Title of a News Article

Yavrular ziyaretçilerini bekliyor

Yavrular ziyaretçilerini bekliyor
banner206

Dünyada nesli tükenmekte olan ve Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde koruma altında bulunan Kelaynak kuşlarına 39 yeni üye katıldı.

45 yıldır 17 dönüm üzerinde kurulu olan Kelaynak üretim tesisinde çalışmalar devam ediyor. Yapılan bilimsel çalışmalar sayesinde Kelaynak sayılarında artış sürüyor. 

Her yıl, üreme döneminin başladığı şubat ayının ikinci haftasında Fırat Nehri kıyısındaki doğal yaşam alanlarına bırakılan kelaynaklar, haziran ayında göç etmeleri engellenerek tekrar kafeslere alınıyor.

39 yavru elde edildi

1977 yılında kurulan istasyonda 9 yavru Kelaynak ile başlayan serüven bugünlere kadar geldi. 2 erişkin ve 9 yavru Kelaynak kuşu ile bugünlere gelmenin mutluluğu yaşanıyor.

Bilimsel çalışmalar sayesinde onlarca Kelaynak dünyaya geldi ve son olarakta 39 yeni yavru kuşun dünyaya geldiği öğrenildi.

Alınan bu sevinçli haberle birlikte Birecik ilçesinde bulunan üretim istasyonunda ki Kelaynak sayısı 321'e ulaştı.

Kelaynaklar, her yıl şubat ayında doğaya uyum sağlamaları adına ve yavrulama dönemini rahat geçirmeleri için doğaya bırakılıyor. Geçtiğimiz Şubat ayında doğaya bırakılan kuşların beslenme ve şartlara uyum sağlayarak toplamda 39 yeni yavru dünyaya getirdiler. Haziran ayı itibariyle doğaya bırakılan kuşlar yeniden koruma altına alınmak üzere kafese alındılar. 

Bakanlık destek veriyor

Kelaynak kuşlarının özel beslenmeleri var.  Kuşlara verilen yağsız kıyma, yumurta, yağsız peynir gibi besinlerin içerisinde bulunduğu yem, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından karşılanıyor. Doğada bulunan yemlerle birebir aynı olan bu özel mama sayesinde Kelaynak kuşları hayata tutunuyor ve gelişmelerine yardımcı oluyor. 

Turizme açık alan

Kelaynak kuşlarının korunduğu Birecik ilçesinde ki üretim istasyonu turizm alanında da ilçeye katkı sunuyor. Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler bu istasyonu rahatlıkla ziyaret edebilirler. 

URFASTAR

Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2022, 15:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195