Title of a News Article

Hüdaparlı Başkan'dan Urfa vekillerine çağrı

HÜDAPAR İl Başkanı Emin Özaslan: ''Ankara'dan Urfa Belediyelerine gönderilen bütçe Suriyelilerle birlikte 2,5 milyonu aşan nüfus dikkate alınarak belirlenmelidir. Bu konuda tüm Milletvekilleri bir araya gelmeli, ilgili Bakanlarla görüşmeli ve gerekirse TBMM'ye yasa teklifi sunmalıdır''

'Şehrimizdeki Suriyeli, nüfusu neden dikkate alınmıyor?'

HÜDAPAR İl Başkanı Emin Özaslan bir süre önce  sosyal  medya hesabı üzerinden bir açıklama yaparak her Cuma 11.11'deUrfamızın bir problemini çözüm önerileriyle birlikte gündeme getireceğini açıklamıştı. 

Özaslan ilk videoyu bugün internet kesintisinden dolayı yaklaşık yarım saatlik bir gecikmeyle açıkladı. 'Belediyelere genel bütçeden ayrılan payda Suriyeli nüfusun hesaba katılmaması'nı ilk konu olarak ele alan Özaslan, Ankara'nın  Urfa'ya haksızlık yaptığını vurguladı ve şu yorumu yaptı:

''Biliyorsunuz merkezi yönetim tarafından  Türkiye'nin tüm illerine yereldeki tüm kurumlara, Belediyelere nüfus oranına göre bütçe ayrılır ve aktarılır. Urfa'nın nüfusu 2 milyon 181 bin 118. Ankara bütçe  ayırırken sadece bu rakamı dikkate alıyor. Halbuki Urfa'da 385 bin kayıtlı Suriyeli misafirimiz de var. Biz diyoruz ki Ankara'dan Urfa'ya ve Suriyelilerin bulunduğu diğer illere gönderilen pay, bütçe o ildeki gerçek nüfusa ve ikamet sayısına göre belirlensin. İkamete göre bakıldığında Urfa'da 2,5 milyonu aşkın bir nüfus var. 

Çözüm önerimiz şu. Öncelikle Urfa'nın 14 Milletvekiline sesleniyoruz.. Lütfen herkes önce yakanızdaki parti rozetini bir kenara bırakın. Ankara'da bir araya gelin ve ilgili Bakanlarla görüşün. Bunun bir yasa değişikliği gerekiyorsa, TBMM'ye kanun değişikliği teklifi sunun.  

Urfa  Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri kaynak yetersizliğinin sıkıntısını yaşıyor. Urfa Valisi, İlçe Kaymakamlarının hepsi bunun sıkıntısını yaşıyor. 

Tekrar söylüyorum. Bir şehirde kaç kişi ikamet ediyorsa ona göre bütçe ayrılması ve gönderilmesi lazım. Bu yapılsın ki kamu hizmetleri aksamasın.''

SURİYELİLERİN SORUNLARI YEREL YÖNETİMLERİN  HİZMET ALANINA GENİŞLEDİ

Öte yandan Urfa'da barınma, çalışma, eğitime erişme, sosyal yardım ve uyum sürecine destek gibi hizmetler Suriyelilerin en önemli ihtiyaçları olarak öne çıkıyor.. Bu doğrultuda, sorunlar “kentsel” ve “yerel” bir boyut kazanmış durumda. Mültecilerin ihtiyaç ve talepleri, kentsel ve yerel bir boyut kazanmasına karşın, ilgili politikaların geliştirilmesi ve yürütülmesinde tüm yetki ve sorumluluk merkezi yönetimde toplanmış durumda. Mültecilerin sorunları yerel yönetimlerin hizmet alanlarına doğru genişlemişken, belediyelerin ya da diğer yerel yönetimlerin bu alanda hiçbir yetki ve sorumluluğu tanımlanmış değil. Belediyeler, bütçeleri yetersiz olmasına karşın kendi yasal, mali, kurumsal kapasiteleri kapsamında tüm taleplere yanıt vermeye çalışıyor.

Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2022, 15:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195