Psikoloji benim çok sevdiğim ve dışardan da fazlaca ilgi gören bir alan. Tabiki de bu alana yönelik doğru ve yanlış bilinen şeyler var.  Sağlıklı olma hali nasıldır ? Psikolog kimdir? Ne yapar? Psikoterapi nedir? Bunlar  toplum  tarafından  net olarak bilinmeyen ve iyi bilinmesi gereken alanlar.
Aslında sağlık yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması durumu değil, fiziksel, sosyal ve ruhsal açıdanda refah içerisinde bulunma halidir. bireyin kendisiyle, çevresini oluşturan kişilerle ve toplumla barış içinde olması, sürekli denge, düzen ve uyum sağlayabilmek için gerekli çabayı sürdürebilmeside sağlık kavramı içerisinde tanımlanır. Bu nedenle sağlıklı bireylerin çeyreye uyum sağlayabilen bireyler olduğunu görüyoruz. 
Fakat bazen bireyler yaşanılan  bazı stres faktörleri sonrası kendisiyle ve çevresindeki bireylerle uyum sağlayamayabilir. Tükenmişlik  yaşayabilir. Bu noktada bir uzman desteği almaları gerekebilir ve psikoterapiye bu noktada devreye girer. 
Psikoterapi dediğimiz tedavi kişinin farkındalık alanını genişlettiği, baş etme stratejilerini güçlendiren,  kişisel gelişimini sağlayan, uyum becerilerini arttıran ayrıca rahatszılığı çerçevesinde semptomları ortadan kaldıran bir tedavidir. Ayrıca bireyin yaşadığı duygusal çatışmaları çözümlemeye yönelik, bu çatışmalardan ortaya çıkan kaygıyı, gerilimi azaltmayı amaçlar. Bu alanlara dair özel teknik ve yöntemler kullanır. 
 Her psikolog  psikoterapist değildir. Bu noktada ayrı eğitim alması gerekir. Buna yönelik olarak bir meslek yasası olmadığı için farklı bölümlerden birçok kişi bu mesleği yaptığını iddia eder. Bu nedenle destek alacağınız uzmanın psikoloji bölümünden mezun olmuş olmasına ayrıca terapi eğitimi almış olmasına çok dikkat etmenizi öneririm.
Tekrar görüşmek dileğiyle, sağlıklı günler dilerim...
Psikolog Fatime Esra Parlak