Title of a News Article

Baydemir'den sert uyarı!

Baydemir'den sert uyarı!
banner206

HDP Urfa Milletvekili Adayı Osman Baydemir, 7 Haziran seçimlerinde hile yapmaya kalkışacak herkes hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, “2014 seçimlerine hile karışmıştı, bu seçimlerde hile karışmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz” dedi.

HDP Milletvekili İbrahim Ayhan, HDP İl Eş Başkanları Rıdvan Yavuz ve Sevda Çelik Özbingöl,  HDP Milletvekili adayları ve HDP Urfa İl Örgütü PM Üyeleri Nevali Oteli’nde basın toplantısı düzenlediler. Toplantıda, seçim güvenliği ön plana çıkarken, 7 Haziran seçimlerinde hile izin vermeyeceği belirtildi.

Toplantıda konuşan HDP Milletvekili ve Milletvekili Adayı İbrahim Ayhan, HDP Milletvekili Adayı Leyla Güven ve HDP İl Eş Başkanı Sevda Çelik Özbingöl, 7 Haziran seçimlerinde seçimin güvenli bir şekilde geçebilmesi için tüm önlemleri aldıklarını belirterek, seçimin Urfa’ya ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını dilediler.

Daha sonra konuşan HDP Milletvekili Adayı Osman Baydemir ise, geçmiş seçimlerde yapılan hileleri hatırlatarak “Biz bu seçimde hile yapmaya kalkışanları uyarıyoruz. Bu seçimde bu hilelere kesinlikle izin vermeyeceğiz. Gereken bütün önlemleri alıyoruz. Buna rağmen hile yapanlar olursa hakkında yasal işlem yapacağız. Ve sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.

Baydemir ve HDP heyetinin açıklamalarındaki önemli vurgulardan biri de tasnif işlemleri sürecinde yapılacak olan sandık tutanaklarının birleştirilmesi işlemine dairdi. Sandıklardan gelen sonuçların ilçe seçim kurullarında birleştirilmesi sürecinde Urfa'nın merkez ilçelerinde yapılacak olan uygulamanın şaibelere adeta davetiye çıkardığına işaret etti. Baydemir, Urfa merkez ilçeleri olan Karaköprü, Eyyubiye ve Haliliye ilçe seçim kurullarının yasanın emrettiği "Tutanak birleştirme işleminin aynı zamanda seçim kurulu başkanı olan hakimin gözetim ve denetiminde olması"  koşuluna uymayacak bir uygulamayla karşı karşıya olduklarının altını çizdi.

 

'Tek bilgisayar ve herkesin görebileceği büyüklükte monitörler kullanılmalı'

240 sandık tutanağı bulunan Karaköprü'nün 5,  557 sandık tutanağı bulunan Eyyubiye'nin 17, 630 sandık tutanağı bulunan Haliliye'nin ise 18 bilgisayarda tutanak  birleştirme işlemini yapacağını söyleyen Baydemir bu uygulamanın hakimin denetim ve gözetim görevini yerine getirmesini imkansızlaştıracağını savundu.  Hakimlerin bu kadar bilgisayarı aynı anda takip edemeyeceğini ifade eden Baydemir " Birleştirme işlemindeki bilgisayar sayısının fazlalılığı oranında şaibe ve ihmal alanından söz etmek mümkün. İlçe seçim kurullarına konuyla ilgili yazılı ve şifai itirazlarımızı yaptık. Buna karşı bir çözüm yöntemi de geliştirmiş bulunmaktayız. " dedi.  Şeffaf ve şaibeden uzak bir birleştirme süreci için  ilçe seçim kurulu başkanının masasındaki ekran ve bütün siyasi parti temsilcilerinin de göreceği büyük bir ekrana sahip tek bilgisayar kullanımını önerdiklerini belirten Baydemir, bu düzenekle okunması taranması ve kayda alınması 30 saniye süren tutanakların sehven dahi hatalı girilmesinin önüne geçilebileceğini belirtti. Baydemir,  bu teknik altyapı için ödenek sıkıntısı yaşanması durumunda bütün siyasi partilerin ortak bir bütçe oluşturarak katkı yapabileceğini de ifade etti.

 

'Bu sorumluluk herkesindir'

"HDP'ye verilmeyen bir oy, hanemize yazılırsa bize haram olsun. Asla ve kata istemiyoruz. Aynı zamanda bize verilen bir oy herhangi bir siyasi partinin hanesine yazılırsa veya bizim hanemize yazılmaktan imtina edilirse haram eder, buna da  asla izin vermeyiz." diyen Baydemir öncelikli konularının sandığa yansıyan iradeyi korumak olduğuna işaret etti.  Sandığa giren oyların demokrasinin onuru olduğuna işaret eden Baydemir, "bütün çabamız testinin kırılmasına izin vermemektir. Testi kırıldıktan sonra ne yaparsanız yapın. Rabbim nasip edecek, sabırla metanetle ve çelikten bir kararlılıkla testinin kırılmasına, testinin çatlamasına dahi müsaade etmeyeceğiz. Sabah oy kullanma işleminden torbaların kurullara taşınmasına ve birleştirmeye kadar bütün süreçlerin demokratik açık ve şeffaf legal bir biçimde yürütülmesinin savunucunu olacak, mücadelesini vereceğiz. Ama şüphesiz bu sorumluluk sadece biz ait değil. Diğer siyasi partilere de ve öncelikle tarafsız kalması gereken vilayete, tarafsız, aynı zamanda denetleyen olması gereken seçim kurullarına aittir. Herkes sorumluluğun gereğini eksiksiz yerine getirirse Türkiye demokrasisinin de örnek olacak bir seçimi başarmış olacak olan Urfa bunun onurunu, gurunu yaşayacaktır" şeklinde konuştu.

Basın toplantısı, basın mensuplarının sorularının cevaplanması ile sona erdi.

 

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2015, 17:08
YORUM EKLE
YORUMLAR
ağa
ağa - 9 yıl Önce

d.bakırda senin ter tarafın hilleydi şimdi ne olduda dürüst oldun

SIRADAKİ HABER

banner195