Title of a News Article

İYİ Parti'den seçim ertelenmesi hakkında flaş açıklama!

İYİ Parti'den seçim ertelenmesi hakkında flaş açıklama!
banner206

Kahramanmaraş merkezli yıkıcı iki depremin ardından AK Parti'nin seçimleri altı ay veya bir yıl ertelemek için YSK’yı devreye sokmasına ilişkin İYİ Parti YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk'ten açıklama geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce yaptığı açıklama ile 14 Mayıs’a çekilen seçim planının, 30 binin üzerinde yurttaşın yaşamını yitirdiği iki depremin ortaya çıkardığı ağır bilanço nedeniyle, seçimin 14 Mayıs’a yetişmesinin mümkün olmadığı hem iktidar hem de muhalefet tarafından dile getirildi.

T24’ten Eray Görgülü'ye konuşan İYİ Parti YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, seçimlerin ertelenme yetkisinin YSK değil, Meclis’te olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu:

‘SADECE SAVAŞ DURUMLARINDA ERTELENEBİLİR’

“Sadece savaş durumunda seçimler ertelenebiliyor ve o da cumhurbaşkanı kararıyla olamıyor. Tamamen Meclis’in yetkisine bırakılmış. Yani 400 milletvekilinin oyu gerekiyor. Bu konuda anayasanın 2012/30 sayılı bir kararı var, ‘savaş ya da başka bir nedenden kaynaklanan bir zaruret halinde’ diyor. Ancak, bu kararın da seçimin ertelenebileceği şeklinde değerlendirilmesi mümkün değildir, anayasaya aykırıdır. İstisnalar da yorumlanır.

‘400 MİLLETVEKİLİN OYU İLE SEÇİMİN ERTELENME KARARININ GEÇİCİ MADDE İLE ANAYASAYA EKLENMESİ’

Diğer yandan seçime ilişkin yapılan düzenlemelerin bir yıl içinde yapılacak seçimlere uygulanamayacağına dair kanuni hüküm de var. Dolayısıyla seçimleri ertelemek için tek bir seçenek var, o da Meclis’te 400 milletvekilinin oyuyla, seçimin ertelenme kararının geçici madde ile anayasaya eklenebilir.

Deprem bölgesinde sıkıntı olduğu düşünülüyorsa büyük illerde Kahramanmaraş, Hatay, Antep gibi depremden etkilenen iller için özel sandıklar kurulabilir. Çünkü 1.5 milyonluk şehirde 300 bin kişiyle vekil seçmek çok hakkaniyetli olmayabilir.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195