Title of a News Article

"Seninle uğraşacağım" dedi, dediğini yaptı!

.

"Seninle uğraşacağım" dedi, dediğini yaptı!
banner206
 "Sanayici almayacak" diyerek üreticinin elindeki sütü 1 lira 15 kuruş yerine 80 kuruşa alan taşerona karşı ESK devreye girdi. Kurum piyasadan süt tozu alıp, taşeronu devre dışı bırakacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in süt fiyatlarına yönelik tepkisinin arkasından "süt taşeronları" çıktı. Sütün üreticiden 1 lira 15 kuruşa alınması gerekirken, piyasada "süt müteahhidi" olarak bilinen taşeron firmaların, "Sanayici sütünü almayacak" diyerek 80-90 kuruşa süt topladığı ve sanayiciye düşük fiyatla sattığı öğrenildi. Üreticinin sütünü ucuza vermemesi ve süt ineklerini satmaması için harekete geçen bakanlık, Et ve Süt Kurumu (ESK) üzerinden piyasaya müdahale edecek. ESK'nın piyasadan süt tozu toplayarak, bisküvi ve çikolata üreticilerine satacağı ya da ihraç edeceği belirtildi.

Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği fiyat gereğince sütün üreticiden 1 lira 15 kuruşa alınması gerekirken, süt sanayicilerinin "Piyasada süt fazlası var, sütünü almıyorum" dediği, bunun üzerine de devreye süt taşeronlarının girdiği belirtildi. Bu aracı firmalar, sütün üzerine 10 kuruş kâr koyarak sanayiciye satıyor. Sanayici de 1 lira 15 kuruşa alacağı sütü, 80- 90 kuruşa kadar düşen fiyatlarla alabiliyor.

 

MÜDAHALE EDECEK

Tarım Bakanlığı, yaşanan bu sorun üzerine devreye ESK'yı harekete geçirme kararı aldı. ESK, önümüzdeki günlerde devreye girerek, piyasayı regüle etme görevini yerine getirecek. Kurum, üreticiden süt tozu alacak. Böylece, üretici sütünü zararına satmak zorunda kalmayacak. Kurumun, kullanım ömrü nedeniyle çiğ süt almadığı belirtilirken, piyasadan toplanacak süt tozları da kurum tarafından satılacak. ESK'nın süt tozu alım takvimini önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor.

 

'1 LİRA 21 KURUŞ OLMALI'

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Derneği Başkanı Adnan Yıldız bakanlığın tutumunun sevindirici olduğunu belirterek, "Bakan Bey'le 4 gün önce görüştük. Kendisi sanayicilere tepkili. 4 bin 500 liralık süt tozu desteğinin ödenmiş olmasına rağmen sanayici hâlâ 1 lira 15 kuruşun altında alım yapıyor. Süt taban fiyatı şu anda 1 lira 15 kuruş ama 2 yıldır bu fiyat artmadı. Süt fiyatının 1 lira 21 kuruş olması lazım ama üretici 1 lira 15 kuruşa bile satamıyor. Üretici sütünü 80 kuruşa vermesin. Hükümet fakir ülkelere dağıtsın daha iyi" diye konuştu.

 

'BEN SENİNLE UĞRAŞACAĞIM BUNU BİL'

Bakan Çelik, sanayicilerle oturup konuşmalarına rağmen süt konusundaki sorunların devam ettiğini belirterek, "Sanayici arkadaşım, 4 bin 500 lira destekle sen süt tozunu yap diye senin istediğin desteği verdik. Sen bunu yeterli görmeyip ucuz sütü alıp kendi fabrikanda işliyorsan benim senle işim var arkadaş. Ben seninle uğraşacağım. Yalnız ben değil Bakanlar Kurulu senle uğraşacak bunu bil" demişti.

 

VERGİ DENETİMİ GELİYOR

Maliye Bakanlığı'nın da süt sanayicilerine dönük vergi denetimlerine başlayacağı belirtildi.

 

81 İLE 'KESMEYİN TALİMATI' GİTTİ

Bakan Çelik, süt ineklerinin kesilmemesi için 81 il müdürlüğüne talimat gönderdi. (Kaynak:Habertürk)

Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2016, 09:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142