Bu kavramı yıllar önce duyduğumda acaba “Bu,bir tür psikolojik danışmanlık mıdır?” diye sormuştum kendi kendime. Belki de birçoğunuz duyduğunda aynı kanıya varmışsınızdır.

Sonra eğitim koçluğunu yürüten bir eğitimciye sorduğumda ve ondan aldığım cevapta, tahminime benzer olsa da “koçluğun” farklı yönlerinin olduğunu anladım.

Kişisel Gelişim Uzmanı Elgiz Henden, “Koçluk neyi yaptığınızı, neyi yapmak istediğinizi, nerede olduğunuzu, nereye gitmek istediğinizi size fark ettiren ve yine koçluk hizmeti alan öğrencinin istekleri için neye ihtiyacı olduğunu bulmasına destek olan özel bir sistemdir.” diye tarif eder.

Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere koçluk yapacak eğitimci bir psikolog ya da sosyolog olmasına gerek yokmuş. Eğitimle iç içe herhangi bir kişi kısa bir süreliğine eğitimini aldıktan sonra koçluğa başlayabilir.

Koçluk, bir ruh tedavicisi değil, bir doktorluk değil, sihirbazlık hiç değil. Gerçeklerin ışığında öğrencinin mevcut durumunu ortaya koymak, mevcut durumdan müsbet anlamda yukarıya doğru öğrenciyi çıkarmanın yollarını ona göstermektir bence. Tabi bu açıklamayı öğrendiğim bilgilerden sonra söyleyebiliyorum ben. Öncesinde yabancı olduğum bir alandı. Hatta şu anda bir grup öğrencinin koçluğunu da üstlenmiş bulunmaktayım.

Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bünyesinde organize edilen “öğrenci koçluğu” projesi şehrimize heyecan getirdi diyebilirim. Yukarda anlattığım gibi öğrencilere rehberlikten öte; bir yol gösterici olmak, onlara moral ve motivasyon sağlamak, onlarla iletişimde bulunmak, onların yanında olunduğu göstermek ve ders çalışma tekniklerini vermek amacıyla öğretmenlerimizce yürütülmektedir.Zannediyorum koçluk egitimini verenler,ilimizdeki öğretmenlerimizin yüzde onuna tekabül eden bir sayı ile bu  yıl “Eğitim Koçluğu” na başladı.Çünkü bu alanda altmış yetmiş öğretmenin olduğu bir okulda on  on beş öğretmen görevlidir.

Okullarda bu vazifeyi üstlenen öğretmenlerin kesinlikle herhangi bir ekstra ücret almadıklarını(ben dâhil) belirtelim öncelikle. Herkes bilir ki “eğitim koçluğu” özel seanslarla yüksek miktarda ücret karşılığında sivil ortamlarda yapılmaktadır. Birçok veli, çocuğunun sınavlara hazırlanmada yaşadığı sıkıntıları gidermek için özel koçluk bürolarına müracaat etmektedir.Çevrede görüp duyuyoruz.

İşte Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu eksiği tamamlamak, herkese eşit fırsat sunmak amacıyla AR-GE Birimince böyle bir proje başlattı. Tamamen gönüllülük esasına bağlı olarak görev alınan bu projede hayli bir mesafe alındı diyebilirim. En azından görev yaptığım okulda buna şahit oluyorum.

Her “Eğitim Koçu” görevini üstlenen öğretmen,grubundaki öğrencilerle on beş günde bir, öğrencilerle bir araya geliyor. Velilerle irtibat halinde oluyor. İdare ile koordineli şekilde YGS’ ye hazırlık (Ortaokullarda TEOG'a hazırlık çalışması yapılıyor) konusunda okulun rehber öğretmenleri ile birlikte yenilikçi yöntemleri devreye sokarak çocukları hazırlamaktadırlar.

İlk duyduğumuzda yine göstermelik bir projelerden biri mi sunuluyor diye su-i zanda bulunduğumuz bu çalışma, uygulandığında ne kadar da isabetli bir projenin olduğuna şahit olmamak mümkün değildir. 

Şayet anlattığım gibi tüm okullarımızda bu proje uygulanıyorsa ilimizin yıllarca süründüğü son sıralardan kurtulma zamanına yaklaşıyoruz, demektir. Yok, eğer kâğıt üzerinde(dosyalar dolusu rapor ve plan ile) kalırsa kaderimize razı olup son sıralarda sürünmeye devam edeceğiz demektir.

Yılsonunda yapılacak sınavların sonuçları açıklandığında biz eğitimcilerin bu konuda ne kadar mesafe kat ettiğimizi de görmüş olacağız.Temennim odur ki başarılı oluruz.

Dershanelerin sene başında kapatılacağı konusu gündeme gelmesinden dolayı Devlet okullarından Özel Temel Liselere sadece 12.sınıfların (özellikle derece yapan öğrenciler) nakil olarak geçmeleri, devlet okullarındaki bazı öğretmenlerin emeklerinin meyvesini özel okullar yiyecek demektir. Bunu da açıklamadan geçemeyeceğim. Eğitim Koçluğunun verimi ölçülürken bu kriteri de göz önünde bulundurmakta fayda var.

Önce bir veli olarak sonra bir eğitimci olarak deneme  sınavı üstlenen Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'ye Şanlıurfa’mızda bu çalışmaların uygulanmasına vesile olan başta İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Metin İlciye,ismi duyulmayan ama belki de bu projede en çok yorulan Şube Müdürü Mehmet Ercan'a, AR-GE Biriminde görevli ve geçmişte bir süre beraber çalışıp güzel işlere imza attığımız Eğitim uzmanları Sayın Osman Arpag,  Emin Özdemir ve İbrahim Canbek dostlarıma teşekkürü bir borç bildiğimizi belirtmek isterim.

Vesselam…