Title of a News Article

Patates soğan neredeyse dibi gördü

Patates soğan neredeyse dibi gördü
banner206

14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kala muhalefetin elinde koz olarak tuttuğu soğan fiyatları büyük bir düşüşe geçti. Yaklaşık bir iki hafta öncesine kadar fahiş bir artışla 25-30 lira seviyelerinde seyreden soğan fiyatları tezgahlarda 5-6 lira bandından satılmaya başlandı.

Benzer manipülasyonlar, 7 Haziran 2015, 24 Haziran 2018 genel seçimleriyle, 31 Mart 2029 yerel seçimleri öncesinde de yaşanmış; seçimlerin hemen akabinde fiyatlar normal seyrine dönmüştü. 7 Haziran 2015 seçimlerinden bir hafta önce patates ve soğan fiyatları büyük bir yükseliş eğilimine girmişti. Patates 4 liraya kadar yükselmişti. Seçimlerden hemen sonra ise fiyatlar normal seviyelerine çekilmişti. Seçimlerden birkaç gün sonra patates 3 lira seviyelerine gelmişti. Soğan ise 3.5 lira bandından satılmıştı. 24 Haziran 2018 seçimleri öncesinde de tarlada 60 kuruş olan patates tezgahlara 5 liraya ulaşmıştı. 31 Mart 2019 yerel yerel seçimleri öncesinde de vatandaşın temel gıda ürünleri üzerinde benzer fiyat artışları yaşanmıştı.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, " Hatay soğanı da Adana soğanından 1-2 lira daha fazla. Bu fiyatların daha da aşağı düşeceği kesin gözüküyor. Vatandaşlarımız 3-4 gün sonra çok ucuza soğan yiyecek" dedi.

ÜRÜNLER TARLADA KALDI

Adana'da 31 Mart'tan bu yana hasat devam ediyor. İlk hasatta tarlada kilogram fiyatı 17-18 lira olan soğan, şu anda 6-7 liraya, 2'nci kalite soğan ise 3-4 liraya kadar geriledi. Ancak kent genelinde soğana talep olmaması nedeniyle ürünler tarlada kaldı. Üretici ve tüccarlar, mayıs ayı sonunda soğanı yurtdışına ihraç etmek istiyor. Bu sene 23 bin dönüme ekilen soğandan ortalama 105 bin ton rekolte bekleniyor.

HASADIN YÜZDE 40'I YAPILDI

Adana ve Hatay'da hasadın yüzde 40'ının yapıldığını vurgulayan Doğan, "Soğanın yüzde 60'ı halen tarlada duruyor. Soğan artık kırmızı kabuk bağladığı için raf ömrü de arttı. Eğer ay sonu soğan için yurtdışı kapıları açılmazsa soğan tarlada kalacak" ifadelerini kullandı.

Fiyatların önümüzdeki günlerde daha da düşeceğini anlatan Doğan, şunları söyledi:

"Marketteki yüksek fiyatlar 3-4 gün önce sökülen soğan fiyatları. Şu anda soğan tarlada tüccar tarafından kilogramı 6-7 liradan sökülüyor. Hal ve marketlerde 10-15 liradan satılacaktır. Fiyattaki düşüş markete 3-4 gün sonra yansır." haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195