Title of a News Article

Yıldız 'İlişkimiz gaz yüzünden zedelenmez'

AK Parti il merkezini ziyaret ederek yerel seçimdeki başarılardan dolayı İl başkanı Ömer Dengiz ve ekibine teşekkür eden Bakan Taner Yıldız, Rusya devlet başkanı Putin’in Ukrayna doğalgazıyla ilgili aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ağırlıklı olarak AB ülkelerine gönderdiği mektupla ilgili olarak değerlendirmede bulundu.

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

 ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye – Rusya ilişkilyeri arasında Ukrayna’dan kaynaklanan bir gaz sıkıntısı giremez ve Türkiye bunu hak etmez. İlişkilerimiz gaz yüzünden zedelenmez. Gazın parasını gününde Rusya’ya havale ediyoruz. Biz bu gazı parasız almıyoruz. Rusya ile aramızda nükleer güç santralleri ,petrolle ilgili her konuda, her sektörde işlemlerimiz var. Ne Rusya ,Türkiye’den ne de Türkiye Rusya’da vazgeçmez. ‘’ dedi. Daha önce yumruklu saldırıya uğrayan ve burnu kırılan Yıldız, CHP liderine yumruk atan saldırganın serbest bırakılmasını da dogru bulmadığını söyledi.



AK parti il merkezini ziyaret ederek yerel seçimdeki başarılardan dolayı İl başkanı Ömer Dengiz ve ekibine teşekkür eden Bakan Taner Yıldız, Rusya devlet başkanı Putin’in Ukrayna doğalgazıyla ilgili aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ağırlıklı olarak AB ülkelerine gönderdiği mektupla ilgili olarak değerlendirmede bulundu. Rusya’nın Türkiye olan ilişkilerini Ukrayna gazı yüzünden zedelemeyeceğini belirten Enerji Bakanı Taner Yıldız, bu konuda şunları söyledi: 



"Rusya Devlet başkanı Putin, ağırlıklı olarak AB ülkelerine yazdığı başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a da dolaysıyla gönderilen mektupta ilerde sıkıntılar olabileceği, ülkelerin şimdiden tedbirler almasını istiyor. Bu mektup bize göre ağırlıklı olarak AB ülkelerine sesleniyor. Onların, Enerji ve Ekonomi bakanlarının bir araya gelmesini istiyor. Bu tavsiye yapılabilecek ve toplanılabilinecek bir konudur. Türkiye ile Rusya arasında ilişkiler gerek Ukrayna, gerekse başka ülke olsun stratejik ilişkilerdir. Türkiye ile Rusya nezaketlidir. Türkiye enerjinin yarısını doğalgazda Rusya’dan almaktadır. Bunun da yüzde 12.5’luk bir arz güvenliğiyle ilgili kaynağı Ukrayna’dandır. Türkiye için , bu önemlidir. Sayın Putin mektubunda Ukrayna’nın borcu olduğunu ve bunun ağırlıklı olarak AB ülkeleri tarafından karşılanmasını istemektedir. Putin, bu ülkeler arasında Türkiye’yi saymıyor. Bizim gündemimizde , Ukarya’nın borcunun ödenmesi konusunun olmadığını biliyoruz. Putin’in bu mektubu AB ülkeleri Ukrayna’nın mevcut borcunu ödeyebilirlerse, yardımda bulunurlarsa risk olmayacağını söylüyor. AB ülkelerinin enerj ve ekonomi bakanları bir gayrete gireceklerdir. Ukrayna’ya doğalgaz konusunda uygulanacak bir kısıtlama,Türkiye’ye uygulanacak bir kısıtlama sayılmamalıdır. Önögrümüz snedeniyle, böyle sorunlar yaşanabileceğini göz önünde tutup, Mavi akımla ilgili kapasitenin artırılmasını istemiştim. Acizane olarak, Türkiye – Rusya ilişkilyeri arasında Ukrayna’dan kaynaklanan bir gaz sıkıntısı giremez ve Türkiye bunu hak etmez. İlişkilerimiz gaz yüzünden zedelenmez. Gazın parasını gününde Rusya’ya havale ediyoruz. Biz bu gazı parasız almıyoruz. Rusya ile aramızda nükleer güç santralleri ,petrolle ilgili her konuda, her sektörde işlemlerimiz var. Ne Rusya ,Türkiye’den ne de Türkiye Rusya’da vazgeçmez. AB ülkeleri de sorunu aralarında çözerler. Ukrayna’ya yapılacak maddi yardımlarla ilgili Türkiye’nin bir gündemi yok. Ama, AB’nin gündeminde var. Türkiye’nin böyle bir düşüncesi ve gündemi yok. Yapılacak toplantılara katılırız. Türkiye Bulgaristan Romanya hattı bizi ilgilendirir. Böyle bir krizi Türkiye hak etmez ve yaşamaz. Benimde öngörüm bu sorun çözülür’’



"KILIÇDAROĞLU’NA YUMRUK VURANIN SERBEST BIRAKILMASINI DOĞRU BULMUYORUM" 



Daha önce kendisinde yumruklu saldırıya uğradığını ve burnunun kırıldığına dikkati çeken Bakan Taner yıldız, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na bir kez daha geçmiş olsun dileklerini ilettikten sonra, bu saldırıyı gerçekleştiren kişinin salıverilmesini doğru bulmadığını belirterek, şunları söyledi:



‘’Öncelikle Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıyı şiddetle reddediyor ve kınıyorum. Böyle birşeyi tasvip etmeyi bırakın, hiçbir şekilde bunu makul göremeyiz. Hatta biraz da caydırıcılık olsun diye, düşünün ana muhalefet partisi genel başkanına bir yumruklu saldırı yapılıyor, hangi gerekçeyle olursa olsun onun serbest bırakılmasını doğru bulmuyorum. Aynı şeyi fazlasıyla yaşadım. Bu artık sizin şaphsi durumunuzdan, kendi kişiliğinizden çıkıyor. Ben AK Parti hükümetinin bir üyesiyim ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bakanıyım. Ondan dolayı benim kendi başıma karar vermem doğru olmaz. Bununla alakalı ben caydırıcılığın mutlaka gelmesi gerektiği kanaatindeyim. Kılıçdaroğlu’na yapılanın da büyük bir haksızlık olduğuna inanıyorum. Bununla alakalı ya yönetmelik ya da kanuni bir düzenlemenin gelmesinin doğru olacağına inanıyorum. Şahıslarımız önemli değil. Her birimiz farklı kazalar ve farklı sıkıntılar yaşayabiliyoruz siyasette ama temsil ettiğimiz makamlar itibariyle oraların da saygınlığını koruması adına burada ana muhalefet partisinin genel başkanı ve herhangi bir bakanımızın saygınlığının korunmasının farklı olmadığı kanaatindeyim.’’

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2014, 14:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195