Title of a News Article

TÜRKİYE'NİN TAVRI NET

Irak Şam İslam Devleti Örgütü'nün 25 Türk askerinin görev yaptığı Süleyman Şah Saygı Karakolu'na yönelik tehditleri üzerine Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı bordo bereli askerler sınırda konuşlandı.

TÜRKİYE'NİN TAVRI NET
banner206

Halep yakınlarındaki Türkiye toprağı, yaklaşık 25 Türk askerinin görev yaptığı Süleyman Şah Saygı Karakolu, Irak Şam İslam Devleti Örgütü'nün tehditi altında. Örgüt, Türkiye'nin karakolu boşaltması için 3 gün süre vermişti. Tehditler üzerine Türkiye net bir tavır takındı ve Cumhurbaşkanı Gül "anavatan nasıl korunuyorsa burası da öyle korunur" dedi.

BORDO BERELİLER SINIRDA

Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı bordo bereli askerlerin de yaşanan bu gelişmeler üzerine sınırda konuşlandığı öğrenildi.

'BAYRAĞI İNDİRİN' TEHDİDİ

El Kaide'nin Suriye'deki kolu IŞİD, önceki gün yayınladığı bildiride, Süleyman Şah Türbesi'nin 3 gün içinde boşaltılıp Türk bayrağının indirilmesini istedi. Terör örgütü, aksi takdirde türbeyi yerle bir edeceği tehdidinde bulundu. Terör örgütü, tehditlerini sosyal paylaşım sitesi Youtube'dan yayınladığı bir videoyla yaptı.

YUNANİSTAN'IN EDİRNE'YE SALDIRMASIYLA AYNI ANLAMA GELİR

Türkiye ile Fransa arasında 1921'de imzalanan ve daha sonra Lozan'da da aynen kabul edilen Ankara Anlaşması'na göre Süleyman Şah'ın mezarının bulunduğu alan Türk toprağı kabul edildi. Ancak bölgede inşa edilen barajın sularının altında kalmaması için 1973'te kuzeye nakledildi. Süleyman Şah Türbesi Türk askerleri tarafından korunuyor. Uzmanlara göre IŞİD terör örgütünün Süleyman Şah Türbesi'ne saldırması, Yunanistan'ın Edirne'ye saldırmasıyla aynı anlama geliyor.

"TÜRK BAYRAĞI İNDİRİLDİ" İDDİASI

Türkiye'nin Suriye Hava Kuvvetlerine ait savaş uçağını düşürmesinin ardından önemli bir gelişme de Şanlıurfa sınırında yaşandı. Türkiye'nin yurt dışındaki tek toprak parçası olan Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu Caber Kalesindeki Türk Bayrağının indirildiği iddia edildi. Bayrağın Irak Şam İslam Devleti güçlerinin, Youtube'de yayınladığı videonun ardından indirildiği öne sürülürken, Türkiye sınırına 35 kilometre uzaklıkta, Halep kentinin Karakozak köyü yakınındaki türbenin çevresi, El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) güçlerinin kontrolüne girmişti.

 

DIŞİŞLERİ, GELİŞMEYİ DOĞRULAMADI

25 Türk askerinin görev yaptığı türbede asılı olan Türk Bayrağının indirildiği öne sürülürken, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, gelişmeyi doğrulmadı. Bakanlık yetkilileri çekilen fotoğrafların bayrak değişim töreni sırasında çekilmiş olabileceğini belirti. Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Başkan Yardımcı Tarık Sulo Cevizci, bölgeden çektikleri fotoğraflarda, türbede bulunan 2 direkte de Türk bayrağının olmadığını belirti. Bayrak direklerinde şuan itibariyle de Türk Bayrağının bulunmadığını söyleyen Sulo Cevizci gelişmenin kaygı verici olduğunu söyledi. Sulo Cevizci, Türkiye'nin gerekli önlemi alması gerektiğini belirtti.

Ceber Kalesi çevresi de kontrolü sağlayan Irak Şam İslam Devleti güçleri de, türbeden bayrakların indirildiği yönündeki bir fotoğrafı sitesinden paylaştı.

"TÜRKMENLER ELLER TETİKTE BEKLİYOR"

Süleyman Şah Türbesine yönelik olası bir saldırıya karşı, Suriye'de rejime karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu'nda yer alan Türkmenler de Türk askerinin yanında karşılık verecek. Türkmen Komutan Zekeriya Karslı komutasındaki Özgür Suriye Ordusuna bağlı 150 kişiden oluşan El Kerame birliği, türbeye hakim bir tepeye konuşlandı.

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2014, 11:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142