Title of a News Article

HARRAN’IN KARDEŞİ ALBEROBELLO

Şanlıurfa ve Güneydoğu turizmi açısından büyük öneme sahip olan harran bölgesi, Tarihi geçmişi ile günümüze ulaşan önemli arkeolojik kalıntıların yanı sıra 150-200 yıl öncesinden halen daha günümüzde kullanımı söz konusu olan Kümbet evleri ile ön plana çıkmaktadır.  
Yanyana dizilmiş kerpiç tuğlalardan huni şeklini anımsatan mimari üslup ile yapıldığı görülmektedir. 
 Kümbet evler Bölge iklimine uygun olarak  kışın sıcak, Yazın ise 55 dereceye kadar çıkan sıcak havalarda serin olma özelliği ile bölge halkının yaşam koşullarını şekillendirmesine neden olmuştur. Bu mimari üslup daha sonraları turist faliyetlerin artması ile de cazibe merkezi haline gelmeştir.  

Yerli yabancı bir çok turisttin yoğun olarak ziyaret ettiği Harran bölgesi maalesef gelen turistlerin  hayal ettikleri Harran’ı görememelerinden dolayı hayal kırıklığı yaşatmaktadır. Turistlerin beklenti ve yorumlarına kayıtsız kalmamak adına Harran’da ki problemlerin çözülmesi için bunları dile getirmek artık boynumuzun borcu haline geldi.  

Harran Problemleri ve Çözülmesi Gerekenler; 

Planlı Geniş bir mahalle düzeni ile Kerpiç Kümbet ev sayıları artırılmalıdır. 
Çimento vb malzemeden yapılan Harran kültürüyle alakasız beton Kümbet yapıların yıkılarak yerlerine gerçek kerpiç Kümbet evler yapılmalıdır. 
Harran halkına ait  kadın ve erkek kıyafet kültürünün tam anlamı ile sergilenebileceği  nezih alan oluşturulmalıdır. 
Bölge halkı briket, beton yapılar yerine, kerpiç Kümbet evlere yönlendirilmelidir. Kümbet evlerin oluşması adına gerekli malzeme ekipmanları kamu kuruluşları tarafından karşılanmalıdır. 
Yeni Kümbet evlerin planlı sokaklar ile oluşturularak, gelen turist için yürüyüş alanları oluşturulmalıdır. 
Sosyal kullanım alanları, lavabolar, banklar, dinlenme alanları oluşturulmalıdır. 
Harran Kümbet evler bölgesinde yaşam alanlarına beton yapılara müsade edilmemelidir. 
Ziyaretçiler için Bölge tarihi ve kültürünün nezih bir ortamda sergileneceği alanlar oluşturulmalıdır. 


Yukarıdaki problemlerin Giderilmesi ve gerçek anlamda turist sayısının artırılması adına Harran’ın 2013 yılında kardeş şehri ilan edilen Güney italyada bulunan Alberobello kasabası örnek alınabilinir. 
Kardeş şehir olan Harran artık üvey kardeş muamelesinden kurtulmalı gerçek cazibe merkezi haline getirilmelidir. 
 Harran’ın alberobello şehri gibi düzenli planlı hale getirilmesi hiçte zor olmayacaktır. Çiçek açan sokakları, kültüre özgü cafeleri, yürüyüş yolları vb alanlar oluşturularak hem yerel halk İçin hem de turistler için güzel gelişme olacaktır. 

HARRAN’IN KARDEŞİ ALBEROBELLODAN NEYİ EKSİK…. 

Profesyonel Turist Rehberi 
İbrahim ŞAHİN

YORUM EKLE

banner195