Title of a News Article

KAZANAN HALK OLACAK

Sizlerde farkındasınızdır, bugünlerde neredeyse tüm gündem elektrik zamları, benzin zamları ve daha nice sıralayamayacağım zamlar. Geçen günlerde sayın Cumhurbaşkanı 150 kwh kotasının 210 kwh'a çıkarıldığını söyledi. Yani 210 kwh kadar olan kullanım 1.37 ile 210 kwh ve üzeri olan 2.06 ile hesaplanacak. Örneğin 300 kilovatlık bir elektrik faturasının ortalaması şöyle hesaplanabilir. 300(tüketilen elektrik)-210 (indirimli tüketim sınırı)=90(yüzde 50 zam uygulanacak tüketim miktarı) 287+185=472 tl fatura gelecek demektir. En düşük doğalgaz faturası da 470 tl, En düşük mutfak gideri 2500 tl ev kirasi 1200 tl çocuğu olan, cocuk masraf gideri 600 tl çalışan babanın yol ücreti 300 tl. Kısacası yönetimin 4250 nasıl zamlarla geri aldığına da hep birlikte şahit olduk.

Halk zamlar sebebiyle geçinemediğini söylerken yandaş medya ve avereleri ve bunların sahipleri üç maymunu oynamaya devam ediyorlar. Yurttaşlar geçinemediği için intihar ediyor, gençlerin birçoğu ülkeden kaçmak için fırsat kolluyor, emeklisi çalışanı ayın sonunu getiremiyor. Buna rağmen kadere sığınıp, hak arayışından protestodan kimse söz edemiyor oldu. Emekçi sınıfın taleplerine sırtını dönen düzen siyaseti, "Bu da gelir, bu da geçer"şarkısını söylemeye devam ediyor.

Türkiye kapitalizminin iktidar döneminde en avantajlı günlerini yaşadığı pandemi döneminde küçük esnaf ve emekçiler ezilirken büyük sermayelerin kâr oranlarını katladığını görmemek için kör olmak gerekir. Doğusundan batısına, Karadeniz'inden Ege'sine, Türkiye'nin birçok yerinde birçoğu kendiliğinden gelişen zam protestoları, elektrik şirketlerinin kamulaştırılması talebinin halkta karşılığının olmaması işletmelerin eylemlerine müşterilerin eşlik etmesi, toplumsal öfkenin artık sessizliği tercih etmediğinin birer göstergesidir. Mevcut yönetimin hala görmezden gelmeye çalıştığı ama bir yandan da uykularını kaçıran bir sosyal hareketliliğe dönüşmek üzere olduğu açıktır. 

Belki halk protestoları hemen yarın anketlere yansımayacak ancak tıpkı Bahar protestoları, maden yürüyüşleri, fındık yürüyüşleri örneklerinde olduğu gibi birer kutup yıldızı olacak. Sosyalistinden cumhuriyetçisine, emekçisinden işletmecisine, küçük esnafından büyük esnafına, ilericilerin tümü mızrağın ucunu kutup yıldızının gösterdiği yöne çevirdiğinde kazanan halk olacak. Herşey çok güzel olacak, güzel yarınlarda görüşmek ve zamsız sabahlara uyanmak dileğiyle diyerek sevgi ve esenle kalın.

YORUM EKLE

banner195