılıçdaroğlu'nun, HDP'li eş genel başkanlarla yaptığı görüşmede "helalleşme", "kavgayı değil barışı" önceleme vurgusu da aynı çerçevede yorumlandı. Bu mesajların aynı zamanda HDP'yi "meşru muhatap" gösterme çabası olduğu kadar, kapatma davasının sürdüğü Anayasa Mahkemesi'ne de dolaylı bir mesaj olduğu konuşuluyor.

POPSTAR VURGUSU

HDP tabanında İmamoğlu'nun adaylığına daha sıcak bakıldığı bir sır değil. Kılıçdaroğlu, dün bu eğilimi değiştirmeye çalıştı. Daha önce de İmamoğlu ve Yavaş'ın adaylığı konusunda karşı tutum sergileyen Kılıçdaroğlu, dün bir başka programda ise "Bileşenlerle konuşursak cumhurbaşkanı olacak kişinin devleti tanıması, bilmesi lazım. Biz popstar falan seçmeyeceğiz. Hem ittifakı bir arada tutacak hem de devletteki dönüşümü sağlayacak birisi olması lazım" dedi.

İMAMOĞLU ISRARLI

İmamoğlu, Washington Post gazetesine yaptığı açıklamada, Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına rağmen, "Her belediye başkanı İstanbul'u bir kez daha yönetmek ister. Bu değerlidir. Ancak kararlar şartlara göre değişebilir" diye konuştu. Seçim takvimi yaklaştıkça CHP içindeki Kılıçdaroğlu-İmamoğlu çatlağının daha da büyüyeceği görülüyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195