Title of a News Article

10 Milyona 2 Bin işçi

Şanlıurfa'nın kuşkusuz en büyük sorunu İşsizliktir.

Merhum eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Turgut Özal tarafından temeli atılan büyük bir kısmı tamamlanan, Erdoğan'ın devamı ile bitme aşamasına kadar getirilen GAP'a yapılan yatırımlarla Urfa ve bölgede işsizlik kalmayacak, aksine işçi göçü alınacak denildi bizlere. 

GAP'ın ardından güzel gelişmeler oldu. Çatlayan topraklar su ile buluştuş ama atadan-dededen kalma tarım anlayışı devam ettiğimiz için, ürün desenini çoğaltamadığımız için, bir kesim toprak ağasını zengin ettiğimiz için ve tarım politikamız olmadığı için GAP'ın Başkenti, verimli toprakların kentinde Onbinlerce Urfalı insanımız Covit-19 salgınına rağmen tarım işçisi olarak yollara düşüyor. 

Covit-19 salgın hastalığının tedbirleri kapsamı sonrası Türkiye'nin dört bir tarafına tarım işçisi olarak Urfa'dan çıkmak isteyenlere devlet yol seyahat belgesi verince bazı rakamlar ortaya çıktı. Şanlıurfa otogarından dün itibarı ile tam 93 Bin Urfalı yol seyahat belgesi almış. yaklaşık 50 bin mağdur kişi ise seyahat yasağı öncesi Urfayı terk ederek Adana, Yozgat, konya kısacası tüm Türkiye'ye dağıldılar. Bu insanlar, çoluk-çocuk, zor şartlarda, ilkel ve sağlıksız ortamlarda en az altı ay yaşamak zorunda kalacaklardır. Şimdi sormak lazım. Yıllardır Urfayı yönetenler, bu büyük sorun için ne yaptılar. Ben açıklayayım,yaptıklar hiç bir şey yok. Bu yıl Başında Şanlıurfa'ya TBMM insan hakları komisyonu üyeleri adı altında bir heyet geldi. Bu heyete bilgi veren Vali Abdullah Erin'in açıklamalarını çok iyi hatırlıyorum.Vali Erin'in O tarihteki açıklamasını tekrar hatırlatayım. Vali Erin “10 Milyon Verin, 2 Bin İstihdam Garantisi Vereyim”  diyerek TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonuna çağrıda bulunmuştu. Mevsimlik tarım işçiliği sorununu çözmeye yönelik önerilerini sıralayan Vali Erin, “Sorunun çözümüne yönelik somut adımlardan bir tanesi budur demiş ve şöyle konuşmuştu"Mesela 10 Milyon verin, 2020 yılı içerisinde ben size 2 bin istihdam garantisi vereyim. Bunun hesabını da devlet veya O kaynağı veren kurum kuruluş benden sorsun. İki bin, iki bin 500 kişilik istihdam sözü vermiştiniz, bu istihdamı gerçekleştirdiniz mi gerçekleştirmediniz mi desin. Bunun taahhüdünü biz idare olarak verebilecek durumdayız. Dolaysıyla bu tür somut adımlarla bu ve bunun gibi birçok problemi de çözülebileceğini, işsizliğin, ekmek bulmanın, aile geçindirmenin diğer bütün kötülüklerin ortaya çıkmasının ana  sebebi olduğunu bilmek ve çözümler ortaya koymak gerekiyor” .

TBMM insan hakları komisyonu ve Urfa'yı yöneten Siyasiler, Vali beyin bu açıklaması ciddiye alınmadı. Almış olsaydılar, kaynak aktararak İşsizliğe çözüm bulmuş olurlardı. Valinin projesini Urfa'da ciddiye alacak kimse yok. Çünkü, Urfanın sahibi yok. 2011 yılında Urfa OSB'de sadece bir kaç çırcır ve irili-ufaklı tekstil fabrikaları vardı. Dönemin Bakanı Urfa eski vekili Faruk Çelik,Urfayı kalkınacak öncelikli iller statüsüne  aldı. İşverene imkanlar sağlamak için önemli kolaylıklar sağladı.

Vali ve yöneticilere kaynaklar aktardı.

istihdam için öncülük etti. 

iş adamlarını getirdi. Sık sık onları ziyaret ederek moral desteği verdi.

Devletin imkanlarını Urfa için kullandı.

2.OSB'nin temellerini attı. 

Besi OSB'nin temellerini attı.

Siverek, Birecik Viranşehir'de OSB'lerin temelleri attı. 

Faruk Çelik'in bir hayali daha vardı. GIDA OSB idi. GIDA OSB İçin ilk adımlar atıldı ancak, bir kumpasa kurban edildi.  Şimdi Urfa'da sanayicisinden tutunda herkes Faruk Çelik'i mumla arıyor. Faruk Çelik gibi bir Siyasetçi kalmış olsaydı, Urfa, sanayide çağ atlardı. 3.OSB de fabrikalar tütmüş,  Urfaspor kümeye düşmezdi. Çevvik kuvvet köprülü kavşağı çoktan, Batı çevre yolu, şehir hastanesi bitmişti. 

Faruk Çelik sonrası Urfa OSB'de 20 Binden fazla insanımız buralarda çalışmaya servisler işçi taşımaya başladı. Bizim Urfa'nın bazı vekilleri ise, Konya, Ankara ovalarında ilkel çadırlarda insanlık dışı ortamlarda çalışan Urfalı Irgatçılarımızı ziyaret ederek çektikleri fotoğrafları Twitter attılar. Hele biri Bakan oldu, Bakanlığı batırdı. 'Tarım işçilerinin sorununu kökten çözeceğiz 'dediler. Kökten çözeceğiz dedikleri sorun büyüdü ve bugün 200 bin Urfalı ırgatçı olarak memleketlerini terk ettiler. Ben şahsen bu tablodan dolayı utanıyorum. Ramazan ayı nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı ve üç merkez ilçe Başkanımız  hazırladıkları Gıda kolilerini yardıma muhtaç ailelere verdiklerini  paylaşıyorlar. Olsun,bunun  da sosyal belediyecilikte yeri var. Fakire muhtaçlara yardım edelim ancak, Gıda kolileri için harcanan paralarınızın tamamı ile 5 Bin kişilik fabrika kurulabilirsiniz. Bakınız Vali Abdullah Erin, 10 Milyon TL'ye 2 Bin beşyüz iş garantisi veririm diyor.bir  şirket kurun, kaynak aktarın, hergün sizden iş istemeye gelenleri işe alsanız bile karlı çıkarsınız. Memleketin en büyük sorunu olan işsizlik için ortak bir karar aldığınızı görmek memlekete en büyük yatırım olacaktır. Biz yazalım, görevimizi yapalım. Siz, Urfayı yönetenler söylemek vazifemiz. 

Yollara düşerek, ülkemizin dört bir tarafında zor yaşam koşulları altında, sağlıksız ortamlarda, ekmeği için, namusu için helal lokma kazanan tüm tarım işçilerinin 1 Mayıs İşçi Bayramlarını tebrik ediyorum.

YORUM EKLE

banner195