Title of a News Article

DÖVİZİN YENİ YILDA ÜLKE TURİZMİNE ETKİLERİ

Dövizin yükselişi iç piyasa turizmi açısından önemli zorluklar getirmektedir. Ekonomik değişkenler nedeni ile dövizin Türk Lirası karşısında yükselişi, her alanda olduğu gibi turizm alanında da %200 oranlarına varan artış görülmektedir. Bu artışlar iç turizm alanında faaliyet gösteren turizm seyahat acentalarını maalesef kara kara düşündürmektedir. 

Fiyatların Her geçen yıl bir sonraki gelecek yıla göre aşırı farklılık göstermesi turizm paydaşlarını zor durumda bırakmaktadır. Ön görülemeyen, belirsizlik içerisinde anlık fiyat değişimleri süreci zorlaştırmaktadır. 

Örneğin; iç piyasada yerli turistte hizmet veren bir acentanın 2022 yılında kültür turu satışları incelendiğinde bir turun 2022 yılında ortalama kişi başı satışı 5-6 bin TL bandında olduğu, aynı turun 2023 yılı fiyatının ise kişi başı 13-14 bin TL civarında olacağı düşünülmektedir. Bu kadar yüksek fiyatlarla hizmet verebilecek ve hizmet alabilecek arz ve talebin bir araya gelmesi için fiyat istikrarı kaçınılmazdır. 

Bu şartlar doğrultusunda Yabancı Turistten beklenen yaklaşımın Yerli turisttin karşılaması çok tuhaf bir durumdur. Asgari ücretli vatandaşın seyahat hizmeti alma olasılığı neredeyse tamamen biterken, ülkeye gelen yabancı turist kalitesi ise dövizden kaynaklı aşırı derece düştüğü görülmektedir. 

       turist rehberleri olarak Yabancı turistleri gözlemleme şansını sahibiz. Ülkeye gelen turist kitlesinin artttığı yalnız kişi sayıları artmış olsa da döviz anlamında ters orantı olduğu açıkça görülmektedir. 

‘’Kemiyetten daha çok keyfiyetin’’ daha ön plana çıkartılması ve turizm anlayışının ülkemiz ve milletimiz adına daha faydalı olması için çok turist yerine kaliteli turist için adımlar atılmalıdır. Ülkemize gelecek turisttin, ucuz olduğu için ülkemizi tercih etmesi açıkçası üzücü bir durumdur.

  Bu düşünce ile ülkeye giriş yapan turist cebinde 400 dolar ile 10 gün boyunca mükemmel şekilde seyahat ederken, 10 gün boyunca bıraktığı döviz girdisi ise cüzi miktarda kalmaktadır. 

 Çok turisttin çok döviz getirir düşüncesi yanlış olduğu her alanda hissedilmektedir. 

Ülkelerin en Önemli turizm politikaları gelecek turisttin ülkeye bıraktığı döviz tutarıdır. Maalesef Bunun sadece kaliteli turist ile yakalanması söz konusudur. 

Turizm paydaşları fiyat istikrarı ve öngörülebilirlik temennisi taşımaktadır. 

Profesyonel Turist Rehberi 

ibrahim ŞAHİN

YORUM EKLE

banner195