Title of a News Article

Koçakoğlu, Anne sütünün önemine değindi

Koçakoğlu, Anne sütünün önemine değindi
banner206

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Şenay Koçakoğlu, Emzirme Haftası dolayısıyla yapmış olduğu açıklamada “Anne sütünün bebeğin ilk gelişimi ve büyümesi için çok önemli olduğuna dikkat çekti. 

Bilindiği gibi Türkiye’de Anne sütünün önemine vurgu yapmak için her yıl Ekim ayının ilk haftası Emzirme Haftası olarak kutlanılıyor. Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Şenay Koçakoğlu, emzirme haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada anne sütünün ve emzirmenin önemini vurguladı.  

Dr. Öğr. Üyesi Şenay Koçakoğlu, bebeklerin kendi anneleri tarafından emzirilerek beslenmelerinin ruhsal, bedensel ve zekâ gelişimleri bakımından en ideal yol olduğunu ifade ederken, ilk aşı olarak bilinen anne sütündeki koruyucu faktörlerin bebeklerin hastalıklara karşı direncini yükselttiğini aktardı.  

Dr. Öğr. Üyesi Koçakoğlu açıklamasında şunlardan bahsetti:  

“Anne sütü benzersiz içeriği ile özellikle yaşamın erken dönemlerinde ölümcül olabilen ishal ve zatürre gibi hastalıkların önüne geçmektedir. Doğru ve yeterli şekilde emzirilen bebekler yine ölümcül olabilen yetersiz beslenme ve gelişme geriliğinden korunmaktadır. Erken ve gereksiz şekilde ek gıdalara ve formül mamalara başlanması nedeniyle bebeklerde aşırı kilo alımı da görülebilir. Çağın hastalığı olarak kabul edilen obezite dediğimiz bu durum ise ileriki yaşlarda bireylerde şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları gibi tedavisi zor kronik hastalıklara hatta kanserlere yol açabilmektedir.  

Anne sütü ile emzirilerek beslenen bebekler obeziteden ve diğer kronik hastalıklardan da korunmuş olur. Emziren annelerin bebekleriyle aralarında daha kuvvetli bir duygusal bağ oluşur ki bu da bebeklerin gelişimi üzerinde son derece olumlu etkiler yapar. Dahası emziren annelerde meme, yumurtalık ve rahim kanserine daha az rastlanır.’’ 

Sn. Koçakoğlu sözlerine şu vurgularla devam etti: 

“Bebeklerin kendi anneleri tarafından emzirilerek beslenmeleri insanlık tarihi kadar eski bir yöntem olup kadim kültürümüzün de vazgeçilemez bir parçasıdır. Ancak üzülerek söyleyebiliriz ki emzirme ve anne sütü son yıllarda hak ettiği değeri görmüyor, anneler sütlerinin yetmediği, bebeklerinin yeterince kilo almadığı endişesiyle, bazen de çevreden etkilenerek özenti ile ek gıdalara, formül mama ve biberonla beslemeye çok erken ve gereksiz şekilde başlamaktalar. Son yıllarda bu durum oldukça yaygınlaşmıştır. Anne sütü ile beslenme oranları günümüzde istenilen düzeyin oldukça altındadır. 

Unutulmamalıdır ki hiçbir ek gıda ve formül mama mucize bir besin olan anne sütünün yerini dolduramaz. Bu sebeple doktorlar, hemşireler, ebeler, sağlık hizmeti sunan tüm birimler anne sütü ve emzirmenin ne denli önemli olduğunu hep akılda tutarak anne ve anne adaylarına bu konuda gerekli eğitim ve danışmanlık hizmetlerini planlamaktadır. Eşler, aile büyükleri ve tüm yetkililer dâhil olmak üzere toplumun tamamı emzirmenin korunması teşviki ve yaygınlaştırılması konusunda anneleri desteklemelidirler. Bu şekilde toplum sağlığı için büyük olumlu gelişmeler kaydedilebilir. Bu bilinç sayesinde aynı zamanda formül mamaların yüksek maliyeti nedeniyle aile bütçesi ve ülke ekonomisi üzerine binen maddi külfetin de önüne geçilecektir. Sağlık Bakanlığımız ve tüm yetkililerimiz de bu yönde gerekli adımları atmışlardır ve eski dönemlere oranla emzirme göstergelerimiz tekrar yükselmeye başlamıştır. 

Dr. Öğr. Üyesi Şenay Koçakoğlu, ‘’Annelere tavsiyemiz sütlerinin yetmediğinden bebeklerinin gelişmediğinden endişe ediyorlarsa başta aile hekimlerine, hastanelerde ise çocuk hastalıkları uzmanları ve eğitim hemşirelerine başvursunlar ve gereksiz şekilde ek gıda ve mamalara başlamasınlar...  

Harran Üniversitesi Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim dalı bünyesinde 2018 yılında açtığımız Emzirme Destek Merkezimiz de annelerin bebeklerini en erken şekilde emzirmeye başlaması ve en az 2 yıl süreyle emzirmeleri yönünde kesintisiz eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermeye devam etmekte. Emzirmenin daha da yaygınlaşması sayesinde, her yıl 5 yaş altındaki 823.000 bebek ve çocuğun ölümünün önlenebileceği göz önüne alındığında konunu önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Bebeklerin doğumu izleyen ilk saat içinde emzirilmeye başlanması ve ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmeleri hem Dünya Sağlık Örgütü hem de Sağlık Bakanlığı’nın annelere tavsiyesidir. Tüm anneleri emzirme konusunda desteklemek ve teşvik etmek hepimizin görevidir. 1-7 Ekim Emzirme haftası vesilesiyle herkese sağlıklı günler dilerim.” 

Son olarak Emzirme Destek Merkezi sorumlu hemşiresi tarafından emzirme tekniklerini bilmeyen anneler ve bebeğin emmeyi tam başaramadığı, çeşitli sebeplerle anne sütünün azaldığı meme ile ilgili sorunlardan dolayı etkin emzirmenin mümkün olmadığı ve bazı özel durumlarda anne sütünün sağılarak saklanması gerekliliği durumlarına yönelik olarak eğitim ve bakım desteği verildiğini ve tüm anne ve anne adaylarının destek almak üzere başvurabileceği vurgulandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142