Title of a News Article

Diyabet hastaları oruç tutabilir mi?

Diyabet hastaları oruç tutabilir mi?
banner206

Şeker hastalarının gün içinde az ve sık yemek yemeleri, kan şekeri düzeylerini belirli bir seviyede tutabilmeleri için büyük önem taşıyor. Ancak günlerin uzun olduğu günlerde tutulan oruç nedeniyle uzun süreli açlık, kan şekeri seviyesinin tehlikeli sınırlara düşmesine neden olarak, “Hipoglisemi” ataklarına yol açabiliyor.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Dr. Hatice İncebıyık uyarılarda bulundu,

“Ramazan ayında diyabet hastalarında oruç tutmakla ilgili bugün önerilerde bulunacağım. Şeker hastalığının başlangıç aşamasında olan ve şeker düşüklüğüne neden olmayan ilaç kullanan hastalar, doktorlarından onay alarak oruç tutabilir Tip 1 diyabet hastaların dört doz insülin kullanan hastalar, gebeler ile birlikte diyabet olan hastalarda oruç tutmadan önce doktoruna başvurmaları gerekmektedir. Bu gibi hastalarda oruç tutmayı biz pek önermiyoruz. Her türlü kan şekeri regülü olan üç aylık kan şekeri ortalaması sekizlerin altında olan hastalarda oruç tutmadan önce doktorlarıyla diyaloga girmesi önerilir dedi.

Oruç tutacak olan diyabet hastaları Ramazan ayı süresince beslenme alışkanlıklarındaki önemli değişiklikler düzenli giden şeker ve tansiyon değerlerinde bozulmalara yol açabilir. Ramazan ayı boyunca günlük kalori ve karbonhidrat alımının düşerken yağ tüketimi artmaktadır. Sağlıklı kişilerde günlük kalorinin %65’i iftarda alınmaktadır. Bu hatalı davranış yerine günlük kalori alımı iftar ve sahur arasındaki döneme yayılmalıdır. İftarda çorba gibi sıvı gıdalar ve hafif kahvaltılıklar yendikten sonra ana öğüne geçilmeli, öğünlerde aşırı kalori alımından kaçınılmalıdır. Gerekirse iftar ve sahur arasına düşük kalorili bir ara öğün ilave edilmelidir ” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195